Regenerativ ledelse giver plads til en længsel efter mere

Regenerativ er et begreb, der er begyndt at dukke op i samtaler om bæredygtighed. Men hvordan bedriver man regenerativ ledelse? Det kan man nu få at vide i bogen ”Regenerative Leadership”.

Laura Storm kalder naturens intelligens "uovertruffen". Hun mener, at naturen allerede har svarene på alle de udfordringer, vi står over for. .

18.12.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

“Den regenerative økonomis største styrke er også dens største svaghed: Den er alt på en gang!” udbrød en paneldeltager ved en event om regenerativ tænkning i London i november 2019.

Det dilemma har Laura Storm og Giles Hutchins sat sig for at gøre op med, og de har skrevet en bog om, hvordan ledere kan flytte deres organisationer i retning af regenerativ praksis.

”Hvis en bæredygtig omstilling af vores samfund skal lykkes, så skal vi have en bedre forståelse for, at det kræver balance i alle systemer – ikke bare ny teknologi og ændrede politiske rammebetingelser. Det kræver ledere, der kan tænke i forbundne systemer og helheder og som formår at give slip på ideen om at chefer ved bedst og skal udstikke ordrer fra toppen. I stedet skal lederen af den bæredygtige virksomhed se sig selv som en facilitator af forbundne økosystemer, hvis fornemmeste opgave er at sikre de rette betingelser for trivsel og vitalitet hele vejen rundt.” siger Laura Storm, da CSR.dk interviewer hende om udgivelsen af bogen ”Regenerative Leadership”.

Både Laura Storm og hendes medforfatter Giles Hutchins har arbejdet med bæredygtighed og forretning i mange år. De har begge været virksomhedsledere og rådgivere for bl.a. øverste ledelser i endog meget store virksomheder. Så hvorfor denne bog med så relativt besværligt et emne?

Vi er nødt til at gå niveauet op
”Det er drevet af den klare opfattelse, at vi er nødt til at gå niveauet op i måden vi adresserer de udfordringer, vi som samfund står over for. Vi er nødsaget til at bevæge os væk fra den ensporede silo-fokuserede tilgang, og til at se udfordringen holistisk,” sig er Laura Storm.

”Det er noget af det, bogen også adresserer, at vi er nødt til at genvinde vores evne til at se ting som forbundne. Det billede, jeg har af byer, organisationer, mindre og større virksomheder, er, at de er levende organismer. Og alle organismer består af en masse celler, og hvis cellerne i i virkeligheden er syge, så kan den organisme ikke komme til at trives og udnytte sit fulde potentiale. Den kan ikke innovere, den kan ikke være kreativ, effektiv – og derfor er vi nødt til tage fat holistisk,” fortsætter hun.

Bogen "Regenerative Leadership" udkom i sommeren 2019. .

De fleste ledere har ikke det, der skal til
Den sygdom, cellerne ifølge Laura Storm har, kan ses, hvis man træder et skridt tilbage og ser på vores samfund udefra. Som analysefirmaet Gallup gjorde, da de i 2017 interviewede 154.000 mennesker i 145 lande om deres følelser og oplevelser.

”Den undersøgelse tegner et billede af et globalt samfund, der er præget af stress i alle systemer: Vi har aldrig været mere stressede, deprimerede og angste, end vi er i dag. Vores forbrugskultur har aldrig været mere vanvittig end den er i dag. Samtidig udrydder vi op mod 1200 plante- og dyrearter hver eneste dag. Vores klimasystem er ved at kollapse, og snart har vi mere plastik i vores have end fisk. For mig at se er disse kriser forbundne, og de fleste ledere har ikke det der skal til for at løse dem. De magter det simpelthen ikke,” siger Laura Storm.

Hun fortsætter med at forklare, at rent neurologisk er det sådan, at når vores hjerne er stresset, så går vi i frys eller frygt. at denne tilstand giver tunnelsyn og en manglende evne til at forstå komplekse problemstillinger, og at vi så kan kun overskue det, der er lige foran næsen, men ikke ser hele billedet og  kan ikke tænke i sammenhænge.

”Når mange af vores ledere og medarbejdere er i en tilstand af konstant stress, så er det utopi at tro de samtidig kan navigere os sikkert gennem den nødvendige bæredygtige omstilling vi står overfor,” forklarer Laura Storm. 

Det handler om trivsel – i alle former
Derfor har Giles Hutchins og Laura Storm skrevet bogen Regenerative Leadership. Fordi vi, som kollektiv, skal lave en transformation til et bæredygtigt samfund, og vores ledere skal klædes på til at tackle den udfordring. Det kan ikke blive ved med at ske ude i CSR-afdelinger eller lignende her og der – det er nødt til at skulle helt op på ”den høje klinge”, og være tænkt holistisk.

”Det handler om trivsel i alle vores systemer – indre som ydre. Men det er ikke en bog om, hvordan vi adresserer stress. Det er bare én brik. Det handler lige så meget om, hvordan vi producerer, hvordan vi udvikler, hvordan vi samarbejder, hvordan vi skaber optimale partnerrelationer? Det handler om et nyt bevidsthedsniveau for ledere, da vi ikke løser vores nuværende krise ved at gøre mere af det, der har bragt os i denne situation i første omgang. Vi skal turde tage et bevidsthedsmæssigt kvantespring,” forklarer Laura Storm.

Bogen skal være brobygger
Der er nok en del, for hvem det ikke er så nemt at flytte sig over i et helt nyt mindset, som ligger langt fra det, som har været dominerende i ledelseskredse i de seneste 70 år. Det ved forfatterne godt. 

