27.10.2022 | Strategi & ledelse
Investorer tager aktivt ejerskab til næste niveau i klimasagsmål mod Volkswagen
Gennemsigtigheden skal op og klimamodarbejdende lobbyisme ned. Sådan lyder det fra en række bekymrede Volkswagen-investorer, heriblandt danske Akademikerpension, som nu sagsøger bilproducenten for at få sandheden på bordet.
Volkswagen mener det er internt anliggende hos topledelsen, hvordan der skal lobbyeres for klimaforbedrende politik - ikke aktionærerne. oto: 123RF
Den danske pensionskasse Akademikerpension er en blandt flere aktionærer i Volkswagen, der nu har fået nok. Den tyske bilproducent mørklægger sin egen lobbyisme og sit potentielle arbejde mod klimaforbedrende politikker til skade for virksomhedens egen fremtid og risiko for investorerne, lyder det.
Derfor sagsøger Akademikerpension såvel som statslige, svenske pensionskasser AP2, AP3, AP4 og AP7 og britiske Church of England Pensions Board nu Volkswagen. Det skriver FINANS.
”Vi beder om gennemsigtighed, fordi vi sidder med en klar fornemmelse af, at der foregår noget, som ikke helt tåler dagens lys,” siger Anders Schelde, investeringsdirektør for Akademikerpension, der forvalter der forvalter en pensionsformue på 130 milliarder kroner for 150.000 akademikere.
Læs også: Rapport: Flere pensionsselskaber nøler med aktivt ejerskab
I modsætning til andre store, tyske bilproducenter såsom Mercedez-Benz og BMW fremlægger Volkswagen ikke sin lobbyismestrategi og -indsats. Det nægter topledelsen, der i stedet kun oplyser, hvilke erhvervsorganisationer den bliver repræsenteret af. Men det er netop igennem disse organisationer og deres lobbyering, at investorerne frygter virksomhedens egne grønne målsætninger bliver modarbejdet med sorte politikker.
Retssagen skal afgøre, om aktionærerne ifølge tysk lovgivning har ret til at fremsætte et forslag på Volkswagens generalforsamling i 2023, som blev afvist i 2022, der kan tvinge ledelsen til at rapportere om lobbyismen.
Akademikerpension har tidligere reageret konsekvent, da en lignende sag i 2019 ramte den amerikanske oliegigant Exxon Mobil. Dengang solgte Akademikerpension ud af sine Exxon-aktier, men med søgsmålet mod Volkswagen tager pensionskassen altså sit aktive ejerskab til et nyt niveau.
”Som aktionærer synes vi, der er en risiko for vores investering. For hvis man fortsætter ad den vej (med at modarbejde klimaforbedringer, red.) kan man skade sit brand og sin social license to operate i offentlighedens øjne. Til skade for os aktionærer også,” forklarer Anders Schelde til FINANS.
Læs også: AP slår fast: Vil være i pensionbranchens grønne elite
”Det er bekymrende, at vores ret til som aktionærer at bidrage til generalforsamlingens dagsorden er blevet nægtet,” supplerer Emma Henningsson, der er ansvarlig for aktivt ejerskab i svenske AP7, i en pressemeddelelse.
Ifølge Volkswagen kan Akademikerpension, AP7 og de andre utilfredse investorer dog godt glemme alt om at få juridisk medhold i sagen.
”Dette skyldes, at sagsøgerne forsøger at ændre vedtægterne, så de indeholder en bestemmelse, der utilladeligt ville gribe ind i direktionens ledelsesbeføjelse, og derfor vil den ikke kunne vedtages af den ordinære generalforsamling,” skriver Volkswagen i en mail til Finans, der dog åbner op for mere gennemsigtighed og rapportering i forbindelse med bilproducentens klimaindsats.
- KCP
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Menneskerettigheder

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Strategi & ledelse

Purung teknologivirksomhed bliver del af international bæredygtighedsstandard
Den unge teknologivirksomhed Upström er netop blevet certificeret med ansvarligheds-certificeringen, B Corp, som de første i elektronikbranchen i Nordeuropa.