26.03.2019  |  Samfund

Omstilling til cirkulær økonomi - fra tanke til handling

Indhold fra partner Hvad er dette?

Hvad stiller man op, når virksomheden endelig er i vater og pludselig skal være cirkulær?

Cirkulær økonomi er en vigtig dagsorden, som udover at gøre Danmark grønnere kan skabe vækst. Og både små og store virksomheder kan tage del i skiftet fra lineær til cirkulær forretning. Et skift, som er nødvendigt; overtrækket på klodens ressourcer er nu så stort, at det ville kræve tre kloder, hvis alle levede som danskerne.

- Verden som vi kender den er under forandring. Digitalisering, globalisering, urbanisering, den fjerde industrielle revolution og sidst men ikke mindst, klimaforandringer ændrer den verden, vi kender i dag. Befolkningstallet og middelklassen vokser, og behovet for mad, elektricitet og bebyggelse stiger.

Sådan slår Ditte Lysgaard Vind, Managing Partner i Lendager TCW, med syvtommersøm fast, at vi alle er nødt til at gentænke måden, hvorpå vi forbruger.

Fra tanke til handling

Men hvad stiller man op, når virksomheden endelig er i vater og pludselig skal være cirkulær? Ditte Vind Lysgaard, der har specialiseret sig i den omstilling, virksomhederne i byggebranchen står overfor, giver tre konkrete råd:

1. Se forbindelserne: Det handler i høj grad om at se forbindelserne mellem det, vi i dag betegner som affald, og det behov, vi har for nye bygninger.

Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut er omkring 50.000 bygninger i Danmark så forfaldne, at nedrivning er påkrævet. Samtidig stiger behovet for nybyggeri, særligt omkring de større byer. Ser man forbindelserne mellem nedrivning af et tomt byggeri og genanvendelse af materialer i nybyggeri, kan man skabe bæredygtige flows mellem input og output, med ressourcebesparende effekter til følge.

2. Start med ressourcerne: I stedet for at se byer som lineære systemer, handler det om at tænke på dem som økosystemer, hvor der er gensidig gevinst, og intet går til spilde.

Er en 40 meter høj fabrikshal en problematisk struktur eller en materialemulighed? Spørgsmålet opstod, da ejerne bag det tidligere industriområde Varvstaden i Malmø besluttede at omdanne området til en ny bydel med beboelse, skoler og børnehaver. Start med ressourcerne og materialernes potentiale som økosystem, når du skal gå fra tanke til handling.

3. Gennemgå markedet, teknologierne og implementeringen: Som virksomhed skal det kommercielle potentiale naturligvis indgå i omstillingen.

Sæt dig ind markedet; byggeregler, potentielle salgskanaler og få udarbejdet benchmarking og business cases. Undersøg derefter om teknologierne er mulige; priser, miljøteknologier, potentielle samarbejdspartnere og produktspecifikationer bør indgå i processen. Se til sidst på implementeringen, og lav en grundig analyse af interessenter, salgsprognoser og logistiske muligheder og udfordringer samt en lanceringsplan.

- Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at skabe løsninger, som den brede, etablerede branche vil bruge. Gør vi ikke det, har vi ikke løst vores opgave godt nok. Det handler bl.a. om at kunne dokumentere sine løsningers tekniske egenskaber, fx ved at anvende og leve op til standarder, siger Ditte Lysgaard Vind.

Vil du være med til at påvirke fremtidens standarder for cirkulær økonomi?

Cirkulær økonomi har for alvor fået grobund i dansk erhvervsliv, som higer efter nye standarder på området. Og arbejdet med at sætte fremtidens standarder er i fuld gang hos Dansk Standard, hvor man aktivt arbejder på at understøtte dansk erhvervslivs transformation til en mere bæredygtig og cirkulær tilgang til fx produktion og forbrug.

Alle med interesse og viden om cirkulær økonomi kan være med til at sætte fremtidens standarder på området, der spænder bredt lige fra plast og byggeri til overordnede horisontale standarder samt et egentligt ledelsessystem for cirkulær økonomi. Læs mere her: ds.dk/cø

Velkommen på forkant

Er du nysgerrig efter at vide mere om cirkulær økonomi? Læs mere på forkant.ds.dk

Denne artikel er en del af temaet I fokus: cirkulær økonomi i 2019

Mere fra Dansk Standard

Dansk Standard

https://www.ds.dk/da

  • ds@ds.dk
  • 39 96 61 01
  • Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Dansk Standard udvikler og udgiver standarder, udbyder kurser og tilbyder rådgivning. Målet med vores ydelser er at styrke erhvervslivets og samfundets konkurrenceevne og bæredygtighed. Dansk Standard er Danmarks standardiseringsorganisation. Vi giver vores kunder mulighed for at deltage i udviklingen af europæiske og internationale standarder og dermed f…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere