01.11.2022 | Samfund
Fælles opråb til politikerne: Behov for akutpakke til klimaet
Efter FN’s seneste rapport om klimaets alvorlige tilstand efterlyser fire organisationer en akutpakke, der vil sætte ryk i handling og implementering af den grønne omstilling.
En akutpakke til klimaet skal sætte ekstra skub på handling og implementering, og det er der brug for i lyset af den seneste klimarapport fra FN. Foto: Tænketanken CONCITO
De globale temperaturstigninger får klimaet til at ændre sig endnu voldsommere end hidtil. Og muligheden for at gøre noget ved det bliver hastigt mindre, viser den nye FN-rapport 2022 UNEP Emission Gap Report. Derfor er der behov for en akut klimapakke, der øger tempoet og implementeringen af den grønne omstilling.
Det bør brage vælgernes beslutning på i dag, og være et centralt fokuspunkt for den nye regering, mener de fire organisationer Dansk Erhverv og Ingeniørforeningen samt Danmarks Naturfredningsforening og CONCITO.
"Accelereret grøn omstilling er en nødvendighed, og derfor skal vi som samfund prioritere, hvad vores hænder og hoveder skal bruges til,” siger Aske Nydam Guldberg, fung. formand, Ingeniørforeningen, IDA.
En akutpakke fra Folketinget skal indeholde klare beslutninger om, hvilke infrastrukturopgaver det haster mest at få løst, og det bærende princip bør være at sætte den grønne udrulning forrest, så eksempelvis vindmøller og fjernvarme vægtes højere end gasrør og motorveje, mener han.
Læs også: Investorer tager aktivt ejerskab til næste niveau i klimasagsmål mod Volkswagen
Netop prioriterede investeringer i energi og grøn infrastruktur bør være en politisk kerneopgave, lyder det fra Dansk Erhverv, fordi hele Danmark skriger på billig og sikker energiforsyning.
"Syv ud af ti virksomheder melder, at de høje elpriser rammer både omsætning og vækst. Mere grøn strøm er en lavthængende klimafrugt og medicinen mod høje elpriser. Derfor bør det være en topprioritet for alle partier at få udbygningen af vedvarende energi op i gear. Vi skal have en akutpakke, som sikrer konkret handling," siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.
”Lige nu står vi ikke til at nå 2025-målet, og samtidig er det bydende nødvendigt, at vi hurtigt får taget en række beslutninger, der sikrer, at vi kommer på rette spor for en ambitiøs grøn omstilling frem mod 2030 og på længere sigt. Husk at også dette folketingsvalg er et klimavalg,” afslutter siger Christian Ibsen, som er direktør i CONCITO.
- KCP
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Samfund

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.