Investorer tager aktivt ejerskab til næste niveau i klimasagsmål mod Volkswagen

Gennemsigtigheden skal op og klimamodarbejdende lobbyisme ned. Sådan lyder det fra en række bekymrede Volkswagen-investorer, heriblandt danske Akademikerpension, som nu sagsøger bilproducenten for at få sandheden på bordet.

Volkswagen mener det er internt anliggende hos topledelsen, hvordan der skal lobbyeres for klimaforbedrende politik - ikke aktionærerne. oto: 123RF.

27.10.2022

CSR.dk

Den danske pensionskasse Akademikerpension er en blandt flere aktionærer i Volkswagen, der nu har fået nok. Den tyske bilproducent mørklægger sin egen lobbyisme og sit potentielle arbejde mod klimaforbedrende politikker til skade for virksomhedens egen fremtid og risiko for investorerne, lyder det.

Derfor sagsøger Akademikerpension såvel som statslige, svenske pensionskasser AP2, AP3, AP4 og AP7 og britiske Church of England Pensions Board nu Volkswagen. Det skriver FINANS.

”Vi beder om gennemsigtighed, fordi vi sidder med en klar fornemmelse af, at der foregår noget, som ikke helt tåler dagens lys,” siger Anders Schelde, investeringsdirektør for Akademikerpension, der forvalter der forvalter en pensionsformue på 130 milliarder kroner for 150.000 akademikere.

Læs også: Rapport: Flere pensionsselskaber nøler med aktivt ejerskab

I modsætning til andre store, tyske bilproducenter såsom Mercedez-Benz og BMW fremlægger Volkswagen ikke sin lobbyismestrategi og -indsats. Det nægter topledelsen, der i stedet kun oplyser, hvilke erhvervsorganisationer den bliver repræsenteret af. Men det er netop igennem disse organisationer og deres lobbyering, at investorerne frygter virksomhedens egne grønne målsætninger bliver modarbejdet med sorte politikker.

Retssagen skal afgøre, om aktionærerne ifølge tysk lovgivning har ret til at fremsætte et forslag på Volkswagens generalforsamling i 2023, som blev afvist i 2022, der kan tvinge ledelsen til at rapportere om lobbyismen.

Akademikerpension har tidligere reageret konsekvent, da en lignende sag i 2019 ramte den amerikanske oliegigant Exxon Mobil. Dengang solgte Akademikerpension ud af sine Exxon-aktier, men med søgsmålet mod Volkswagen tager pensionskassen altså sit aktive ejerskab til et nyt niveau.

”Som aktionærer synes vi, der er en risiko for vores investering. For hvis man fortsætter ad den vej (med at modarbejde klimaforbedringer, red.) kan man skade sit brand og sin social license to operate i offentlighedens øjne. Til skade for os aktionærer også,” forklarer Anders Schelde til FINANS.

Læs også: AP slår fast: Vil være i pensionbranchens grønne elite

”Det er bekymrende, at vores ret til som aktionærer at bidrage til generalforsamlingens dagsorden er blevet nægtet,” supplerer Emma Henningsson, der er ansvarlig for aktivt ejerskab i svenske AP7, i en pressemeddelelse.

Ifølge Volkswagen kan Akademikerpension, AP7 og de andre utilfredse investorer dog godt glemme alt om at få juridisk medhold i sagen.

”Dette skyldes, at sagsøgerne forsøger at ændre vedtægterne, så de indeholder en bestemmelse, der utilladeligt ville gribe ind i direktionens ledelsesbeføjelse, og derfor vil den ikke kunne vedtages af den ordinære generalforsamling,” skriver Volkswagen i en mail til Finans, der dog åbner op for mere gennemsigtighed og rapportering i forbindelse med bilproducentens klimaindsats.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø