Oplysning på livet løs om nye klimakrav til byggeri
Det kræver noget at blive klar til at leve op til de nye klimakrav til byggeriet. Det vil byggemarkederne gerne hjælpe med.
Nye klimakrav til byggeriet bliver hverdag for aktører i den danske byggebranche, når vi om en måned skriver 2023.
Det er en stor opgave for mange virksomheder i branchen, og skal man tro andre mediers dækning af emnet, så bliver branchens mange SMV’er hægtet af, rådgivere lagt ned af henvendelser og alle byggesager forsinket når de lander til godkendelse hos kommunen.
Byggemarkeder sætter ind
Byggemarkedet Bygma har valgt at gå aktivt ind i at forberede sine kunder på de nye tider. D. 1. december 2022 havde et nyt website således premiere, hvor man kan finde den nødvendige information om de nye lov-forhold for byggeriet. Der er også værktøjer, som kan hjælper en med at leve op til kravene.
Ny klimakrav til byggeri
Fra 1. januar 2023 skal nybyggeri kunne dokumentere sit klimaaftryk med en livscyklusanalyse. Den skal vise, at byggeriet udleder maksimalt 12 kg CO2e pr m2 om året set over 50 år i byggeri på over 1.000 m2
Der indføres desuden en frivillig lavemissionsklasse i bygningsreglementet med fastsatte grænseværdier for CO2 -udledning, som skærpes hvert andet år frem mod 2029. hvor byggeriet ikke må udlede mere end 8 kg CO2– ækvivalenter/m2/pr. år set over en 50-årig periode.
Kilde: Bygma
I løbet af efteråret har virksomhedens bæredygtighedsteam desuden været ude i landet og undervise omkring 2.000 kunder. Hvis man ikke nåede at være med til et af de knap 50 møder, der er afholdt, så har hjemmesiden også en optagelse af et 50 minutter langt webinar.
”Vores kunder skal kende lovgivningen, og de skal være i stand til at levere livscyklusanalyse for deres byggerier. Det stiller selvsagt store krav til hele branchen, herunder håndværkere og entreprenører,” siger Elnaz Ehsani, klima- og bæredygtighedschef i Bygma, til MesterTidende.
Læs også: Arkitekter: Vi kommer ikke i mål med Parisaftalen, hvis vi kun følger Bygningsreglementet
Bygma er ikke alene med sit ønske om at hjælpe kunder på vej. Byggemarkedskæden Stark har i november og december holdt dialogmøder i deres butikker i hele landet, og har ligeledes oplysninger om kravene på deres website:
Er rollerne virkelig så dårligt afklaret?
Morten Frihagen, som er Direktør i Dansk Håndværk, fortæller i Mestertidende, at de nye regler har været kilde til generel bekymring og forvirring blandt Dansk Håndværks medlemmer. Han mener, at der kunne have været gjort mere ud af at definere håndværkerens rolle klart.
På Bygmas hjemmeside ser det dog ud til at være lykkedes ganske godt. Her viser en grafik, at håndværkere og entreprenører kun har ansvar for at levere miljøvaredeklarationer og oplyse om mængden af de materialer, der vil blive brugt i byggeriet.
Miljøvaredeklarationerne skal producenterne af materialerne kunne levere, og ansvaret for at udarbejde og aflevere livscyklusanalysen til den aktuelle kommune ligger hos bygherrer og arkitekter.
At dyret måske egentlig ikke er så stort og skræmmende er også den erkendelse en garvet murermester fortæller om til Mestertidende.
Han forklarer, at der først var ”let panik”, og at han har brugt meget tid på at deltage i webinarer og dialogmøder. Nu er han dog på et oplyst grundlag ikke så urolig. Han kunne dog godt tænke sig, at ”de offentlige instanser” havde varslet lidt bedre, så der ikke var opstået så meget uro i branchen.