Nyt samarbejde skal styrke grønne og teknologitunge start-ups
Efter mange års fokus på hurtigt voksende software-virksomheder skal vi gentænke måden, vi finansierer og udvikler teknologivirksomheder, hvis den grønne omstilling skal lykkes. Det mener parterne CBS og Nordic Alpha Partners i et nyt samarbejde mellem erhvervslivet og forskningsmiljøet.
Danskerne er dygtige iværksættere og gode til bæredygtige ideer og løsninger. Men både herhjemme og internationalt er investorer vant til at kigge mod Silicon Valley og hurtigtvoksende tech-selskaber med apps eller software uden et fysisk produkt.
Det er et problem, for der er netop behov for fysiske løsninger, hvis den grønne omstilling skal accelereres i det tempo, der er behov for. Derfor skal der skabes en ny tilgang til investering og skalering af såkaldte “HardTech”-virksomheder, såsom fabrikker, der producerer grønne produkter, nye avancerede transformative teknologier eller genbruger materialer.
HardTech-virksomheder kræver en anden investeringstilgang i den tidlige vækstfase, da de er langt tungere, dyrere og meget komplekse at skalere.
Derfor har Nordic Alpha Partners, der netop er en growthfond med fokus på HardTech, indgået et samarbejde med Copenhagen Business School (CBS) og studenterorganisationen CBS Climate Club for at dykke ned i den udfordring.
Læs også: Samlet byggebranche sætter grønnere retning for branchen med 12 anbefalinger
“Der er både markedsbetingede og regulative udfordringer for skalering af HardTechs, og derfor har vi udviklet en række modeller og investeringsmetoder, der kan identificere og drive høj vækst baseret på frie markedskræfter: det såkaldte Economic Sustainability,” siger Laurits Bach Sørensen, som er medstifter og partner i Nordic Alpha Partners, og fortsætter:
”Vores erfaringer og modeller glæder vi os til at dele med den akademiske verden og den næste generation af virksomhedsledere for at analysere problematikken og løse problemet sammen”.
Eksempler på HardTechs fra Nordic Alpha Partners' investeringsportefølje er danske Re-Match, der genanvender kunstgræs, eller Wiferion, der muliggør trådløs opladning af industrielle robotter.
Behov for større samarbejde
Det nye samarbejde består af en række forskellige aktiviteter ud over løbende dialog mellem de tre samarbejdspartnere. Der skal blandt andet afholdes events og skabes en grundig forståelse af problemets omfang og løsningsmodeller.
“Jeg ser virkelig frem til dette samarbejde. For det første er det hovedet på sømmet, at Nordic Alpha Partners ser på et overset problem i forhold til at skabe den nødvendige vækst fra bæredygtige HardTech start-ups. For det andet ved jeg, at de studerende rigtig gerne vil ud og gøre en forskel på området,” siger Hanne Harmsen, der er prodekan for grøn omstilling på CBS.
Samlet set skal samarbejdet bygge på tre ben, hvoraf det første handler om at udbygge og udbrede værktøjskassen til skalering af GreenTech-virksomheder. Det andet ben går på at udfordre mindsettet i investeringsøkosystemet omkring tilgang og kapitalbehov for nye grønne teknologier. Sidst men ikke mindst vil samarbejdspartnerne engagere den unge generation i den grønne omstilling.
- KCP