28.08.2020 | Samfund
Nyt studie sætter fokus på konsekvenser af covid-19 for kvinder i den etiopiske beklædningsindustri
Indhold fra partner Hvad er dette?
Ansatte i produktion af færdige tekstilprodukter repræsenterer en af de mest udsatte grupper på Etiopiens formelle arbejdsmarked. Ny undersøgelse har spurgt arbejderne til, hvordan covid-krisen har påvirket dem.
De foreløbige konklusioner i et nyt studie af den etiopiske beklædningsindustri viser, at 56 procent af de kvindelige arbejdere stadig har arbejde og knap halvdelen har samme timetal. 24 procent er på betalt orlov og kun 2 procent er blevet fyrede.
Af de 20 procent, som enten er på ubetalt orlov, har forladt fabrikken eller er blevet fyrede, har stort set alle dog store udfordringer med at finde nyt arbejde, og mange er bekymrede for at have råd til mad.
Studiet, som er udført af NGO’en IPA (Innovations for Poverty Action) og hold forskere, er i sin afsluttende fase og har fulgt knap 5000 tekstilarbejdere over seks måneder.
Ansatte i tekstilindustrien blandt de mest sårbare
Netop ansatte i produktion af færdige tekstilprodukter repræsenterer en af de mest udsatte grupper på Etiopiens formelle arbejdsmarked. De er ofte unge, uuddannede kvinder fra landdistrikterne, med ingen eller kun meget lidt arbejdserfaring. På baggrund af telefoninterviews hver anden uge, har forskerne derfor spurgt arbejderne til, hvordan covid-krisen har påvirket deres arbejdsvilkår, tiltro til regeringens håndtering af krisen, fysisk og mental sundhed, og tanker om at tage tilbage til deres landsbyer.
Dataene er stadig under bearbejdning, men man kan læse mere om undersøgelsen og de foreløbige resultater her
Fokus på hele værdikæden
Dansk Initiativ for Etisk Handel er partner i et treårigt projekt, som sætter fokus på netop arbejdsforhold i den spirende etiopiske tekstilindustri. Under overskriften Bottom UP! er formålet at bidrage til at styrke ansvarlig bomuld- og tekstilproduktion i Etiopien med fokus på hele værdikæden lige fra den etiopiske bomuldsmark til den europæiske forbruger. Læs mere om projektet her.
I den forbindelse satte vi i marts fokus på de store problemer kvinderne i tekstilindustrien kæmper med. Læs artiklen her.
Samfund

Er det etiske forbrug ved at blive mainstream? – antallet af certificerede varer stiger år for år
Brug af mærkningsordninger er i vækst - både hos forbrugere, virksomheder, offentlige indkøbere og underleverandører. Mærkerne er blandt andet med til at bygge bro mellem producenter og forbrugere.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Lancering af Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie
Fælles indsats vil gøre det nemmere for danskerne at undgå at bidrage til fældning af regnskov, når de køber ind. Ny dansk alliance med 29 danske virksomheder, organisationer og myndigheder går sammen til kamp mod afskovning fra palmeolie.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Grøn Transport i Værdikæden: Pjece med inspiration og gode råd
Transport er et helt centralt element i enhver indsats for at sikre mere bæredygtig indkøb af varer og tjenesteydelser. Er du indkøber, kan du nu få gode råd og inspiration til grønnere transport i værdikæden fra forskellige cases.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Virksomheder og offentlige indkøbere deler viden om grønne indkøb
I Forum for Bæredygtige Indkøbs temagrupper mødes leverandører med offentlige og private indkøbere for at vidensdele om fx transport, plastemballage og IT samt brug af Verdensmål i udbud. Dialogen skubber de offentlige indkøb i en grønnere retning.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny direktør i DIEH: ”Vi skal styrke samarbejdet for en mere ansvarlig og bæredygtig handel”
Ny direktør, Nanna Callisen Bang, glæder sig til at trække i arbejdstøjet for arbejdet med ansvarlige globale værdikæder. Hun lægger især vægt på at styrke samarbejder på tværs, men også at tempoet skal op - for det kalder samfundet på. Mød Nanna her.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi
Nyt grønt indkøbsmål for tekstiler
Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI) har netop vedtaget nyt indkøbsmål for tekstiler. Målet har fokus på at gøre miljøbelastningen mindre i hele produktets livscyklus fra udvinding af råvarer til genanvendelse eller bortskaffelse.
Indhold fra partner