17.03.2021  |  Klima, miljø og energi

PFA Pension støtter poster, der er direkte modstridende med Paris-målene

PFA har købt obligationer i provinsen Alberta, hvor størstedelen af verdens tjæresand udvindes. "Hvis man vil være Paris-kompatibel, skal man ikke udvinde tjæresand", lyder det fra politisk chef hos Mellemfolkeligt Samvirke.

Pensionsselskab PFA støtter indirekte udvinding af tjæresand, skriver Danwatch.

Udvinding af olie fra tjæresand anses for at være en af de mest klima- og miljøskadelige måder at udvinde energi på. En tønde benzin lavet af tjæresand udleder cirka 15 procent mere CO2 end en tønde lavet af konventionel olie.

Provinsen Alberta har udstedt en række obligationer, som PFA har købt, og da Alberta sidder på godt og vel 75 procent af verdens tjæresand, så kommer PFA indirekte til at støtte udvinding af tjæresand. PFA ejer obligationer for over 1,1 milliarder kroner.

PFA forsvarer sig dog med, at investeringerne ikke er direkte i tjæresand men i selve provinsen Alberta.

Læs også: Halvdelen af de danske pensionsselskaber investerer stadig i kinesiske statsobligationer trods nationens manglende politiske frihed og etnisk forfølgelse

“PFA’s investering er ikke øremærket til tjæresandsindvinding, men et lån til provinsens offentlige finansiering generelt”, skriver Christian Storm Schubart, chef for ansvarlige investeringer hos PFA.

Ulf Erlandsson, ekspert i bæredygtighed og grundlægger af AFII, der er en ngo, som har til formål at overvåge obligationsmarkedet, mener dog, at man som obligationsejer bør følge op på hvad pengene konkret bliver brugt til og særligt for en virksomhed som PFA, der proklamerer at de bakker op om Paris-aftalen mål.

Hos Mellemfolkeligt Samvirke er man enig i den betragtning.

“Hvis man vil være Paris-kompatibel, skal man ikke udvinde tjæresand. Det hænger overhovedet ikke sammen med ambitionen om at holde den globale temperaturstigning på  1,5 eller 2 grader”, siger Lars Koch, politisk chef hos MS.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere