13.08.2020 | Klima, miljø og energi
Renoveringsefterslæb skal nedbringes med cirkulære løsninger
Det er på høje tid at få sat skub i energiforbedringer og grønne tiltag, og alene i kommunerne har syv ud af ti bygninger stadig et energimærke i bunden af skalaen. Her kan cirkulære byggeløsninger imidlertid gøre det nemmere at sikre både energibesparelser og bedre indeklima med markant lavere CO2-aftryk i renoveringsprojekterne
Vi får mest bæredygtighed for pengene, når vi fra start anlægger et helhedsperspektiv, som ikke kun fokuserer på lavere varmeregninger, men også på, hvordan vi får opgraderet hele bygningen. Foto: Xella.
Regeringen og Folketinget har forhandlet flere hjælpepakker på plads, så byggeaktiviteten kan fortsætte, og den nødvendige opgradering af bygningsmassen trods coronasituationen ikke går i stå.
Læs også: Regeringen vil renovere grønt for 30 milliarder
Blandt andet er anlægsloftet suspenderet, så kommunerne kan fremrykke investeringer for 2,5 milliarder kroner i 2020.
Og det er tiltrængt: En undersøgelse fra Dansk Byggeri viste allerede sidste år, at energimærket på omkring 16.100 kommunale skoler, daginstitutioner og kontorer lå i bund (D-G).
Det svarer til syv ud af ti kommunale bygninger, der populært sagt fyrer for fuglene.
Ifølge samme undersøgelse er cirka tre ud af fem kommunalt ejede bygninger bygget før 1980, hvor der blev introduceret energikrav i bygningsreglementet. Dermed sættes der endnu en streg under behovet for renovering med fokus på energiforbedringer og grønne tiltag.
Hos producenten af bl.a. isoleringssystemer Xella bifalder man, at hjælpepakke-blikket nu kan rettes mod det store renoveringsefterslæb i Danmark.
På den måde kan man faktisk slå mange fluer med ét smæk, forklarer Head of Sustainability Johan Vestergaard:
"Det handler ikke bare om efterisolering, men også om forbedringer af indeklimaet og byggeriets generelle CO2-aftryk. Vi kommer længst og får mest bæredygtighed for pengene, når vi fra start anlægger et helhedsperspektiv, som ikke kun fokuserer på lavere varmeregninger, men også hvordan vi får opgraderet hele bygningen til at danne sunde og velfungerende rammer mange år frem. Det gør det også nemmere at sikre, at alle faktorer bliver indregnet fra starten, så man undgår at skulle lave om i projektet undervejs".
Må ikke misse historisk chance
Xella har i mange år arbejdet efter en cirkulær model. Den betyder, at virksomheden designer sine byggesystemer og processer, så det affald, der genereres, i stedet for at belaste miljøet giver næring til fremtidige generationer af produkter og råmaterialer.
For eksempel har Xella etableret egne takeback-ordninger for porebetonrester og -spild i Danmark og en række andre europæiske lande, ligesom virksomheden allerede i dag anvender helt op mod 40 procent genbrugsmateriale i produktionen.
Flere af byggesystemerne er Cradle-to-Cradle-certificeret og desuden forsynet med Dansk Indeklima Mærkning, M1- og NaturePlus-certificering samt miljøvaredeklaration (EPD).
Systemerne fremstilles i 100 procent uorganiske naturmaterialer og er også diffusionsåbne, så de af sig selv kan regulere fugten i et lokale. Det har stor indvirkning på indeklimakvaliteten i det færdige byggeri.
Læs også: Grønt økonomisk skub er ikke så ligetil
"Når vi snakker nybyggeri, er der et stigende fokus på at nedbringe CO2-aftryk, minimere spild og affald og sikre godt indeklima, blandt andet via certificeringer som DGNB. Men disse faktorer bør også være med i overvejelserne ved renoveringer. Kommunerne kan derfor med fordel prioritere at tænke cirkulære løsninger ind, når der skal renoveres skoler, institutioner og kontorer, så vi ikke misser en historisk chance for at skabe velfungerende, bæredygtige rammer for de kommende generationer", afslutter Johan Vestergaard.
- SMF
Klima, miljø og energi

Ny UV-teknologi skal nedbringe madspild i husholdninger
Madspild er et globalt problem, hvor verdens husstande står for over halvdelen af det totale madspild. Det skal et nyt bakteriedræbende UV- produkt være med til at nedbringe og forlænge madvarernes liv i køleskabet med op til 300 procent.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Samfund

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.