PensionDanmark vil styrke biodiversiteten i byområder
PensionDanmark vil gå forrest med første strategi for biodiversitet, der med en række indsatsområder skal opnå og dokumentere resultater til fordel for biodiversitet ved udviklingen af blandt andet byområder.
PensionDanmark vil sætte højere ambitioner for at bidrage til løsninger på den globale biodiversitetskrise.
Med lanceringen af en ny biodiversitetsstrategi introducerer pensionsselskabet i første omgang en række konkrete indsatser, der skal bidrage til, at udviklingen af byområder og ejendomme har klart fokus på at styrke og bevare biodiversiteten og økosystemer.
Læs også: Store virksomheder omlægger friserede græsarealer til biodiversitetsvenlige grønne åndehuller
”Vi mener ikke, at man kan løse klimakrisen uden samtidig at konfrontere det meget alvorlige tab af blandt andet plante- og dyrearter, som udgør den globale biodiversitetskrise. Vi vil derfor - med lanceringen af konkrete og målbare indsatser for at styrke biodiversiteten - forpligte os til at investere og bygge, så vi skaber den bedst mulige plads til mangfoldighed for planter, dyr og mikrobiologi, som også vi mennesker er så afhængige af”, siger projektudviklingsdirektør Mia Manghezi.
Indsatsen omfatter mere end selve byggeriet
Strategien for biodiversitet indeholder en række indsatser, der forankrer succeskriterier for styrket biodiversitet gennem alle faser af udviklingen af et byområde.
Indledningsvis vil der være skarpe krav til at udvælge arealer med lav naturværdi, så man bygger, hvor det mindst muligt skader eksisterende økosystemer.
Dernæst vil der i projektudviklingen inddrages eksempelvis biologer og landskabsarkitekter for at bevare og styrke naturen i det specifikke projekt.
I anlægsfasen vil der blandt andet være separat anlægsøkonomi til naturforbedrende tiltag og prioritering af bæredygtige byggematerialer, der har mindst mulig negativ effekt på biodiversitet gennem udvinding, forarbejdelse og fragt.
Læs også: Danmark skal vise klimavejen for 100 europæiske storbyer
På sigt ønsker PensionDanmark, at indsatsen skal udbredes videre end til opførelsen af nye ejendomme.
”Ligesom det er lykkes for os at skabe positive ringe i vandet i byggebranchen med vores høje krav til social bæredygtighed og klimaforbedrende tiltag, vil vi gerne sikre, at eksempelvis de beboere, kommuner eller lokalsamfund, der skal stå for driften, er klædt på til at fortsætte og tage ejerskab på indsatsen for biodiversitet”, siger Mia Manghezi.
Strategien for biodiversitet skal integreres i og fungere i sammenhæng med by- og bæredygtighedsprogrammet i PensionDanmarks bolig- og erhvervsplatform.
- HCL