15.11.2017  |  Medarbejder

Progressive chefer skal få kvinder ind i direktionslokalerne

I fremtiden skal vi glemme alt om politiske initiativer eller stramninger. I stedet er det topcheferne, der skal hjælpe til med at få flere kvindelige ledere.

Hvis ikke du kender til begrebet Unconscious bias – forudindtagede forestillinger og fordomme – er det måske på tide.

Det var nemlig et begreb, der blev fremhævet igen og igen som barrierer for kvinders vej mod toppen på konferencen ”Vejen til nye løsninger”, der blev afholdt hos Berlingske i sidste uge.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Diversitet på dagsordenen
En af arrangementets talere var Anders Dons, der er CEO i Deloitte. For nylig erklærede han, at han personligt vil stå i spidsen for at få flere kvinder til tops i Deloitte, skriver Berlingske Business.

Læs også: Kvinder i supply chain: Det går fremad, men god plads til forbedringer

Det er en beslutning, der har været fire år undervejs – først og fremmest fordi det har krævet en større kulturændring:

”Vi har brudt siloer ned og tager et opgør med elefanterne for at få skabt en ledelseskultur, hvor diversity er på dagsordenen. Vi skal komplementere hinanden i hverdagen og have alle talenter i spil, og det handler ikke kun om køn”, sagde Anders Dons og fortsatte:

”Vi behøver ikke flere analyser til at dokumentere, at diversitet er en god business-case, men vi har haft svært ved at finde danske forbilleder for, hvordan vi skulle gribe opgaven an. Vi har i stedet lænet os op ad erfaringerne i Deloitte i England og Australien og taget en fakta-drevet tilgang til at løse problemet”.

Til konferencen påpegede han samtidig, at hos Deloitte er 42 procent af kvinderne på seniorniveau, mens kun ni procent er partnere. Ifølge Anders Dons handler det dog næppe om, at kvinder bliver mere uintelligente over tid, skriver Berlingske Business:

”Vi har dokumenteret, at vi skal have en signifikant anderledes dialog, når vi skal rekruttere henholdsvis kvinder og mænd som partnere. Vi har en ambition om, at vi skal lære hurtigt, men det kommer til at tage tid, og vi kommer også til at begå fejl”, sirger Anders Dons.

Øget bevidsthed om godt lederskab
Fakta og data er også Boston Consulting Groups metier, og Mai-Britt Poulsen, CEO for BCG i Danmark, indledte med at referere til en helt ny undersøgelse blandt 2.500 danske studerende på fem universiteter og handelshøjskoler. Den handlede om baggrunden for deres studievalg, opfattelse af ligestilling og deres forventninger til arbejdslivet, skriver Berlingske Business.

Læs også: FN og Boston Consulting: Der skal flere kvinder i ledelse

Undersøgelsen viste, at 70 procent af de mandlige studerende havde en ambition om at blive topledere. Det samme gælder kun for 60 procent af de kvindelige studerende.

Derudover viste undersøgelsen, at 56 procent af de studerende på videregående uddannelser i Danmark er kvinder, mens kvinder kun udgør 30 procent på leder-genererende uddannelser som økonomi og ingeniør og kun 20 procent på IT-uddannelser:

"Hvis vi fastholder denne meget smalle eller stereotype forestiling om, hvilke karaktertræk en leder skal have, ser det sort ud for kvinderne", sagde Mai-Britt Poulsen og pointerede samtidig nødvendigheden af et opgør med de såkaldte blinde vinkler:

"Vi skal øge bevidstheden om bias, vi skal øge bevidstheden om, hvad der er en god leder, og så skal vi have mændene med. Vi er nødt til at arbejde med fleksible karrieremodeller. Og så skal vi behandle diversitetsdagsordenen på samme strategiske niveau som alle andre forretningsområder".

Bryd de sociale normer
En anden taler på konferencen var Asger Ryhl, der er director of UN Women. Igennem mange år har han arbejdet med ligestilling i danske virksomheder, og ifølge ham findes der ingen ”one size fits all”-løsninger.

I stedet gav han de fremmødte et par råd med på vejen:

”Ved rekruttering skal I sørge for at få kvinder i pipelinen. Kig på, om I skal omformulere jobopslag og beskrive arbejdsopgaver og kvalifikationer anderledes. Ved udvælgelse skal I oprette en rekrutteringskomite, så I undgår unconcious bias. Sørg for, at der er kvinder på shortlisten”, sagde han og fortsatte:

”Sluttelig skal I gøre det klart, at fleksibilitet og balance mellem familie og arbejde er et anliggende for alle. Det samme gælder barsel, der ikke skal være i strid med ønsket om et lederjob. Bryd de sociale normer”.

Læs også: Danmark er Skandinaviens sorte får, når det gælder kvinder i bestyrelser

Også Karen Ellemann, minister for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde, var mødt op til konferencen. Hun indledte sin tale med at fortælle, at vi har et problem med ligestiling i Danmark, men at hun foretrækker at tale om lige muligheder frem for ligestilling:

”Debatten er hård. Ind imellem nærmer den sig en skyttegravskrig, og det fører ikke til nye løsninger”, sagde hun og tilføjede, at hun som liberal politiker ikke går ind for mere lovgivning på området.

I stedet fremhævede hun ministeriets nye kampagne ”Orlov – ta’ det som en mand”, der skal få flere fædre til at tage mere barselsorlov.

- EL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere