Positive 'tipping points' kan få markant indflydelse på den grønne omstilling

Et studie viser, at de såkalde positive 'tipping points' kan udløse en dominoeffekt, hvor store dele af transport, varme og industri vil kunne dekarboniseres.

19.01.2021

CSR.dk

Det overrasker efterhånden ikke mange, at klimaforskere og eksperter advarer imod ’tipping points’ som vil accelerere den globale opvarmning. Fx isen ved polerne der forudses at smelte til et punkt, hvor det ikke længere er muligt at stoppe – heller ikke selv om vi får bugt med drivhusgas-udledningerne.

Det skriver både EURACTIV og Information. 

Nu tyder et nyt studie dog imidlertid på, at der også kan forekomme positive 'tipping points'. Eksempelvis når priserne på kul overstiger prisen på sol- og vindenergi – hvilket allerede er tilfældet flere steder i verden. Det kan udløse en dominoeffekt, hvor store dele af transport, varme og industri vil kunne dekarboniseres.

Han understreger at el-sektoren skal dekarboniseres fire gange hurtigere end det er tilfældet nu, hvis vi skal holde den globale opvarmning under to grader, som Parisaftalen foreskriver. Overgangen til elbiler skal ligeledes fordobles.

Læs også: Ørsted har taget hul på kompliceret område på deres vej mod CO2-neutralitet

Norge er et godt eksempel. "Knap 15 procent af Norges samlede bilpark er indtil videre el- eller hybridbiler, ligesom næsten 70 procent af de biler, der er blevet solgt i Norge i år 2020 enten er el- eller hybridbiler – sammenlignet med kun 2-3 procent på globalt plan. Det skyldes, at nordmændene hverken skal betale moms, registreringsafgift eller vægtafgift, når de køber en elbil. Der er også andre fordele: De kan blandt andet køre i busbanen, få billigere eller endda gratis parkering, køre på betalingsveje til halv pris og komme billigere med færgen. Man betaler heller ikke vejskat, og så giver Norge også virksomheder en skatterabat på 40 procent på elbiler" (Kilde: DR).

I England har man på rekordtid dekarboniseret el-sektoren ved hjælp af CO2-afgifter, der har gjort kul urentabelt i forhold til gas og vedvarende energi.

”Håbet ligger i, at et tipping point kan sætte gang i en hastig omstilling af hele det meget komplekse system”, siger én af studiets forfattere, professor Tim Lenton, der er direktør i Global Systems Institute ved Exeter Universitet.

- MTN

Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024Schneider Electric

Sponseret

Aeven og Schneider Electrics FFR-løsning sætter nye standarder

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V