Nyt værktøj skal hjælpe produktionsvirksomhederne med cirkulær økonomi
Med et nyt værktøj kan produktionsvirksomheder vurdere egen omstillingsparathed i forhold til den cirkulære økonomi. Det er DTU og Industriens Fond, der står bag.
Danmarks Tekniske Universitet og Industriens Fond er på markedet med et nyt selvevalueringsværktøj, der er en del af deres fælles projekt ved navn MATChE (Making the Transition to Circular Economy). Ved at foretage en online parathedsvurdering giver værktøjet produktionsvirksomheder mulighed for at vurdere deres egen omstillingsparathed i forhold til cirkulær økonomi.
”Bedre råvareforbrug og øget genanvendelse kan føre gevinster med sig i danske virksomheder. Med ny teknologi, nye metoder og nye samarbejder er potentialet stort, hvis virksomheder virkelig formår at gribe mulighederne. Værktøjer til at implementere cirkulær økonomi kan derfor potentielt gavne mange,” siger Mads Lebech, adm. direktør i Industriens Fond, der har støttet MATChE-projektet med godt 3,5 mio. kroner.
Læs også: Der er stadig guld tilbage - Miljøstyrelsen har kigget i danskernes skraldespande
Udover Danmarks Tekniske Universitet, der leder projektet og står for udviklingen af det digitale værktøj, står Dansk Industri, Miljøstyrelsen og tænketanken CHORA Connection bag.
Hos både DTU og Industriens Fond tror man på, at cirkulær økonomi er den næste grønne megatrend, hvorfor de har startet projektet. Ved at udvikle en metode, som danske virksomheder kan anvende på tværs af brancher, så tror de to initiativtagere, at man kan blive i stand til at identificere og implementere de muligheder, der er i den cirkulære økonomi. Og her er ifølge Industriens Fond et kæmpe potentiale.
Virksomhederne er klar til cirkulær økonomi
Med værktøjet kan virksomhederne se sin parathedsprofil og få indblik i egne og konkurrenternes styrker og muligheder. Målet er, at danske virksomheder optimerer deres arbejdet med cirkulær økonomi og får mere ud af blandt andet råvarer eller restprodukter.
Letbæk Plast er en af de plastvirksomheder, der har taget værktøjet til sig.
”Det er vores klare forventning, at MATChE platformen vil hjælpe os til at øge vores parathed for cirkulær økonomi, alene fordi vi vil kunne benchmarke os med andre og identificere nye forretningsmuligheder,” siger virksomhedens CEO, Michael Bayer Thomsen.
Og det er ikke kun virksomhederne, der er værktøjets målgruppe. Konsulenter, erhvervsfremmeaktører og andre med rådgivende funktioner kan også bruge værktøjet i deres arbejde med at omstille virksomheder til den cirkulære økonomi.
Læs også: Der er ingen kvinder i bestyrelsen hos Danmarks største virksomheder
”Fra vores synsvinkel er cirkulær økonomi et emne som interesserer utrolig mange virksomheder for tiden, men vi oplever mange spørgsmål som relaterer sig til, om de har de grundlæggende forudsætninger på plads. MATChE-værktøjet er en smart måde hvorpå virksomheder kan gøre sig selv og hinanden opmærksomme på, hvor der skal fokuseres, for at gøre sig klar til omstillingen.” udtaler Nynne Marie Bech, rådgiver i Afdeling for Cirkulær Økonomi, Bæredygtighed & Ressourcer hos konsulenthuset Niras, der har benyttet værktøjet i flere sammenhænge.
- EST