Det halter med aktivt ejerskab i olieselskaber for danske pensionsselskaber

Danske pensionsselskaber siger, at de fastholder aktier i europæiske olieselskaber for at udøve aktivt ejerskab og præge dem i en grønnere retning. Men for få stemmer for de forslag, der reelt kunne få olieselskaberne til at leve op til Paris-aftalen. Det viser en ny undersøgelse fra ngo’en Ansvarlig Fremtid.

Det er et problem, når PFA ikke stemmer mere progressivt, da de er den endegyldigt største medejer hos Shell og Total af de danske pensionsselskaber. Arkivfoto.

09.07.2021

CSR.dk

I takt med en voksende klimabevidsthed er kritikken af danske pensionsselskabers aktieportefølje steget. De har i alt for høj grad investeret i fossile brændstoffer og sort industri. Derved har de holdt hånden under olieselskaberne i stedet for at investere i den grønne omstilling, lyder kritikken.

Indtil videre har svaret været: Vi kan præge olieselskaberne i en grønnere retning ved at bruge vores ejerskab aktivt. Men for få og for små pensionsselskaber stemmer for at vedtage klimaresolutioner, der er forenelige med Paris-aftalens mål, på olieselskabernes generalforsamlinger. Det fastslår ngo’en Ansvarlig Fremtid i en ny undersøgelse ifølge Information

Grønne aspirationer i Europa
Mens amerikanske olieselskaber ikke har åbnet for en dialog omkring grøn omstilling med sine investorer, har de europæiske selskaber i højere grad sat sig for at gå i en mere grøn retning. Samtidig har investorerne fået en vis indflydelse på hvordan og hvor hurtigt omstillingen skal gå.

Læs også: De europæiske olieselskaber er langt foran de amerikanske på den grønne omstilling

Denne udvikling har haft betydning for pensionsselskabernes portefølje. Hvor danske pensionsinvesteringer i det amerikanske olieselskab ExxonMobil alene udgjorde 2,3 milliarder kroner i 2019, er der i dag kun samlet set investeret for 621 millioner i amerikanske olieselskaber med danske pensionskroner. Det er Danica Pension og Velliv, der endnu ikke har givet op på amerikanerne.

”De har næsten alle sammen erkendt, at aktivt ejerskab ikke var vejen frem for ExxonMobil. Det er glædeligt, at der er så mange, der har valgt at trække stikket”, siger Thomas Meinert Larsen, der er talsperson for Ansvarlig Fremtid, til Information.

Men blot fordi de fleste danske pensionskasser har fravalgt de dialogafvisende amerikanere, betyder det ikke, at de bruger deres ejerskab til at presse europæerne, der selv lægger klimaplaner.

Ja tak til ledelsens plan
For hos europæerne bliver der lagt planer. Både for at reducere egne drivhusgasudledninger, men også at bruge indtægterne fra olie til at finansiere en omstilling til grønne energiselskaber. Men planerne, der er blevet fremlagt af olieselskabernes ledelse, tager sig for lang tid til at kunne være kompatibel med Paris-aftalen.

”Det, som Shell og Total har præsenteret, er ikke en Paris-kompatibel klimastrategi. Ved at stemme for de strategier får man ikke sendt det rigtige signal til virksomheden om, at de skal omstille sig. Og så kommer selskaberne til at lave fremtidige investeringer, som ikke er i overensstemmelse med Parisaftalen,” udtaler Thomas Meinert Larsen.

Læs også: PFA Pension støtter poster, der er direkte modstridende med Paris-målene

Til engelsk-hollandske Shells generalforsamling var det 80 procent af de danske pensionsselskaber, der stemte for ledelsens klimaplan.

Dog stemte fem pensionsselskaber også for en mere kritisk tilgang foreslået af grønne investorer fra Follow This, der ville binde Shell til at sætte reduktionsmål, som var i overensstemmelse med Parisaftalen. Kun Industriens Pension og PKA både afviste ledelsens klimaplan og stemte for forslaget fra Follow This.

Størst, men mindst progressiv

Blandt danske pensionsselskaber var PFA den eneste, der valgte decideret at stemme imod Follow This’ forslag på Shells generalforsamling. Giganten valgte i stedet at bakke fuldt op om Shells egen plan.

”Vi valgte at stemme for Shells egen klimaplan for at støtte op om selskabets transformationsplan. Men det var en overvejelse, om vi skulle lave et statement ved at stemme nej. Men vi tror på, at store forandringer sker gennem engagement og vedholdende dialog om den grønne retning”, siger Rasmus Bessing, der er direktør og ansvarlig for administration i PFA, til Information.

Men det er et problem, når PFA ikke presser mere på, mener Thomas Meinert Larsen.

Læs også: Kun tre ud af de 17 danske pensionsselskaber har sat kortsigtede klimamål

PFA ejer nemlig langt den største mængde af aktier i Shell med en værdi på 954 millioner kroner, som er mere end de andre danske pensionsselskaber tilsammen. Det samme gør sig gældende i franske Total, hvor PFA har aktier for over en milliard kroner.

”I kraft af deres størrelse er det et problem, at PFA stemmer så relativt ringe, som de gør. De er dem, der stemmer mindst klimaprogressivt”, siger han.

Da Follow This fremlagde et klimaambitiøst forslag på Equinors (tidligere Statoil) generalforsamling, stemte også Danica Pension og PensionDanmark imod. Forslaget faldt.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart