Regeringen vil have sat en stopper for seksuel chikane på arbejdspladserne
Regeringen vil tage et opgør med seksuel chikane på arbejdspladserne og indkalder derfor til trepartsforhandlinger for at skabe en kulturændring på danske arbejdspladser. Arbejdspladserne skal være bedre til at forebygge seksuel chikane og sikre en mere konsekvent håndtering af sager om seksuel chikane.
En række undersøgelser gennem de seneste år viser, at særligt unge kvinder, men også mænd, udsættes for seksuel chikane på arbejdspladsen. Derfor sætter regeringen ind med 14 initiativer, der skal forebygge seksuel chikane og bidrage til/understøtte, at sager kommer frem i lyset og bliver håndteret rigtigt.
Regeringen indkalder derfor til trepartsforhandlinger og vil som det første invitere arbejdsmarkedets parter til drøftelser om bedre forebyggelse af og større konsekvens ved sager om seksuel chikane på arbejdspladsen.
Arbejdsmarkedets parter kan nemlig sammen med regeringen bidrage til at skabe den nødvendige kulturændring. Regeringen vil blandt andet drøfte med parterne, hvordan man sikrer en mere konsekvent håndtering ude på arbejdspladserne i sager om seksuel chikane.
Læs også: Lavtlønnede oplever syv gange så meget seksuel chikane som de højtlønnede
”Ingen skal udsættes for seksuel chikane eller føle sig krænket på deres arbejdsplads. Arbejdsgiverne bærer ansvaret for, at arbejdsmiljøet er i orden, men vi kan jo desværre med al tydelighed konstatere, at der er behov for, at vi fra politisk hold sætter flere ting i gang”, lyder det fra Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard.
En undersøgelse udført af FH tidligere på året viste at dem med de laveste lønninger udsættes for krænkelser og chikanerier syv gange så ofte som højtlønnede, hvilket også er et område Peter Hummelgaard ønsker at håndtere.
”Jeg vil gerne drøfte med arbejdsmarkedets parter, om vi har de nødvendige redskaber til at kunne skabe den nødvendige kulturændring. Vi skal blandt andet drøfte, om der er behov for at ændre på lovgivningen”, udtaler han.
Regeringen vil også med en kommende whistleblowerlov give alle ansatte mulighed for at henvende sig via whistleblower-ordningen om tilfælde af seksuel chikane på arbejdspladsen. Det vil ske som led i gennemførslen af EU’s whistleblowerdirektiv, hvor regeringen lægger op til at udvide beskyttelsen til blandt andet også at omfatte sager om seksuel chikane, selvom det ikke er et krav efter direktivet.
Godtgørelsesniveauet i sager om seksuel chikane blev hævet med en tredjedel, og næste år følges der op på, om det har haft den ønskede virkning.
- MTN