15.12.2021 | Klima, miljø og energi
Rapport: Det halter med det grønne byggeri
En ny bæredygtighedsrapport vurderer, at der siden 2017 ikke er sket synderligt meget med Danmarks grønne nybyggeri. Nyt lovkrav kan dog ændre dette.
Siden 2020, da Folketinget vedtog sin klimalovning, er der tilsyneladende ikke sket syderligt mange forandringer med bæredygtigheden i det danske byggeri. I hvert fald ikke ifølge analysevirksomheden Byggefaktas Bæredygtighedsrapport 2022, som pointeret at bæredygtighedstiltagene i sektoren ikke er steget mærkbart siden 2017.
Det skriver Dagens Byggeri.
Læs også: Elforbrugere vil omdanne deres bygninger til klimavenlige energilagre
Rapporten baserer sig på 1.717 af landets største nybyggerier, hvor værdien af de respektive projekter indregnes i det år, da byggepladsen blev etableret. 2022 kommer tilsyneladende heller ikke til at være det år, hvor branchen får sit grønne byggeriboom.
I marts i år vedtog en regeringen en lov med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF, Konservative og Alternativet, der fra 2023 sætter en grænse for, at nybyggeri og den tilhørende byggeproces højst må udlede 12 kilo CO2 pr kvadratmeter pr år i 50 år.
Ifølge seniorkonsulent hos tænketanken Concito Camilla Damsø Pedersen er den danske byggeriscene generelt på foran på den grønne konto i forhold til andre europæiske lande.
”At sætte specifikke krav til nybyggeris CO2-udledning gældende fra 2023 er Danmark blot det tredje land i Europa (efter Holland og Frankrig, red.), der har gjort”, siger hun til Dagens Bygger.
Hun mener samtidig, at der de kommende år vil komme flere grønne projekter i takt med, at der kommer mere erfaring om denne type byggeri i branchen.
Læs også: Første spadestik til Danmarks mest klimavenlige bygning taget
”De fleste bygningstyper forventes ikke at få problemer med at nå målet for 2023, og derfor skal tiden også bruges til at blive klogere på, hvordan og i hvilket omfang fremtidige krav udformes. I aftalen for bæredygtigt byggeri er der lagt op til, at kravene skærpes hvert andet år, og det er hensigtsmæssigt, men vi skal også kigge længere end 2030 mod målet om klimaneutralitet”, tilføjer hun til Dagens Byggeri.
- HCL
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.
Supply chain

Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri
Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.
Strategi & ledelse

Purung teknologivirksomhed bliver del af international bæredygtighedsstandard
Den unge teknologivirksomhed Upström er netop blevet certificeret med ansvarligheds-certificeringen, B Corp, som de første i elektronikbranchen i Nordeuropa.
Klima, miljø og energi

Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
Inger Andersen, generaldirektør for FN's miljøprogram, advarer mod en stigende produktion af plastik.
Klima, miljø og energi

Forbrugerombudsmanden takker af
Sagsbunkerne med greenwashing er kun blevet højere, siden den afgående Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen har siddet på posten. Et problem, hun kalder et kollektivt selvmål for erhvervslivet.
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.