11.02.2021  |  Klima, miljø og energi

Plastindustrien og IDA i fælles opråb: Handlingsplan for cirkulær økonomi skal være mere ambitiøs

Indhold fra partner Hvad er dette?

Regeringens udkast til en handlingsplan for cirkulær økonomi mangler ambitioner. Det er meldingen fra Plastindustrien og IDA, som opfordrer til, at handlingsplanen bliver udvidet.

9. februar var der høringsfrist på Regeringens udkast til en handlingsplan for cirkulær økonomi, og der er plads til højere ambitioner ifølge Plastindustrien og IDA.

Plastindustriens miljøpolitiske chef, Christina Busk, udtaler:

  • På plastområdet må vi desværre konstatere, at det er en mangelfuld handlingsplan. Vi vil gerne have, at man fra politisk side går mere i offensiven, når det f.eks. handler om at efterspørge produkter i genanvendt plast. Derudover er det enormt vigtigt, at sorteringen af husholdningsaffald løbende bliver evalueret, så der hele tiden er fokus på at få mere genanvendelseskvalitet ud af processen.

Hun bliver suppleret af Aske Guldberg der er tovholder for IDA’s ekspertgruppe for cirkulær økonomi:

  • Hvis ikke handlingsplanen bliver mere ambitiøs, så kommer vi desværre ikke ret langt, og da slet ikke i front, med cirkulær økonomi i Danmark. Dermed går vi glip af klimagevinster, nye arbejdspladser og et potentielt eksporteventyr. Derfor skal vi gribe muligheden og gøre handlingsplanen bedre og mere visionær.

Giv affaldshierakiet en tiltrængt opdatering

Plastindustrien og IDA foreslår at bruge handlingsplanen for cirkulær økonomi til at få fokus på kvalitet i genanvendelsen, blandt andet ved at arbejde for, at der på EU-niveau iværksættes en revision af affaldshierakiet, så det i stigende grad skelner mellem, hvilken kvalitet der er forbundet med en given form for genanvendelse.

Aske Guldberg fra IDA forklarer:

  • Hvis vi fra dansk side kan få EU med på at opdatere affaldshierarkiet vil det være meget klarere, at der er forskel på genanvendelse. Dermed vil det blive mere naturligt at stræbe efter at nå et højere kvalitetsniveau. Det vil uden tvivl være til gavn for danske virksomheders konkurrenceevne, hvis vi allerede nu får udbredt den tankegang i Danmark.

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, supplerer:

  • Hvis en fødevareemballage kan genanvendes til en ny fødevareemballage, er det at foretrække sammenlignet med, at fødevareemballagen eksempelvis bliver brugt som fyld i en vejbelægning. Derudover bør man overveje, hvordan forholdet mellem mekanisk og kemisk genanvendelse ser ud, når nu den teknologiske udvikling bevæger sig meget hurtigt. Der er behov for en tydeliggørelse af, hvornår kemisk behandling af plast bliver betragtet som genanvendelse.

Ud over forslaget vedr. affaldshierakiet er de to organisationer bl.a. enige om disse forslag til handlingsplanen for cirkulær økonomi:

  • Den offentlige sektor skal igennem indkøb og udbud i langt større grad efterspørge produkter med genanvendte ressourcer, hvor det er muligt.
  • Etableringen af de nye og mere strømlinede affaldsordninger i kommunerne skal følges tæt med fokus på at skabe kvalitet i genanvendelsen og sikre udvikling af afsætningsmuligheder. Dette er særligt vigtigt forud for implementeringen af producentansvaret på emballage.
  • Regeringen bør i samarbejde med relevante aktører udvikle en decideret strategi for øget genanvendelse i Danmark.

Mere fra Plastindustrien

Plastindustrien

https://plast.dk/

  • pd@plast.dk
  • 3330 8630
  • Vesterbrogade 1E, 3. 1620 København V, Danmark

Plastindustrien er en brancheorganisation for plastvirksomheder i Danmark. Vi har omkring 250 medlemmer, og industrien tæller over 26.000 danske jobs. Som brancheorganisation dækker vi både plastforarbejdende virksomheder, samt leverandører af de maskiner og råvarer, der indgår i industrien.Vores mission er at sikre danske plastvirksomheder optimale rammer for succes og at tage ansvar for den verd…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere