Arkitekter: Vi kommer ikke i mål med Parisaftalen, hvis vi kun følger Bygningsreglementet
Byggeriet er ikke i gang med at redde jorden fra en klimakatastrofe. Lige nu bliver der højest arbejdet for, at planeten bryder lidt langsommere sammen. Det er budskabet på dette års Building Green-messe
Hvis der er noget, der står lysende klar ved dette års Building Green i København er det, at byggebranchen har travlt.
Travlt med at finde nye løsninger, der ikke driver vores planet og vores børnebørns eksistens ud over afgrunden. Og travlt med ikke at bygge.
Det sidste lyder måske lidt underligt, en byggemesse taget i betragtning. Men hvis der er ord, der går igen hos de mange oplægsholdere fra ind- og udland, samt de mange udstillere ved den flot besøgte begivenhed i Forum, er det genbrug, recycling og udnyttelse af allerede eksisterende byggeri.
”De 12 kg CO2 per kvadratmeter vi ifølge det nye Bygningsreglement skal spare fra nytår, får os ikke i mål med Paris-aftalen. Lige nu udleder vi i Danmark 44,9 millioner ton CO2 per år, og skal vi i mål med 2050-målene må vi kun udlede 1,9 millioner ton. Vi har med andre ord meget travlt og kan ikke kun sætte vores lid til lovgiverne. Vi må blandt andet også håbe på store virksomheder.”
Sådan lød det fra arkitekterne Sinus Lynge og Mikkel Schlesinger fra henholdsvis Effekt og Cebra samt Steffen Maagaard fra rådgiveren Moe, da de indtog scenen på Building Green.
Læs også: Grundfos: Energirenovering er overset og afgørende svar på dobbeltkrise
Og på messen var flere plastproducenter og -genanvendere også klar for at udfordre rådgiverne på de traditionelle byggematerialer, blandt andet Proline Group, Plastics Projects, Sundolitt og PP Nordica.
Som en illustration har Danske Arkitektvirksomheder introduceret et spil, hvor man frit kan vælge mellem mange forskellige løsninger, eksempelvis på facader, og dermed se, hvor langt man er fra at opfylde 2050-målene.
”Ved på en sjov måde at kunne vælge til og fra, kan man genbesøge sine materialer og dermed forsøge at vælge noget mere bæredygtigt. Lad os forsøge at få forbruget ned på fire til seks kg CO2 per kvadratmeter,” sagde Peter Sattrup fra Danske Arkitektvirksomheder.
- KCP