Investorer tager aktivt ejerskab til næste niveau i klimasagsmål mod Volkswagen

Gennemsigtigheden skal op og klimamodarbejdende lobbyisme ned. Sådan lyder det fra en række bekymrede Volkswagen-investorer, heriblandt danske Akademikerpension, som nu sagsøger bilproducenten for at få sandheden på bordet.

Volkswagen mener det er internt anliggende hos topledelsen, hvordan der skal lobbyeres for klimaforbedrende politik - ikke aktionærerne. oto: 123RF.

27.10.2022

CSR.dk

Den danske pensionskasse Akademikerpension er en blandt flere aktionærer i Volkswagen, der nu har fået nok. Den tyske bilproducent mørklægger sin egen lobbyisme og sit potentielle arbejde mod klimaforbedrende politikker til skade for virksomhedens egen fremtid og risiko for investorerne, lyder det.

Derfor sagsøger Akademikerpension såvel som statslige, svenske pensionskasser AP2, AP3, AP4 og AP7 og britiske Church of England Pensions Board nu Volkswagen. Det skriver FINANS.

”Vi beder om gennemsigtighed, fordi vi sidder med en klar fornemmelse af, at der foregår noget, som ikke helt tåler dagens lys,” siger Anders Schelde, investeringsdirektør for Akademikerpension, der forvalter der forvalter en pensionsformue på 130 milliarder kroner for 150.000 akademikere.

Læs også: Rapport: Flere pensionsselskaber nøler med aktivt ejerskab

I modsætning til andre store, tyske bilproducenter såsom Mercedez-Benz og BMW fremlægger Volkswagen ikke sin lobbyismestrategi og -indsats. Det nægter topledelsen, der i stedet kun oplyser, hvilke erhvervsorganisationer den bliver repræsenteret af. Men det er netop igennem disse organisationer og deres lobbyering, at investorerne frygter virksomhedens egne grønne målsætninger bliver modarbejdet med sorte politikker.

Retssagen skal afgøre, om aktionærerne ifølge tysk lovgivning har ret til at fremsætte et forslag på Volkswagens generalforsamling i 2023, som blev afvist i 2022, der kan tvinge ledelsen til at rapportere om lobbyismen.

Akademikerpension har tidligere reageret konsekvent, da en lignende sag i 2019 ramte den amerikanske oliegigant Exxon Mobil. Dengang solgte Akademikerpension ud af sine Exxon-aktier, men med søgsmålet mod Volkswagen tager pensionskassen altså sit aktive ejerskab til et nyt niveau.

”Som aktionærer synes vi, der er en risiko for vores investering. For hvis man fortsætter ad den vej (med at modarbejde klimaforbedringer, red.) kan man skade sit brand og sin social license to operate i offentlighedens øjne. Til skade for os aktionærer også,” forklarer Anders Schelde til FINANS.

Læs også: AP slår fast: Vil være i pensionbranchens grønne elite

”Det er bekymrende, at vores ret til som aktionærer at bidrage til generalforsamlingens dagsorden er blevet nægtet,” supplerer Emma Henningsson, der er ansvarlig for aktivt ejerskab i svenske AP7, i en pressemeddelelse.

Ifølge Volkswagen kan Akademikerpension, AP7 og de andre utilfredse investorer dog godt glemme alt om at få juridisk medhold i sagen.

”Dette skyldes, at sagsøgerne forsøger at ændre vedtægterne, så de indeholder en bestemmelse, der utilladeligt ville gribe ind i direktionens ledelsesbeføjelse, og derfor vil den ikke kunne vedtages af den ordinære generalforsamling,” skriver Volkswagen i en mail til Finans, der dog åbner op for mere gennemsigtighed og rapportering i forbindelse med bilproducentens klimaindsats.

- KCP

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V