Nyt værktøj beregner miljøeffekten af FSC-certificeret tropisk træ

FSC Holland har i samarbejde med konsulentfirmaet EY (Ernst & Young) udviklet et beregningsværktøj, FSC Impact Tool, som kan vurdere effekten af at bruge FSC-certificeret tropisk træ fremfor ikke-certificeret træ.


Med værktøjet får virksomheder og offentlige myndigheder mulighed for at beregne og kommunikere de positive virkninger, brugen af FSC-certificeret tropisk træ har på CO2 og biodiversitet. Beregneren er baseret på eco-cost modellen, udviklet ved Delft University of Technology, og i værktøjet findes 27 tropiske træarter, fra Sydamerika, Afrika og Asien. 

Eksempler på projektniveau
Værktøjet kan bruges til at beregne miljøpåvirkningen på projektniveau, og i nogle tilfælde er den positive miljøpåvirkning ved brugen af FSC-certificeret træ beregnet til 20% af de samlede projektomkostninger.

”Ved at vise fordelene ved FSC-certificeret tropisk træ, kan FSC øge markedsandelen af certificeret tropisk træ, og samtidig bidrage til at reducere de negative virkninger af ikke-certificeret træ. Brug af værktøjet til specifikke byggeprojekter i Holland har vist, at der ved brug af FSC-certificeret tropisk træ kan spares op til 20% på miljøomkostningerne i byggeriet" udtaler EY.

FSC Holland har brugt kalkulatoren på specifikke byggeprojekter, f.eks. et ejendomsrenoveringsprojekt hvor boligforeningen Ymere (housing association Ymere) brugte 365m3 FSC-certificeret mahogni. I projektet blev den samlede miljøbesparelse beregnet til 570.000 euro set i forhold til brug af ikke-certificeret træ. 

Læs hele pressemeddelelsen her:

Om FSC Impact Tool
FSC Impact Tool beregner de maksimale eksterne miljøomkostninger, som kan undgås ved at vælge FSC-certificeret træ fremfor ikke-certificeret træ. Der fokuseres på 27 tropiske træarter og forudsætningerne for modellen er, at fældning af FSC-certificeret træ forårsager mindre tab af biodiversitet, og at nettoudledningen af CO2 er næsten nul, da de FSC-certificerede skoves evne til at regenerere naturligt ikke påvirkes. Samtidig antages, at anvendelsen af træ med ukendt oprindelse forårsager maksimal miljøskade.

"Det er afgørende, at forskellen i miljøpåvirkningen mellem FSC tømmer og ikke-certificeret tømmer kan måles og beregnes. Ikke-certificeret tømmer er alt for billigt, og verdenssamfundet betaler prisen for skaderne på biodiversitet og klima" udtaler Roel Nozeman, Sustainability Manager, FSC Holland.

Beregningerne er baseret på eco-cost modellen, som bygger på marginalomkostninger til værdisættelse. Resultatet udtrykkes i euro, og modellen beregner de ekstra omkostninger som samfundet pådrages i negative konsekvenser ved brug af ikke-certificeret træ.

Da man ikke kan vide, om brug af ikke-certificeret træ altid medfører maksimal miljøskade, bør resultatet betragtes som en risikovurdering. Værktøjet er første skridt mod bedre værdisættelse af eksterne miljøomkostninger, og kan bruges til at visualisere den værdi, som FSC-certificerede materialer skaber.

Effektværktøjet findes her:

02.03.2023FSC Danmark

Sponseret

FSC Danmarks årsdag og generalforsamling 2023

28.11.2022FSC Danmark

Sponseret

Åben høring om FSC’s standard for controlled wood-certificering og den tilhørende nationale risikovurdering

10.06.2022FSC Danmark

Sponseret

FSC giver 10 anbefalinger til at forbedre EU-initiativ for skovrydningsfrie produkter

08.06.2022FSC Danmark

Sponseret

Danmarks første FSC-certificerede offentlige byggeprojekt er nu indviet

22.03.2022FSC Danmark

Sponseret

Jysk kommune bliver den første af sin slags med FSC®-certifikat

07.12.2021FSC Danmark

Sponseret

Vi skal stille flere krav til vores forbrug. Men vi har brug for hjælp!