”Det her er en bog, der først og fremmest er skrevet til ledere og medarbejdere, som har en længsel efter at gøre tingene på en anden måde og kan mærke, at der er nogle ting, der ikke fungerer, både på det indre og ydre plan. Den giver nogle helt klare værktøjer og anvisninger på, hvordan man kan gøre noget, for at imødekomme den længsel. Og for at gøre det meget håndgribeligt er bogen spækket med cases fra virksomheder, der går forrest med stor succes,” siger Laura Storm.

Forfatterne siger, at de fra deres eget arbejdsliv er fuldt ud klar over, hvilke bekymringer og udfordringer CEO’s står over for. De har af samme grund gjort rigtig meget ud af, at bogen kan fungere som en brobygger. På samme måde vil de gerne forklare, at det ikke handler om, at man skal revolutionere sin virksomhed fra den ene dag til den anden, men om at komme i gang.

”Jeg er lidt træt af alt eller intet-tankegangen, for så når vi aldrig nogen steder. Vi skal alle turde gå i gang, tage de første skridt, og gøre det vi nu kan, der hvor vi er. Det behøver ikke endda ikke være ledere, men kan f.eks. være den passionerede medarbejder. Som gerne vil have svar på spørgsmålet, ”hvad kan jeg gøre”. De kan også få gode råd og læse om, hvad andre har gjort,” siger Laura Storm

Naturens uovertrufne intelligens
Et af regenerativ tænknings adelsmærker er forbindelsen til naturen og hvordan mennesket kan lære af den. Det har vi nemlig glemt, og det er virkelig dumt.

”Vi lever på en planet, der opererer ud fra principper og love, som er fine-tunet gennem de sidste 3.8 milliarder år. Livets logik, som er et af de gennemgående elementer i bogen, indeholder kimen til at forstå, hvordan vi bedst skaber betingelser for vækst og vitalitet, men den intelligens har vi vendt ryggen. Den videnskabelige, industrielle og teknologiske revolution har haft til formål at kontrollere, effektivisere og udnytte naturen fremfor at tage ved lære af den,” fortæller Laura Storm.

Om Regenerative Leadership

Bogen har tre dele:

Sammen- og gennembrud
Om hvad de grundlæggende årsager til vores nuværende krise er. Bogen går tilbage i historien og viser hvordan mennesket har adskilt menneske og natur, det maskuline og det feminine, det indre og det ydre, og højre og venstre hjernehalvdel. Bogen ser også på, hvad det har betydet for vores indre og ydre økosystemer, og leder til nogle tegn på at en ny ledelses-tidsalder er på vej frem.

Det regenerative lederskabs DNA
Om hele DNA-modellen for regnerativ ledelse, som først ser på hvad vi kan lære af levende systemer og bagefter oversætter dette til nye principper for design, lederskab og livsstil.

Mødet med virkeligheden
Om de konkrete værktøjer, der findes, til at analysere ens organisations regenerative DNA og indre og ydre økosystemer. Med en gennemgang af alle de oftest stillede spørgsmål, om hvordan man går i gang med sin rejse med regenerativ ledelse, og ideer til, hvordan man komme i gang med det samme.

Kilde: www.regenerativeleadership.co
 

Ifølge hende rummer naturen en uovertruffen intelligens, som er nøglen til at løse de udfordringer, mennesket og planeten står overfor. Det kræver dog, at mennesket bevæger sig væk fra opfattelsen af, at vi er over naturen - i stedet skal vi forstå, at vi er en del af den.

”Vi er i øjeblikket ved at save den gren over vi selv sidder på. Hvordan kan vi i stedet ydmygt observere, hvordan naturen samarbejder, organiserer, designer og konstant har fokus på at skabe betingelser for liv og vitalitet for at sikre arters videreførsel?” spørger Laura Storm.

Alle skal gøre noget, så vi undgår ”species suicide”
Måske man skulle begynde at kigge mere på naturen, og hvordan vi kan lære af den. For som det er lige nu – også med det netop afsluttede og stærkt utilfredsstillende COP25 i frisk erindring – går det på mange områder den forkerte vej.

”Vi er den første dyreart, der er på vej til at begå det, man kalder et arts-selvmord, et species suicide, fordi vi ikke er i stand til at skabe betingelser der fremmer liv, men i stedet skaber betingelser, der fremmerdestruktion,” siger Laura Storm.

”Så vi er nødt til at ruske lidt i folk og klart sige, at alle kan gøre noget, der hvor de er. I bogen har vi både løsninger på den store klinge, som hvordan vi redesigner produktionssystemer, og den lille klinge der fx omhandler, hvordan vi skaber en hverdag med mere liv og vitalitet fx ved at ændre vores mødekultur og arbejdsgange. Vi er nødt til at inspirere hver en lille celle i organismen og give konkrete løsningsmuligheder og værktøjer,” fortsætter hun.

En hjælpende hånd til ledere
”Vi skaber alle ringe i vandet – positive som negative gennem vores indkøbsvaner, forbrug og opførsel overfor andre mennesker. Den regenerative kongstanke er, at skabe mere værdi end man tager, og det er et mindset, vi alle kan øve os på. Vi kan alle hver dag stille os selv det spørgsmål, om de indkøb vi foretog, de projekter vi satte i søen, og de ord vi udvekslede skabte positive eller negative ringe i vandet. Groft sagt: Bidrager du til at skabe mere trivsel og vitalitet omkring dig eller bidrager du til mere stress og friktion?” spørger Laura Storm.

”Vi lever i en fascinerende brydningstid i øjeblikket: På den ene side ser vi et sammenbrud af det gamle, men samtidig også et gennembrud og en opbyggelse af en masse nyt. Vores bog er et bud på DNA’et i fremtidens virksomheder og er skrevet som en hjælpende hånd til de ledere der arbejder med at omstille deres organisationer til succes i det 21. århundrede,” afslutter hun.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet