Positive 'tipping points' kan få markant indflydelse på den grønne omstilling
Et studie viser, at de såkalde positive 'tipping points' kan udløse en dominoeffekt, hvor store dele af transport, varme og industri vil kunne dekarboniseres.
Det overrasker efterhånden ikke mange, at klimaforskere og eksperter advarer imod ’tipping points’ som vil accelerere den globale opvarmning. Fx isen ved polerne der forudses at smelte til et punkt, hvor det ikke længere er muligt at stoppe – heller ikke selv om vi får bugt med drivhusgas-udledningerne.
Det skriver både EURACTIV og Information.
Nu tyder et nyt studie dog imidlertid på, at der også kan forekomme positive 'tipping points'. Eksempelvis når priserne på kul overstiger prisen på sol- og vindenergi – hvilket allerede er tilfældet flere steder i verden. Det kan udløse en dominoeffekt, hvor store dele af transport, varme og industri vil kunne dekarboniseres.
Han understreger at el-sektoren skal dekarboniseres fire gange hurtigere end det er tilfældet nu, hvis vi skal holde den globale opvarmning under to grader, som Parisaftalen foreskriver. Overgangen til elbiler skal ligeledes fordobles.
Læs også: Ørsted har taget hul på kompliceret område på deres vej mod CO2-neutralitet
Norge er et godt eksempel. "Knap 15 procent af Norges samlede bilpark er indtil videre el- eller hybridbiler, ligesom næsten 70 procent af de biler, der er blevet solgt i Norge i år 2020 enten er el- eller hybridbiler – sammenlignet med kun 2-3 procent på globalt plan. Det skyldes, at nordmændene hverken skal betale moms, registreringsafgift eller vægtafgift, når de køber en elbil. Der er også andre fordele: De kan blandt andet køre i busbanen, få billigere eller endda gratis parkering, køre på betalingsveje til halv pris og komme billigere med færgen. Man betaler heller ikke vejskat, og så giver Norge også virksomheder en skatterabat på 40 procent på elbiler" (Kilde: DR).
I England har man på rekordtid dekarboniseret el-sektoren ved hjælp af CO2-afgifter, der har gjort kul urentabelt i forhold til gas og vedvarende energi.
”Håbet ligger i, at et tipping point kan sætte gang i en hastig omstilling af hele det meget komplekse system”, siger én af studiets forfattere, professor Tim Lenton, der er direktør i Global Systems Institute ved Exeter Universitet.
- MTN