Renault på vej med 450 elbiler i København
Den franske bilproducent har indgået et samarbejde med aktøren GreenMobility. Sammen vil de to indsætte 450 fritflydende elbiler i den danske hovedstad til efteråret. Den største konkurrent, DriveNow, hilser det nye projekt velkommen.
Der bliver kortere mellem elbilerne i de københavnske gader til september. Til den tid vil et nyt samarbejde mellem den franske bilgigant Renault og det danskejede selskab GreenMobility nemlig slippe 450 elbiler løs i den danske hovedstad.
Læs også: Deleøkonomi i transportbranchen kan give klimabonus
Det drejer sig om modellen Zoe, en kompakt bybil, tre-dørs, automatgear og ifølge Renault en meget enkel bil at betjene. De vil i løbet af den første efterårsmåned blive fordelt rundt omkring i byen og vil fra da af fungere som både freefloating og med et antal faste pladser. Potentielle brugere skal så registrere sig hos GreenMobility og downloade en app, hvorigennem de så kan finde og booke bilerne. Der afregnes pr. minut (prisen er endnu ikke kendt) til en takst, der vil inkludere forsikring, brændstof, parkering, skatter og afgifter, bompenge, mv.
Hos Renault ser man selvsagt frem til samarbejdet med GreenMobility.
”Elbiler er en stor prioritet for os, Zoe er flagskibet, og den her aftale har givet os den største enkeltordre på modellen nogensinde. Det tager vi som en belønning på de indtil videre omkring 30 mia. kr. vi har investeret udviklingen af elbiler, som vi mener er klart den bedste løsning til delebiler i byer”, sagde Directeur Vehicule Electrique Europe for Renault, Cedric Lacour, da konceptet blev lanceret på den franske ambassade tidligere på ugen.
Konkurrent til DriveNow
Hvis hele setuppet lyder bekendt, er det ikke tilfældigt. Med bestyrelsesformand for GreenMobility Henrik Isaksens ord, så har man mere eller mindre kopieret konceptet fra DriveNow, samarbejdet mellem Arriva og BMW, der har kørt i godt et års tid og har 400 elbiler på gaden i København. Henrik Isaksen lægger da heller ikke skjul på, at ”DriveNow er en konkurrent, men vi tror der er plads til en aktør mere i Hovedstaden, og at det vil kunne få endnu flere til at fravælge det at have egen bil”, som han sagde.
Den opfattelse deler man langt henad vejen hos DriveNow, der tager imod den nye aktør med ro i sindet og (nogenlunde) åbne arme, samtidig med at man afventer at se fungere på gaden.
Læs også: Vi skal deles om de smarte byer
”Overordnet set mener vi, at det er en fordel med flere spillere på markedet, og vi er ikke uvant med konkurrence. Det giver øget fokus på mulighederne og konceptet, og delebiler er generelt en del af den bæredygtige løsning på de problemer vi oplever globalt med trængsel, forurening, CO2-udslip etc.”, siger salgs- og marketingmanager for DriveNow Danmark, Thomas Troels Schmidt.
Operationsområderne for GreenMobility og DriveNow er stort set ens, det samme gælder bilerne, og man må formode, at minutprisen hos førstnævnte kommer til at lægge sig tæt op af de 4 kroner, DriveNow tager for at køre i sine BMW i3’er. Det er dog ikke noget, der umiddelbart får Thomas Troels Schmidt til at forudse ændringer i det koncept, man indtil videre har haft god succes med.
Plads til begge aktører
”Vi må jo tage det som et skulderklap, at de kopierer vores model, og så må vi jo vente med at se, hvordan det kommer til at se ud i praksis. Jeg kan dog sige, at vi ikke kommer til at konkurrere direkte på pris. Vi har fundet en forretningsmodel, der løber rundt, og den holder vi fast i. Derudover mener vi også, at vi har en fordel i vores samarbejde med Arriva, hvor 65 procent af vores kunder har registreret sig med deres Rejsekort”, siger han.
Hos GreenMobility tror Henrik Isaksen på, at de to ordninger kan supplere hinanden og at København kan rumme dem begge, bl.a. også på baggrund af de forskelle, der trods alt er på de to.
Læs også: DriveNow: Ærgerligt at Car2Go lukker
”Delebilsmarkedet er på vej frem globalt og vil vokse meget de kommende år, og det vil vi gerne være en del af. Vi har en model, hvor vi vil sørge for, at bilerne bliver ladet op, en app, der også inkluderer andre transportformer (bus, tog og cykel, red.) og med de faste pladser, hvor vores brugere altid vil kunne finde en bil, så tror vi på, at vi kan få succes med det her samarbejde”, sagde han.
Udover København regner GreenMobility med også at etablere sig i Stockholm og Oslo inden for de næste 18 måneder.