19.10.2022 | Klima, miljø og energi
Rapport: Flere pensionsselskaber nøler med aktivt ejerskab
En ny rapport fra Ansvarlig fremtid vurderer, at danske pensionsselskaber ikke tager nok ansvar som ejere af vigtige investeringer, når det kommer til den grønne omstilling.
PFA kan ikke genkende kritikken og mener, at man ikke er mindre ambitiøs på området sammenlignet med konkurrenterne. Arkivfoto.
Ansvarlig Fremtid, som er en del af Klimabevægelsen, har i en ny rapport undersøgt, hvordan 16, store pensionsselskaber har stemt i forhold til klimaforslag ved årets generalforsamlinger.
Og generelt bakker selskaberne mere op om bæredygtige tiltag i investeringsporteføljerne end andre investorer, lyder det i rapporten.
Læs også: De danske pensionsselskaber investerer fortsat store summer i sort energi
Samtidig er der stor variation mellem pensionsselskabernes initiativer, og rapporten retter generel kritik mod flere af selskaberne – blandt andet PFA og Danica Pension – i undersøgelsen, fordi de ifølge rapporten ikke tager nok ejerskab.
Det skriver Børsen.
Et nej er ikke klimamodstand
Men ifølge Mads Steinmüller, konstitueret chef for aktivt ejerskab hos Danica Pension, strammer selskabet løbende sine stemmemæssige retningslinjer.
Han forklarer, at pensionsselskabet nogle gange stemmer nej til klimaforslag, hvis de blandt andet er for detaljerede eller indeholder ’mikromanagement’.
Men det betyder ikke, at man gennem et nej afspejler modstand mod klimaforslag, understreger han.
Læs også: Pensionsselskaber: Bæredygtighedsrapport favoriserer de store aktører
Hos PFA er man ikke enig i rapportens udlægninger.
“Jeg sætter pris på dialogen med Ansvarlig Fremtid om aktivt ejerskab, men jeg er ikke enig i, at vi er mindre ambitiøse end vores konkurrenter. Vi har valgt, at vores eksponering til olie- og gassektoren er som aktionær i de to selskaber (Shell og Total, red. af Børsen), der er bedst positioneret til at blive fremtidens vindere (i den grønne omstilling, red. af Børsen)”, siger Rasmus Bessing, direktør for PFA Asset Management, til Børsen.
Han tilføjer, at PFA ikke ejer såkaldte kreditobligationer, som finansierer fossile energivirksomheder – og er derved et konkret eksempel på, at pensionsselskabet udøver aktivt ejerskab.
- HCL
Klima, miljø og energi
Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring
En online paneldebat om de nye klimakrav i byggeriet kom hurtigt til at dreje sig over på en kollektiv bekymring om manglen på kvalificeret arbejdskraft til at guide byggebranchen trygt igennem den grønne omstilling.
Klima, miljø og energi

Nyt EU-projekt skal bringe alternative proteiner i forbrugernes søgelys
Hvordan kan vi udvide antallet af både animalske og plantebaserede proteinkilder til gavn for både klimaet og sundheden? Det sætter EU-projektet LIKE-A-PRO spot på i løbet af de næste 4 år
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal give unge en stemme i biodiversitetskrisen
Med en millionbevilling fra Tuborgfondet vil Danmarks Naturfredningsforening skabe et nyt fællesskab for unge, der ønsker at bremse naturens tilbagegang. Projektet skal understøtte de unges naturdannelse, handlekraft og demokratiske indflydelse på biodiversitetskrisen.
Klima, miljø og energi

Ni bygherrer vil skrive danmarkshistorie med nye boligbyggerier
Kan klimaaftrykket fra nyt byggeri reduceres til en fjerdedel allerede i dag? Det skal ni bygherrer finde svar på, efter at de er blevet udvalgt til at bygge nye boliger med en maksimal klimabelastning på 2,5 kg. CO2 per kvadratmeter.
Klima, miljø og energi

Danmark topper anti-korruptionsliste for femte år i træk
Danmark er i en opgørelse lavet af Transparency International verdens mindst korrupte land – for femte gang i træk. Scoren afspejler dog ikke, at Danmark er et korruptionsfrit land, påpeger formand.
Supply chain

For kun halvdelen af indkøbere flugter ESG-mål med forsyningskædestrategi
Selvom vestlige virksomheder har etablerede ambitioner om bæredygtighed, sakker de bagud, når det kommer til at udvikle strategier for sine forsyningskæder.