09.07.2021  |  Samfund

Det halter med aktivt ejerskab i olieselskaber for danske pensionsselskaber

Danske pensionsselskaber siger, at de fastholder aktier i europæiske olieselskaber for at udøve aktivt ejerskab og præge dem i en grønnere retning. Men for få stemmer for de forslag, der reelt kunne få olieselskaberne til at leve op til Paris-aftalen. Det viser en ny undersøgelse fra ngo’en Ansvarlig Fremtid.

I takt med en voksende klimabevidsthed er kritikken af danske pensionsselskabers aktieportefølje steget. De har i alt for høj grad investeret i fossile brændstoffer og sort industri. Derved har de holdt hånden under olieselskaberne i stedet for at investere i den grønne omstilling, lyder kritikken.

Indtil videre har svaret været: Vi kan præge olieselskaberne i en grønnere retning ved at bruge vores ejerskab aktivt. Men for få og for små pensionsselskaber stemmer for at vedtage klimaresolutioner, der er forenelige med Paris-aftalens mål, på olieselskabernes generalforsamlinger. Det fastslår ngo’en Ansvarlig Fremtid i en ny undersøgelse ifølge Information

Grønne aspirationer i Europa
Mens amerikanske olieselskaber ikke har åbnet for en dialog omkring grøn omstilling med sine investorer, har de europæiske selskaber i højere grad sat sig for at gå i en mere grøn retning. Samtidig har investorerne fået en vis indflydelse på hvordan og hvor hurtigt omstillingen skal gå.

Læs også: De europæiske olieselskaber er langt foran de amerikanske på den grønne omstilling

Denne udvikling har haft betydning for pensionsselskabernes portefølje. Hvor danske pensionsinvesteringer i det amerikanske olieselskab ExxonMobil alene udgjorde 2,3 milliarder kroner i 2019, er der i dag kun samlet set investeret for 621 millioner i amerikanske olieselskaber med danske pensionskroner. Det er Danica Pension og Velliv, der endnu ikke har givet op på amerikanerne.

”De har næsten alle sammen erkendt, at aktivt ejerskab ikke var vejen frem for ExxonMobil. Det er glædeligt, at der er så mange, der har valgt at trække stikket”, siger Thomas Meinert Larsen, der er talsperson for Ansvarlig Fremtid, til Information.

Men blot fordi de fleste danske pensionskasser har fravalgt de dialogafvisende amerikanere, betyder det ikke, at de bruger deres ejerskab til at presse europæerne, der selv lægger klimaplaner.

Ja tak til ledelsens plan
For hos europæerne bliver der lagt planer. Både for at reducere egne drivhusgasudledninger, men også at bruge indtægterne fra olie til at finansiere en omstilling til grønne energiselskaber. Men planerne, der er blevet fremlagt af olieselskabernes ledelse, tager sig for lang tid til at kunne være kompatibel med Paris-aftalen.

”Det, som Shell og Total har præsenteret, er ikke en Paris-kompatibel klimastrategi. Ved at stemme for de strategier får man ikke sendt det rigtige signal til virksomheden om, at de skal omstille sig. Og så kommer selskaberne til at lave fremtidige investeringer, som ikke er i overensstemmelse med Parisaftalen,” udtaler Thomas Meinert Larsen.

Læs også: PFA Pension støtter poster, der er direkte modstridende med Paris-målene

Til engelsk-hollandske Shells generalforsamling var det 80 procent af de danske pensionsselskaber, der stemte for ledelsens klimaplan.

Dog stemte fem pensionsselskaber også for en mere kritisk tilgang foreslået af grønne investorer fra Follow This, der ville binde Shell til at sætte reduktionsmål, som var i overensstemmelse med Parisaftalen. Kun Industriens Pension og PKA både afviste ledelsens klimaplan og stemte for forslaget fra Follow This.

Størst, men mindst progressiv

Blandt danske pensionsselskaber var PFA den eneste, der valgte decideret at stemme imod Follow This’ forslag på Shells generalforsamling. Giganten valgte i stedet at bakke fuldt op om Shells egen plan.

”Vi valgte at stemme for Shells egen klimaplan for at støtte op om selskabets transformationsplan. Men det var en overvejelse, om vi skulle lave et statement ved at stemme nej. Men vi tror på, at store forandringer sker gennem engagement og vedholdende dialog om den grønne retning”, siger Rasmus Bessing, der er direktør og ansvarlig for administration i PFA, til Information.

Men det er et problem, når PFA ikke presser mere på, mener Thomas Meinert Larsen.

Læs også: Kun tre ud af de 17 danske pensionsselskaber har sat kortsigtede klimamål

PFA ejer nemlig langt den største mængde af aktier i Shell med en værdi på 954 millioner kroner, som er mere end de andre danske pensionsselskaber tilsammen. Det samme gør sig gældende i franske Total, hvor PFA har aktier for over en milliard kroner.

”I kraft af deres størrelse er det et problem, at PFA stemmer så relativt ringe, som de gør. De er dem, der stemmer mindst klimaprogressivt”, siger han.

Da Follow This fremlagde et klimaambitiøst forslag på Equinors (tidligere Statoil) generalforsamling, stemte også Danica Pension og PensionDanmark imod. Forslaget faldt.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere