13.11.2019  |  Medarbejder

Omar er flygtet fra krig i Somalia – til et stabilt liv og job hos Berendsen i Danmark

Indhold fra partner Hvad er dette?

For Omar handler hverdagen ikke længere om at søge dækning med sin familie i konfliktfyldte Somalia – men derimod om at passe de daglige pakkeopgaver på et industrivaskeri, hvor han nyder at være. Flere flygtninge har fået denne mulighed hos Berendsen.

"Jeg føler, at jeg kan fortsætte med at arbejde her altid"

Somalia er verdens 5. mest farlige og konfliktfyldte land – og mange flygtninge fra Somalia kommer til Europa med drømmen om et fredeligere liv. Én af dem er Omar, der kom til Danmark i starten af 2015 og i dag har fået et stabilt job hos Berendsens vaskeri i Hillerød, som vasker tøj og linned for bl.a. hoteller.

"I Somalia var det farligt at være – der blev jeg og min familie overfaldet og slået af politiet, og om aftenen var der ingen, som turde gå uden for en dør. Det er anderledes her i Danmark, hvor jeg kan spille fodbold med mine venner fra sprogskolen sent om aftenen, helt uden at der sker noget. I Somalia arbejdede jeg som maler, men mit job var heller ikke så sikkert, for jeg kunne aldrig vide, om der var opgaver nok. Derfor er jeg rigtig glad for at være hos Berendsen, og jeg føler, at jeg kan fortsætte med at arbejde her altid – for mine kollegaer er søde, de behandler mig godt, og der vil jo altid være hoteller, som skal have vasket og pakket deres tekstiler", siger Omar.

Læs også artiklen om Farshad, der kom til Danmark med kun 6.000 kr. i lommen, fik et fleksibelt job som vaskemester hos Berendsen under sin uddannelse – og i dag er blevet 2. Styrmand hos Maersk.

Effektiv oplæring på trods af sprogbarrieren

I 2017 startede Omar på sit 2-årige IGU-forløb (integrationsgrunduddannelsen), hvor han var i praktik hos vaskeriet i Hillerød og deltog 47 dage i dén danskundervisning fra VUC, som vaskeriet tilbyder i arbejdstiden til de medarbejdere, der har brug for sproghjælp. Da Omars IGU-forløb udløb i juni 2019, valgte Berendsen at belønne hans engagement ved at fastansætte ham på vaskeriet, hvor han gør et flot stykke arbejde og når alle sine mål for hvor mange tekstiler, han skal pakke for kunderne om dagen.

"Da jeg kom til Danmark, kunne jeg slet ikke tale dansk, men Berendsen gjorde meget for at hjælpe mig godt i gang med opgaverne. I starten fik Berendsen en tolk fra kommunen ud til mig på arbejdspladsen, men det meste af oplæringen kunne klares med mine kollegaers gode hjælp – og nogle gange ringede vi til min somaliske ven, der bor her i Danmark, hvis vi havde brug for en oversættelse. Nu er jeg meget bedre til sproget, og jeg går stadig på dansk sprogskole i min fritid. Jeg er stolt af, at jeg er blevet så god til mit job, og jeg håber, at min kone og vores 7 børn også en dag kommer til Danmark – for de bor stadig i Somalia, og jeg har ikke set dem i mange år", siger Omar.

Du kan læse mere om, at Berendsens medarbejdere får tilbudt sprogundervisning med fuld løn i arbejdstiden i artiklen her

Flygtninge er en værdifuld arbejdskraft

Hele 7 af Berendsens vaskerier er virksomhedscentre, som samarbejder med landets kommuner om at hjælpe bl.a. flygtninge, langtidsledige og mennesker med psykiske og fysiske udfordringer i job. Så da Hillerød Kommune kontaktede vaskeriet for at høre, om de ville have Omar i praktik under hans IGU-forløb, var vaskeriet godt klædt på til at påtage sig opgaven. Søren Bach Hjørringgaard er kvalitets- og miljøkoordinator hos vaskeriet i Hillerød – og som han fortæller, skaber investeringen i flygtninges oplæring værdifulde medarbejdere:

"Vi vil rigtig gerne tage et socialt medansvar – ikke kun for at inkludere flere flygtninge på de danske arbejdspladser, men også for at de kan trives og beholde deres job længe. Da der kom mange syriske flygtninge til Danmark, havde vi også et tæt samarbejde med kommunen, hvor vi kørte 6 ugers praktikforløb for flere syrere – og det gik så godt, at vi efterfølgende fastansatte nogle af dem. Der arbejder mange forskellige nationaliteter på vores vaskerier, og ligesom Omar er de en super god arbejdskraft. De flygtninge, der ikke taler så meget dansk, oplærer vi ved, at vores instruktører eller sidemanden viser fysisk, hvad de skal gøre. Og den grundige oplæring betaler sig på den lange bane, for det skaber dygtige og loyale medarbejdere, der bliver her mange år." 

Læs også artiklen om Dao, der forlod sin købmandsbutik i Vietnam, rejste til Danmark og blev ansat hos Berendsen, hvor hun har fejret 10 års jubilæum.
 

Mere fra Elis Danmark A/S

Elis Danmark A/S

www.elis.com

Elis Danmark (tidligere Berendsen Textile Service) tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav. Elis var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret, og i 2019 blev Elis verdensmålcertificeret af Bureau Veritas som…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere