Rapport: Det halter med det grønne byggeri

En ny bæredygtighedsrapport vurderer, at der siden 2017 ikke er sket synderligt meget med Danmarks grønne nybyggeri. Nyt lovkrav kan dog ændre dette.

Ifølge ny rapport lader det grønne boom i byggeribranchen vente på sig. Arkivfoto..

15.12.2021

CSR.dk

Siden 2020, da Folketinget vedtog sin klimalovning, er der tilsyneladende ikke sket syderligt mange forandringer med bæredygtigheden i det danske byggeri. I hvert fald ikke ifølge analysevirksomheden Byggefaktas Bæredygtighedsrapport 2022, som pointeret at bæredygtighedstiltagene i sektoren ikke er steget mærkbart siden 2017.

Det skriver Dagens Byggeri.

Læs også: Elforbrugere vil omdanne deres bygninger til klimavenlige energilagre

Rapporten baserer sig på 1.717 af landets største nybyggerier, hvor værdien af de respektive projekter indregnes i det år, da byggepladsen blev etableret. 2022 kommer tilsyneladende heller ikke til at være det år, hvor branchen får sit grønne byggeriboom.

I marts i år vedtog en regeringen en lov med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF, Konservative og Alternativet, der fra 2023 sætter en grænse for, at nybyggeri og den tilhørende byggeproces højst må udlede 12 kilo CO2 pr kvadratmeter pr år i 50 år.

Ifølge seniorkonsulent hos tænketanken Concito Camilla Damsø Pedersen er den danske byggeriscene generelt på foran på den grønne konto i forhold til andre europæiske lande.

”At sætte specifikke krav til nybyggeris CO2-udledning gældende fra 2023 er Danmark blot det tredje land i Europa (efter Holland og Frankrig, red.), der har gjort”, siger hun til Dagens Bygger.

Hun mener samtidig, at der de kommende år vil komme flere grønne projekter i takt med, at der kommer mere erfaring om denne type byggeri i branchen.

Læs også: Første spadestik til Danmarks mest klimavenlige bygning taget

”De fleste bygningstyper forventes ikke at få problemer med at nå målet for 2023, og derfor skal tiden også bruges til at blive klogere på, hvordan og i hvilket omfang fremtidige krav udformes. I aftalen for bæredygtigt byggeri er der lagt op til, at kravene skærpes hvert andet år, og det er hensigtsmæssigt, men vi skal også kigge længere end 2030 mod målet om klimaneutralitet”, tilføjer hun til Dagens Byggeri.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle