09.03.2023  |  Klima, miljø og energi

Rapport: Alternativ kilde kan opvarme hundredvis af boliger

En ny rapport fra PwC blotlægger det potentiale, der kan ligge i at bruge afføring fra fisk til energiforbrug og gødning til landbrug. Det er godt for klimaet og fiskeproduktion, mener CEO.

Energi til op til 600.000 husholdninger og nok fosfor til at dække behovet for gødning i små nationer. Så meget potentiale kan der ligge i at bruge afføring og overskydende foder fra laks opdrættet i norske fiskefarme hvert år.

Det kan lyde spøjst. Men det er ikke desto mindre konklusionen i en rapport, som PwC har udarbejdet for Ragn-Shells.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Gødningsfabrik skal indfri landbrugets grønne ambitioner

I dag synker fiskelorten og foderet, som laksene ikke spiser, ned gennem netstierne og ud i det omgivende hav. Men ved at bruge det til opvarmning og gødning håber Vidar Svenning Plsen, CEO hos Ragn-Shells, at det kan afhjælpe klimaforandringerne og bibeholde biodiversiteten.

”Cirkulære løsninger for dambrugsaffald betyder mindre klimabelastning, mindre pres på havmiljøet i fjordene, og det giver mulighed for at fordoble eller tredoble fiskeproduktionen, samtidig med at Europa bliver mindre afhængig af import af energi og gødning,” siger han.

Læs også: Forskere protesterer mod EU: Lad være med at ofre den grønne omstilling

Ragn-Shells indgår derfor i et projekt, ’Havbruk’, udarbejdet af den norske regering, som har udviklet en teknologi, der kan opfange råmaterialerne og transportere det til land, hvor det omsættes til biogas.

Efter opvarmningen kan mere end 90 procent af fosforet udvindes ved hjælp af teknologi, som Ragn-Shells’ virksomhed EasyMining har udviklet – Et sådant system vil blive installeret ved Eide Fjordbruks langbrug ved Hardangerfjorden i Norge.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere