Renoveringsefterslæb skal nedbringes med cirkulære løsninger

Det er på høje tid at få sat skub i energiforbedringer og grønne tiltag, og alene i kommunerne har syv ud af ti bygninger stadig et energimærke i bunden af skalaen. Her kan cirkulære byggeløsninger imidlertid gøre det nemmere at sikre både energibesparelser og bedre indeklima med markant lavere CO2-aftryk i renoveringsprojekterne

Vi får mest bæredygtighed for pengene, når vi fra start anlægger et helhedsperspektiv, som ikke kun fokuserer på lavere varmeregninger, men også på, hvordan vi får opgraderet hele bygningen. Foto: Xella..

13.08.2020

CSR.dk

Regeringen og Folketinget har forhandlet flere hjælpepakker på plads, så byggeaktiviteten kan fortsætte, og den nødvendige opgradering af bygningsmassen trods coronasituationen ikke går i stå.

Læs også: Regeringen vil renovere grønt for 30 milliarder

Blandt andet er anlægsloftet suspenderet, så kommunerne kan fremrykke investeringer for 2,5 milliarder kroner i 2020.

Og det er tiltrængt: En undersøgelse fra Dansk Byggeri viste allerede sidste år, at energimærket på omkring 16.100 kommunale skoler, daginstitutioner og kontorer lå i bund (D-G).

Det svarer til syv ud af ti kommunale bygninger, der populært sagt fyrer for fuglene.

Ifølge samme undersøgelse er cirka tre ud af fem kommunalt ejede bygninger bygget før 1980, hvor der blev introduceret energikrav i bygningsreglementet. Dermed sættes der endnu en streg under behovet for renovering med fokus på energiforbedringer og grønne tiltag.

Hos producenten af bl.a. isoleringssystemer Xella bifalder man, at hjælpepakke-blikket nu kan rettes mod det store renoveringsefterslæb i Danmark.

På den måde kan man faktisk slå mange fluer med ét smæk, forklarer Head of Sustainability Johan Vestergaard:

"Det handler ikke bare om efterisolering, men også om forbedringer af indeklimaet og byggeriets generelle CO2-aftryk. Vi kommer længst og får mest bæredygtighed for pengene, når vi fra start anlægger et helhedsperspektiv, som ikke kun fokuserer på lavere varmeregninger, men også hvordan vi får opgraderet hele bygningen til at danne sunde og velfungerende rammer mange år frem. Det gør det også nemmere at sikre, at alle faktorer bliver indregnet fra starten, så man undgår at skulle lave om i projektet undervejs".

Må ikke misse historisk chance
Xella har i mange år arbejdet efter en cirkulær model. Den betyder, at virksomheden designer sine byggesystemer og processer, så det affald, der genereres, i stedet for at belaste miljøet giver næring til fremtidige generationer af produkter og råmaterialer.

For eksempel har Xella etableret egne takeback-ordninger for porebetonrester og -spild i Danmark og en række andre europæiske lande, ligesom virksomheden allerede i dag anvender helt op mod 40 procent genbrugsmateriale i produktionen. 

Flere af byggesystemerne er Cradle-to-Cradle-certificeret og desuden forsynet med Dansk Indeklima Mærkning, M1- og NaturePlus-certificering samt miljøvaredeklaration (EPD).

Systemerne fremstilles i 100 procent uorganiske naturmaterialer og er også diffusionsåbne, så de af sig selv kan regulere fugten i et lokale. Det har stor indvirkning på indeklimakvaliteten i det færdige byggeri.

Læs også: Grønt økonomisk skub er ikke så ligetil

"Når vi snakker nybyggeri, er der et stigende fokus på at nedbringe CO2-aftryk, minimere spild og affald og sikre godt indeklima, blandt andet via certificeringer som DGNB. Men disse faktorer bør også være med i overvejelserne ved renoveringer. Kommunerne kan derfor med fordel prioritere at tænke cirkulære løsninger ind, når der skal renoveres skoler, institutioner og kontorer, så vi ikke misser en historisk chance for at skabe velfungerende, bæredygtige rammer for de kommende generationer", afslutter Johan Vestergaard.

- SMF

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J