09.07.2021 | Samfund
Det halter med aktivt ejerskab i olieselskaber for danske pensionsselskaber
Danske pensionsselskaber siger, at de fastholder aktier i europæiske olieselskaber for at udøve aktivt ejerskab og præge dem i en grønnere retning. Men for få stemmer for de forslag, der reelt kunne få olieselskaberne til at leve op til Paris-aftalen. Det viser en ny undersøgelse fra ngo’en Ansvarlig Fremtid.
Det er et problem, når PFA ikke stemmer mere progressivt, da de er den endegyldigt største medejer hos Shell og Total af de danske pensionsselskaber. Arkivfoto
I takt med en voksende klimabevidsthed er kritikken af danske pensionsselskabers aktieportefølje steget. De har i alt for høj grad investeret i fossile brændstoffer og sort industri. Derved har de holdt hånden under olieselskaberne i stedet for at investere i den grønne omstilling, lyder kritikken.
Indtil videre har svaret været: Vi kan præge olieselskaberne i en grønnere retning ved at bruge vores ejerskab aktivt. Men for få og for små pensionsselskaber stemmer for at vedtage klimaresolutioner, der er forenelige med Paris-aftalens mål, på olieselskabernes generalforsamlinger. Det fastslår ngo’en Ansvarlig Fremtid i en ny undersøgelse ifølge Information.
Grønne aspirationer i Europa
Mens amerikanske olieselskaber ikke har åbnet for en dialog omkring grøn omstilling med sine investorer, har de europæiske selskaber i højere grad sat sig for at gå i en mere grøn retning. Samtidig har investorerne fået en vis indflydelse på hvordan og hvor hurtigt omstillingen skal gå.
Læs også: De europæiske olieselskaber er langt foran de amerikanske på den grønne omstilling
Denne udvikling har haft betydning for pensionsselskabernes portefølje. Hvor danske pensionsinvesteringer i det amerikanske olieselskab ExxonMobil alene udgjorde 2,3 milliarder kroner i 2019, er der i dag kun samlet set investeret for 621 millioner i amerikanske olieselskaber med danske pensionskroner. Det er Danica Pension og Velliv, der endnu ikke har givet op på amerikanerne.
”De har næsten alle sammen erkendt, at aktivt ejerskab ikke var vejen frem for ExxonMobil. Det er glædeligt, at der er så mange, der har valgt at trække stikket”, siger Thomas Meinert Larsen, der er talsperson for Ansvarlig Fremtid, til Information.
Men blot fordi de fleste danske pensionskasser har fravalgt de dialogafvisende amerikanere, betyder det ikke, at de bruger deres ejerskab til at presse europæerne, der selv lægger klimaplaner.
Ja tak til ledelsens plan
For hos europæerne bliver der lagt planer. Både for at reducere egne drivhusgasudledninger, men også at bruge indtægterne fra olie til at finansiere en omstilling til grønne energiselskaber. Men planerne, der er blevet fremlagt af olieselskabernes ledelse, tager sig for lang tid til at kunne være kompatibel med Paris-aftalen.
”Det, som Shell og Total har præsenteret, er ikke en Paris-kompatibel klimastrategi. Ved at stemme for de strategier får man ikke sendt det rigtige signal til virksomheden om, at de skal omstille sig. Og så kommer selskaberne til at lave fremtidige investeringer, som ikke er i overensstemmelse med Parisaftalen,” udtaler Thomas Meinert Larsen.
Læs også: PFA Pension støtter poster, der er direkte modstridende med Paris-målene
Til engelsk-hollandske Shells generalforsamling var det 80 procent af de danske pensionsselskaber, der stemte for ledelsens klimaplan.
Dog stemte fem pensionsselskaber også for en mere kritisk tilgang foreslået af grønne investorer fra Follow This, der ville binde Shell til at sætte reduktionsmål, som var i overensstemmelse med Parisaftalen. Kun Industriens Pension og PKA både afviste ledelsens klimaplan og stemte for forslaget fra Follow This.
Størst, men mindst progressiv
Blandt danske pensionsselskaber var PFA den eneste, der valgte decideret at stemme imod Follow This’ forslag på Shells generalforsamling. Giganten valgte i stedet at bakke fuldt op om Shells egen plan.
”Vi valgte at stemme for Shells egen klimaplan for at støtte op om selskabets transformationsplan. Men det var en overvejelse, om vi skulle lave et statement ved at stemme nej. Men vi tror på, at store forandringer sker gennem engagement og vedholdende dialog om den grønne retning”, siger Rasmus Bessing, der er direktør og ansvarlig for administration i PFA, til Information.
Men det er et problem, når PFA ikke presser mere på, mener Thomas Meinert Larsen.
Læs også: Kun tre ud af de 17 danske pensionsselskaber har sat kortsigtede klimamål
PFA ejer nemlig langt den største mængde af aktier i Shell med en værdi på 954 millioner kroner, som er mere end de andre danske pensionsselskaber tilsammen. Det samme gør sig gældende i franske Total, hvor PFA har aktier for over en milliard kroner.
”I kraft af deres størrelse er det et problem, at PFA stemmer så relativt ringe, som de gør. De er dem, der stemmer mindst klimaprogressivt”, siger han.
Da Follow This fremlagde et klimaambitiøst forslag på Equinors (tidligere Statoil) generalforsamling, stemte også Danica Pension og PensionDanmark imod. Forslaget faldt.
- KCP
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Menneskerettigheder

Migrantarbejdere i Qatar bør have del i overskuddet fra VM
Trods visse forbedringer over de sidste 10 år, bør Fifa give milliarder i kompensation til migrantarbejdere i Qatar efter VM er gennemført.
Strategi & ledelse

Telia åbner for salg af brugte mobiler
I et nyt koncept kan forbrugere nu få mulighed for at aflevere og købe brugte mobiler. Konceptet er både en fordel for kunden og kloden, mener direktør.
Samfund

Danmark skal vise klimavejen for 100 europæiske storbyer
BLOX og Dansk Industri skal - sammen med et konsortium af danske og europæiske partnere – være med til at finde løsninger, som 100 storbyer kan trække på.
Klima, miljø og energi

Råd: Alle virksomheder bør lave klimaregnskaber
Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål har netop offentliggjort syv råd, der blandt andet opfordrer alle virksomheder til at opgøre og rapportere klimaaftryk. Kravet vil alligevel komme fra andre aktører, mener formand for FSR.
Klima, miljø og energi

Havvind skal levere halvdelen af EU's grønne energi
Den nye Esbjerg-erklæring, der skal gøre Nordsøen til et grønt kraftcenter, er en prægtig plan, og den bakkes op af endnu større planer fra EU. Nu skal de bare udføres.
Strategi & ledelse

Ledere er afgørende for den grønne omstilling
Danmark kommer ikke i mål med grøn omstilling uden ledere, lyder det fra eksperter, ledere og politikere, der har bidraget til publikationen ”Klima kræver ledelse”, som organisationen "Lederne" sendte ud i verden i denne uge.