Grundfos: Energirenovering er overset og afgørende svar på dobbeltkrise
I løsningen af både energi- og klimakrisen er en omstilling af vores energiforbrug afgørende. Men der en lavthængende frugt bliver stadig overset af politikere og virksomheder, mener Grundfos. Det er energirenovering
Danmark står midt i både en akut energikrise og en grøn omstilling. Alligevel overser politikerne en af de lavest hængende frugter til at løse begge udfordringer.
Det mener Ulrik Gernow, som er vicedirektør i milliardkoncernen Grundfos.
”Der skal sikres en lovgivning, der fokuserer på energirenovering. Vi savner en strategi med nogle nationalt bindende mål for energieffektivitet. Vi bryster os af at være et foregangsland. Men det er vi ikke på det her område,” siger han til FINANS.
Energieffektivisering har dog fået lidt opmærksomhed. I september vedtog EU-Parlamentet et bindende mål om 40 procent energieffektivisering i 2030. Men Danmark er endnu ikke et foregangsland på området, som vi ellers gerne vil bryste os af generelt i den grønne omstilling.
”Energieffektivisering bør blive et kerneelement i et nyt regeringsgrundlag. Det skal simpelthen fremhæves som en løsning på energikrisen og som en del af løsningen på den grønne omstilling,” fortæller Ulrik Gernow.
Læs også: Fælles opråb til politikerne: Behov for akutpakke til klimaet
Derfor foreslår han, at politikerne sætter et politisk mål om, at 3 procent af den offentlige bygningsmasse skal energirenoveres hvert år, så man dermed kan arbejde sig igennem bygningsmassen år for år.
Samtidig kan man kan stille højere krav til, at der handles på de effektiviseringssyn, som mange erhvervsbygninger skal gennemgå, som man har gjort i Tyskland. Dog uden at detailstyre virksomhederne med bindende krav, understreger Grundfos’ vicedirektør.
Og overordnet set vil en fokuseret politisk strategi om energieffektivisering kunne hjælpe renovationen af de 400.000 danske husstande, som Grundfos vurderer i dag, har ineffektive cirkulationspumper, og som har potentiale til at spare 10 procent af energiforbruget.
”Der skal være mere fokus på energieffektiviseringen. Derfor bør en ny regering også fremlægge en strategi, hvor der løbende følges op på, om vi gør nok for at komme i mål med energibesparelser,” afslutter Ulrik Gernow.
- KCP