06.12.2021  |  Klima, miljø og energi

Offshore-branchen vil lagre CO2 i ny klimastrategi

Offshore-branchen kan levere op til 30 procent af Danmarks 70 procents klimamål i 2030 med CO2-lagring i udtjente olie og gasfelter. Det har Olie Gas Danmark netop udmeldt, der i samme omgang skifter navn til Dansk offshore.

I en ny klimastrategi sætter Nordsøens olie- og gasproducenter og deres underleverandører tal på reduktionspotentialet. Ved at reducere egne udledninger og lagre CO2 fra eksterne punktkilder, ser offshore-industrien et årligt reduktionspotentiale på mere end 8 millioner tons CO2 i atmosfæren fra 2030.

Det svarer til næsten 30 procent af den reduktion, der er nødvendig for at nå det danske 2030 klimamål, udmelder brancheorganisationen Dansk Offshore, der netop har skiftet navn fra Olie Gas Danmark.

Læs også: Nordmændene er stadig olieglade

”Hvis vi skal bekæmpe klimaforandringerne og lykkes med at holde temperaturstigningen under det anbefalede, har vi alle et ansvar. Det gælder også vores industri, og derfor præsenterer vi nu en ambitiøs klimastrategi, siger Martin Næsby, administrerende direktør hos Dansk Offshore.

CO2-besparelserne skal komme fra reduktion af egne udledninger fra produktionen i Nordsøen og fra lagring af CO2 i udtjente olie- og gasfelter. Der udledes i dag omkring 1,5 millioner tons CO2 årligt fra produktionen i Nordsøen, hvilket svarer til omkring 3 procent af Danmarks samlede årlige CO2-udledninger.

Potentialet er enormt
Reduktionerne vil komme fra gradvis nedlukning af ældre produktionsfelter de kommende årtier, fra omfattende energieffektiviseringer af driften og infrastrukturen og fra mindre flaring. Tilsammen skal det nedbringe CO2-udledningen med henholdsvis 40 procent i 2030 og 70 procent i 2040 i forhold til 2015.

Læs også: Det halter med aktivt ejerskab i olieselskaber for danske pensionsselskaber

Den helt store CO2-besparelse er lagring af CO2. I Danmark er der i øjeblikket igangsat to offshore projekter med dette som omdrejningspunkt; GreenSand og Bifrost. 

”Vi ved, at opsamling og lagring af CO2 er helt afgørende for at nå de danske og globale klimamål. Det udtaler både FN’s Klimapanel og Det Internationale Energiagentur. Vi har geologien, faciliteterne, infrastrukturen og ekspertisen til rådighed i industrien. Det kan give Danmark en meget stor konkurrencefordel, når klimatoget for alvor sætter fart”, slutter Martin Næsby.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere