Rapport: Flere og flere danske virksomheder tilslutter sig anerkendt klimastandard

Inden for OECD har Danmark den tredje højeste andel af virksomheder, som har tilsluttet sig klimastandarden SBTi. De 12 C25-virksomheder, der har fået valideret deres SBTi-målsætninger, vil frem mod 2030 reducere deres samlede udledning med 147 millioner ton CO2e i alt. Det svarer til næsten fire gange den samlede udledning i Danmark i 2022, viser en ny undersøgelse fra PwC og Axcelfuture.

Med SBTi kan virksomheder tilslutte end standard, der kræver, at deres aktiviteter ikke bidrager til at overstige Parisaftalens målsætning på 1,5 grader. Arkivfoto..

09.08.2023

CSR.dk

En ny undersøgelse fra PwC og Axcelfuture, der går under navnet 'Fortsat høj vækst i SBTi-tilslutningen i Danmark – og ambitionerne øges', viser, at antallet af tilsluttede virksomheder til den uafhængige klimastandard SBTi på verdensplan er fordoblet hvert år siden 2017.

Men i Danmark har vi den tredjehøjeste tilslutning målt i forhold til det samlede antal virksomheder og overgås kun af Schweiz og Luxembourg blandt OECD-landene.

Læs også: Pumpegigant er i fuld sving med klimaarbejdet

“Det er meget positivt, at så mange virksomheder tilslutter sig SBTi. Standarden er med til at sætte retning og ambition for virksomhedernes klimamål og bidrager til at skabe troværdighed hos interessenterne. Det indebærer også den fordel, at de virksomheder, der allerede har tilsluttet sig SBTi, kan være på forkant med kravene i det kommende EU-regnskabsdirektiv om bæredygtighed, hvis de indhenter og offentliggør data efter kriterierne i Carbon Disclosure Project (CDP) og dokumenterer, at de har sat klimamål, der følger Paris-aftalen,” siger Susanne Stormer, partner og leder af ESG og Sustainability-ydelser i PwC.

Det nye regnskabsdirektiv om bæredygtighed, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), træder i kraft for store børsnoterede virksomheder allerede i regnskabsåret 2024, og stiller større krav til virksomhedernes rapportering inden for blandt andet klimapåvirkning, herunder udledning af drivhusgasser og i virksomhedernes værdikæde - det vil sige Scope 3-udledninger.

Hele værdikæden er i spil
SBTi har to standarder, som en virksomhed kan tilslutte sig: Den ene er 1,5 graders-målsætningen, hvor en virksomhed forpligter sig til at reducere sine udledninger, så det flugter med Parisaftalens målsætning.

Den anden er SBTi’s Net-Zero-standard, som virksomhederne siden 2021 også har kunne tilslutte sig. Her skal en virksomhed være klimaneutral i hele sin forsyningskæde senest i 2050, og der må kun i begrænset omfang anvendes såkaldte klimakreditter.

Det betyder, at flere virksomheder i forsyningskæderne bliver mødt med krav om at kunne dokumentere klimaaftrykket i deres produkter, og derfor kommer der naturligt et større fokus på SBTi.

“Vores undersøgelse viser, at antallet af Net-Zero-tilslutninger og virksomheder, som sætter mål for Scope 3-emissioner stiger, og det gør andelen af Net-Zero-valideringer også. Det betyder, at flere virksomheder arbejder med hele deres værdikæde, frem for kun at reducere scope 1 og 2. I dag har cirka 5 procent af alle SBTi-tilsluttede virksomheder, både i Danmark og udlandet, stillet sådanne krav,” fortæller Laurids Røge, klimaøkonom i Axcelfuture.

Store klimabesparelser på vej
Ifølge undersøgelsen betyder målene helt konkret, at der er igangsat betydelige reduktioner i udledningerne af drivhusgasser. Således vil alle danske SBTi-validerede virksomheder frem mod 2030 reducere deres Scope 1 og 2 fra 8 millioner ton i 2022 til 2,5 millioner ton i 2030.

Læs også: Danfoss’ køber stort ind af solenergi i Nordamerika

Ser man alene på de 12 C25-virksomheder, der har fået valideret deres SBTi-målsætninger, vil de frem mod 2030 reducere deres Scope 1, 2 og 3 med 147 millioner ton i alt. Det svarer til knap fire gange Danmarks samlede drivhusgasemissioner i 2022. 

“Samlet set får den stigende tilslutning til SBTi stor effekt i forhold til reduktion af drivhusgasser, og virksomhedernes arbejde med klimadagsordenen rækker ud over de nationale grænser. Det skyldes, at en virksomhed kan have fx salgskontor og administration i et land, produktion i et andet, ligesom deres leverandører kan komme fra et helt tredje land. I Danmarks tilfælde betyder det, at de SBTi-tilsluttede virksomheder reducerer flere drivhusgasser end de nationale klimamål,” slutter Susanne Stormer fra PwC.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø