18.07.2019 | Klima, miljø og energi
REMA 1000 reducerer CO2-udledningen med klimavenlig køling til lastbiler
REMA 1000 har erstattet dieseldrevne kølesystemer på kædens lastbiler med ny, miljøvenlig teknologi. Det sparer 1.500 tons CO2 om året.
En ti meter høj tank til CO2 under tryk er blevet rejst ved REMA 1000s lager i Vejle. CO2 under højt tryk erstatter dieseldrevne kølegeneratorer på REMA 1000s lastbiler og forbedrer discountkædens klimaregnskab med 1.500 tons CO2 årligt.
I dag sker næsten al køling af madvarer under transport udelukkende med dieseldrevne køleanlæg.
Læs også: Ny dansk app vil reducere CO2-udledning fra varetransport
Denne type køleanlæg udleder dog en stor mængde af CO2, og derfor har dagligvarekæden REMA 1000 nu valgt at installeret nye, alternative køleanlæg drevet uden diesel på kædens 109 køletrailere. Det nye tiltag skal spare 570.000 liter diesel om året og dermed 1.500 tons CO2.
"Det er fantastisk at se, at vi med en enkel, ny teknologi kan spare så meget diesel på at køle madvarerne ned. Ud over at være miljøvenligt køler det nye system tre gange mere effektivt end den gamle dieseldrevne køling”, siger transportchef Preben Lyng fra Reitan Distribution, der er REMA 1000s distributionsselskab.
Når CO2 sendes gennem anlægget, udløser det en meget stor nedkøling, som også kendes fra produktion af tøris. CO2’en i kølesystemet er genbrug af CO2, der er opsamlet fra produktion af kunstgødning. Det gør hele løsningen næsten 100 procent klimaneutral.
Anlægget kan næsten ikke høres
De traditionelle anlæg med en dieselmotor er også kendt for at kunne støje ret kraftigt. Her har de nye anlæg den fordel, at de stort set ikke kan høres.
"Først og fremmest er det jo virkelig godt, at vi alene her ved butikken er med til at spare ca. fire tons CO2 hvert år ved at få leveret vores frugt, grønt og andre kølevarer på de nye trailere. Samtidig er det også rart, at naboerne ikke skal generes af de støjende dieselgeneratorer, som andre køletrailere kører rundt med", siger købmand Thomas Berthelsen fra REMA 1000 i Marienlund i Odense.
For at fremtidssikre løsningen og kunne forsyne alle køletrailere med CO2-køling opfører REMA 1000 nu et ekstra CO2-anlæg for køletrailerne hos REMA 1000s distributionscenter i Vejle. Den over 10 meter høje CO2-tank skal supplere den eksisterende tank ved REMA 1000s lager i Horsens.
Læs også: Elgiganten tester transport med biogas fra svensk distributionscenter
"Når vi siger, at vi leverer discount med holdning, så gælder det også vores holdning til miljøet. Vi åbner jo hele tiden nye butikker, og så må vi også sikre, at vi fortsat kan køle alle varerne ned under transporten på en tæt på 100 procent klimavenlig måde”, siger Preben Lyng.
- JMA
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.
Supply chain

Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri
Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.
Strategi & ledelse

Purung teknologivirksomhed bliver del af international bæredygtighedsstandard
Den unge teknologivirksomhed Upström er netop blevet certificeret med ansvarligheds-certificeringen, B Corp, som de første i elektronikbranchen i Nordeuropa.
Klima, miljø og energi

Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
Inger Andersen, generaldirektør for FN's miljøprogram, advarer mod en stigende produktion af plastik.
Klima, miljø og energi

Forbrugerombudsmanden takker af
Sagsbunkerne med greenwashing er kun blevet højere, siden den afgående Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen har siddet på posten. Et problem, hun kalder et kollektivt selvmål for erhvervslivet.
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.