Pensionskasser svarer på kritik om investeringer i kul og olie
Med et ønske om at ændre kul og olieproducenters praksis indefra fastholder to danske pensionskasser deres investeringer i selskaberne.
Til trods for, at Det Internationale Energiagentur, IEA, kalder investeringer i kulselskaber og virksomheder, der i øjeblikket leder efter ny olie og gas, uforenelige med Parisaftalens mål om en temperaturstigning på maks. 1,5 grader, har pensionskasserne PFA og Danica fortsat aktiviteter i netop disse virksomheder.
Men efter at en række kunder har klaget over praksissen, svarer pensionskasserne nu på kritikken.
Det skriver Børsen.
Læs også: Rapport: Pensionskasser poster fortsat penge i sorte investeringer
Ifølge både Danica og PFA handler det blandt andet om, hvordan man kan have mest indflydelse – og her vil de hellere påvirke kul- og olieselskaberne indefra, selvom man hos PFA ikke kan garantere, at det har en effekt.
Metoden, der også kaldes aktivt ejerskab, er også noget, der fortsat deler vandene.
Rasmus Bessing, investeringschef hos PFA, fremhæver eksempelvis forskning fra Stanford University, som viser, at det er mest effektivt, mens andre studier peger på i den modsatte retning.
Læs også: Analyse kortlægger de mest klimabelastende pensionskasser
“Jeg mangler at se evidens for, at nogen kan sige, at det er blevet bedre af at sælge dem, (sic) Jeg er fuldstændig med på, at man kan spørge, om de har bevæget sig nok. Men når man taler om de her selskaber, så handles deres aktier mellem forskellige deltagere på markedet, så andre køber de aktier, vi sælger. Det er ikke, fordi pengene bliver trukket ud,” siger Rasmus Bessing til Børsen.
Også Poul Kobberup, der er Danicas investeringsdirektør, påpeger, at der er gode eksempler på den effekt, som aktivt ejerskab kan have. Han nævner blandt andet oliekoncernen Total, der har fremrykket klimamålet om 30 procents reduktion af CO2-udledningen fra 2030 til 2025.
Ifølge direktøren er det et resultat af pensionskassens arbejde.
- HCL