Rapportering skal give respekt

Virksomheder bør bruge menneskerettighedsrapportering til at understøtte området, bl.a. via FN’s retningslinjer. Men det kræver, at de har styr på deres arbejde.

Menneskerettighederne bør være et større aktiv i virksomheders rapporteringsstrategi, påpeger ekspert..

31.10.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Menneskerettighederne er et element, som rigtig mange virksomheder, også danske, bør inkorporere mere aktivt i deres arbejde og ikke mindst deres rapporteringsstrategi. Bliver de brugt rigtigt, kan de skabe respekt for både forretning og rettigheder blandt forbrugerne til gavn for alle parter.

Læs også: Risikostyring og teknologi hænger sammen i forsyningskæden

I den forbindelse er er FN’s retningslinjer for erhvervslivets håndtering af menneskerettighederne (UNGP) er værktøj, der er vokset i anerkendelse de sidste fem år, siden lanceringen i juni 2011. Det kræver dog, at selskaberne har overblik over deres forretning, lyder det fra en ekspert på feltet.

”Virksomhederne skal kende deres impact for at kunne bruge principperne (UNGP, red.). For at citere Sofie Nyström fra H&M: ’In order to show, you need to know’. Principperne fortæller dig ikke, hvad du skal gøre eller hvordan du skal drive din virksomhed, det skal du selv have styr”, sagde Mairead Keigher, som er Reporting Program Manager for organisationen Shift, der arbejder for at understøtte netop UNGP.

Ordene faldt ved en session på sidste uges CR Reporting & Communications Summit, som Ethical Corporation arrangerede sideløbende med sit Sustainable Supply Chain Summit. Sessionen søgte at kaste lys over, hvordan menneskerettighedsrapportering kan være et management-redskab til at skabe systemiske fremskridt i eksempelvis de ofte meget fattige områder, hvor mange store produktionsvirksomheder har store dele af deres forsyningskæder.

Ikke perfekt, men transparent
Med på sessionen var også Executive Director for Business and Human Rights Resource Centre, Phil Bloomer. Hans organisation samarbejder ligeledes med UNGP og har været med til at se retningslinjerne vinde indpas i flere industrier, så de i dag omfatter over 40 ledende organisationer.

”Vi følger over 6000 virksomheder tæt, og vi kan se, at de benchmarks, selskaberne sætter i forhold til deres menneskerettighedspolitikker og indsats generelt, har flyttet sig i den rigtige retning. Det siger også noget om, hvordan virksomhederne reagerer overfor anklager på det her punkt; at det klart er noget, der har fået mere betydning”, sagde han.

Af samme årsag håber organisationer som bl.a. Shift, at flere virksomheder vil tage FN’s retningslinjer til sig og bruge dem mere aktivt, eksempelvis ved at involvere medarbejdere fra flere forskellige hjørner af forretningen, herunder folk, der ikke normalt er beskæftiget med ansvarlighed og bæredygtighed. Mulighederne er der i hvert fald, påpegede Mairead Keigher.

Læs også: Samarbejde giver grøn medicin

”[UNGP] er noget virksomheder i alle størrelser og på alle stadier kan bruge og få noget ud af at gennemgå. Det er nogle specifikke spørgsmål, som har relevans i alle brancher, og specielt for de større virksomheder kan principperne være en hjælp til at adressere deres mest presserende (salient) sager. Og så kan de lære alle, at det ikke handler om at skrive den perfekte rapport; det handler om at være transparent og proaktiv”.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

25.03.2025CSR.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online