Overholdelse af menneskerettighederne er god forretning

Som virksomhed kan man ikke være neutral, når det gælder menneskerettighederne, og handler man ikke, som samfundet forventer, kan det gå ud over forretningen. Tillid og transparens er vigtigt, lød det på paneldebat om emnet.

Der er en god business case i at overholde lovgivning, menneskerettigheder og normer, og at være transparent omkring det, lød det på debat om området..

14.06.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Det spørgsmål stod øverst på agendaen, da Udenrigsministeriet i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp og organisationen Business & Human Rights Resource Centre (BHRRC) for nylig indbød forskellige stakeholders til debat om emnet.

Blandt de fremmødte repræsentanter for såvel NGO’er som offentlige institutioner og erhvervslivet var der bred enighed om, at menneskerettighederne, samfundets love (nedfældede såvel som uskrevne) og offentlighedens forventninger til, hvordan man som virksomhed bør opføre sig, er noget, alle bør og skal forholde sig aktivt til.

”Vi kan ikke være neutrale; vi skal være på menneskerettighedernes side. Og hvis man som selskab ikke agerer som folk forventer, så er der en reel risiko for, at det går hårdt udover éns omdømme og dermed forretning”, sagde vicedirektør for BHRRC, Mauricio Lazala.

I den forbindelse pegede han på det ”ubehagelige” eksempel fra USA, hvor en passager på et United Airlines-fly i april sidste år blev slæbt ud af flyet. Videoer af episoden spredte sig hurtigt og United fik en hård medfart på de sociale medier, men ikke desto mindre var selskabets CEO, Oscar Munoz, tre-fire dage om at reagere, hvilket ikke ligefrem hjalp på situationen.

Det er essentielt for os at være transparente omkring vores arbejde på området, så offentligheden ved, at vi tager vores rolle som ansvarlig virksomhed seriøst

Irene Quist Mortensen, Arla International

Overhold loven og vær transparent omkring det
Som en af de tilstedeværende virksomheder leverede Arla International sit syn på forretningsperspektivet i diskussionen, og for den store mejerikoncern er der flere parametre i spil, når det handler om at tage ansvar for menneskerettighederne.

”Det er en solid business case i at overholde et lands lovgivning, ligesom der er det i at være med til at sikre ordentlige forhold for civilsamfundet omkring én. Derfor ser vi det også som essentielt at være transparent omkring vores arbejde på området ved at udgive rapporter, der viser vores indsats, så offentligheden ved, at vi tager vores rolle som ansvarlig virksomhed seriøst”, sagde selskabets CSR Business Partner, Irene Quist Mortensen.

Hun blev bakket op af Elin Wrzoncki, der er specialkonsulent for menneskerettigheder og erhverv i Institut for Menneskerettigheder.

”Virksomhederne skal selvfølgelig respektere love og regler, og også de nye normer, der indfinder sig i samfundet, ikke mindst på grund af udbredelsen af de sociale medier som direkte kommunikationskanaler. Ved eksempelvis at sørge for at have strukturerede klagemuligheder for de ansatte i form af en whistleblower-ordning, kan erhvervslivet bidrage til at fremme en kultur præget af transparens og med menneskerettighederne i centrum”, sagde hun.

Ingen disruption
For Novo Nordisk handler forretningsmodellen omkring menneskerettighederne ikke kun om hensynet til bundlinjen, men også at sikre sin position på et omskifteligt marked, der specielt i medicinalindustrien byder på mange typer udfordringer.

”Business casen drejer sig for os ikke så meget om indtjening, men at forhindre at blive disruptet og forblive økonomisk og forretningsmæssigt bæredygtige. I den forbindelse stoler vi på, at vores egen ’stamme’ kan sørge for, at vi bevarer vores status i sektoren, bl.a. ved at arbejde sammen med civilsamfundet for at sikre, at det trives”, sagde vice president, Sustainability Management & Reporting, Susanne Stormer, og pegede på FN’s bæredygtighedsmål, SDG’erne, som en ”brugbar ramme” for arbejdet.

Læs også: Starbucks lukker 8000 butikker efter racesag

Novo var også ’repræsenteret’ ved selskabets tidligere topchef Mads Øvlisen, der i dag fungerer som formand for OECD’s kontaktpunkt i Danmark. Han talte om at virksomheder har en ”moralsk forpligtelse” til at inddrage menneskerettighederne, og at man som leder bør se sin virksomhed som et ”shared space”, hvor der altid er plads til dialog om eksempelvis ansvarlighed.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

28.10.2024Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Konference skal skabe et fælles sprog for trivsel og tryghed på arbejdspladsen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V