15.11.2017 | Medarbejder
Progressive chefer skal få kvinder ind i direktionslokalerne
I fremtiden skal vi glemme alt om politiske initiativer eller stramninger. I stedet er det topcheferne, der skal hjælpe til med at få flere kvindelige ledere.
Konferencen "Vejen til nye løsninger" var det første fællesarrangement for samtlige medlemmer af netværket Berlingske Businesskvinder, hvor også 30 mænd havde fundet vej. Arkivfoto.
Hvis ikke du kender til begrebet Unconscious bias – forudindtagede forestillinger og fordomme – er det måske på tide.
Det var nemlig et begreb, der blev fremhævet igen og igen som barrierer for kvinders vej mod toppen på konferencen ”Vejen til nye løsninger”, der blev afholdt hos Berlingske i sidste uge.
Diversitet på dagsordenen
En af arrangementets talere var Anders Dons, der er CEO i Deloitte. For nylig erklærede han, at han personligt vil stå i spidsen for at få flere kvinder til tops i Deloitte, skriver Berlingske Business.
Læs også: Kvinder i supply chain: Det går fremad, men god plads til forbedringer
Det er en beslutning, der har været fire år undervejs – først og fremmest fordi det har krævet en større kulturændring:
”Vi har brudt siloer ned og tager et opgør med elefanterne for at få skabt en ledelseskultur, hvor diversity er på dagsordenen. Vi skal komplementere hinanden i hverdagen og have alle talenter i spil, og det handler ikke kun om køn”, sagde Anders Dons og fortsatte:
”Vi behøver ikke flere analyser til at dokumentere, at diversitet er en god business-case, men vi har haft svært ved at finde danske forbilleder for, hvordan vi skulle gribe opgaven an. Vi har i stedet lænet os op ad erfaringerne i Deloitte i England og Australien og taget en fakta-drevet tilgang til at løse problemet”.
Til konferencen påpegede han samtidig, at hos Deloitte er 42 procent af kvinderne på seniorniveau, mens kun ni procent er partnere. Ifølge Anders Dons handler det dog næppe om, at kvinder bliver mere uintelligente over tid, skriver Berlingske Business:
”Vi har dokumenteret, at vi skal have en signifikant anderledes dialog, når vi skal rekruttere henholdsvis kvinder og mænd som partnere. Vi har en ambition om, at vi skal lære hurtigt, men det kommer til at tage tid, og vi kommer også til at begå fejl”, sirger Anders Dons.
Øget bevidsthed om godt lederskab
Fakta og data er også Boston Consulting Groups metier, og Mai-Britt Poulsen, CEO for BCG i Danmark, indledte med at referere til en helt ny undersøgelse blandt 2.500 danske studerende på fem universiteter og handelshøjskoler. Den handlede om baggrunden for deres studievalg, opfattelse af ligestilling og deres forventninger til arbejdslivet, skriver Berlingske Business.
Læs også: FN og Boston Consulting: Der skal flere kvinder i ledelse
Undersøgelsen viste, at 70 procent af de mandlige studerende havde en ambition om at blive topledere. Det samme gælder kun for 60 procent af de kvindelige studerende.
Derudover viste undersøgelsen, at 56 procent af de studerende på videregående uddannelser i Danmark er kvinder, mens kvinder kun udgør 30 procent på leder-genererende uddannelser som økonomi og ingeniør og kun 20 procent på IT-uddannelser:
"Hvis vi fastholder denne meget smalle eller stereotype forestiling om, hvilke karaktertræk en leder skal have, ser det sort ud for kvinderne", sagde Mai-Britt Poulsen og pointerede samtidig nødvendigheden af et opgør med de såkaldte blinde vinkler:
"Vi skal øge bevidstheden om bias, vi skal øge bevidstheden om, hvad der er en god leder, og så skal vi have mændene med. Vi er nødt til at arbejde med fleksible karrieremodeller. Og så skal vi behandle diversitetsdagsordenen på samme strategiske niveau som alle andre forretningsområder".
Bryd de sociale normer
En anden taler på konferencen var Asger Ryhl, der er director of UN Women. Igennem mange år har han arbejdet med ligestilling i danske virksomheder, og ifølge ham findes der ingen ”one size fits all”-løsninger.
I stedet gav han de fremmødte et par råd med på vejen:
”Ved rekruttering skal I sørge for at få kvinder i pipelinen. Kig på, om I skal omformulere jobopslag og beskrive arbejdsopgaver og kvalifikationer anderledes. Ved udvælgelse skal I oprette en rekrutteringskomite, så I undgår unconcious bias. Sørg for, at der er kvinder på shortlisten”, sagde han og fortsatte:
”Sluttelig skal I gøre det klart, at fleksibilitet og balance mellem familie og arbejde er et anliggende for alle. Det samme gælder barsel, der ikke skal være i strid med ønsket om et lederjob. Bryd de sociale normer”.
Læs også: Danmark er Skandinaviens sorte får, når det gælder kvinder i bestyrelser
Også Karen Ellemann, minister for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde, var mødt op til konferencen. Hun indledte sin tale med at fortælle, at vi har et problem med ligestiling i Danmark, men at hun foretrækker at tale om lige muligheder frem for ligestilling:
”Debatten er hård. Ind imellem nærmer den sig en skyttegravskrig, og det fører ikke til nye løsninger”, sagde hun og tilføjede, at hun som liberal politiker ikke går ind for mere lovgivning på området.
I stedet fremhævede hun ministeriets nye kampagne ”Orlov – ta’ det som en mand”, der skal få flere fædre til at tage mere barselsorlov.
- EL
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.