Regeringen vil renovere grønt for 30 milliarder

Frem mod 2026 vil regeringen afsætte 30 milliarder kroner til klimavenlige renoveringer af almene boliger i Danmark. ”En unik mulighed for at kombinere genopretningen af Danmark med vores grønne ambitioner”, siger klimaminister Dan Jørgensen om udspillet, der får ros fra flere sider.

To tredjedel af de projekter, regeringen vil sætte i gang med det samme med det nye udspil, vedrører den såkaldte klimaskærm (facader, tage og vinduer) og vil dermed reducere varmeforbruget..

04.05.2020

CSR.dk

Omkring 1 mio. danskere bor i en almen bolig og de mange lejere kan nu se frem til, at der bliver sat gang i tiltrængte renoveringer, som vel at mærke skal udføres med klimaet for øje. Det vil regeringen sikre ved at afsætte 30 milliarder kroner til grønne renovering i perioden 2020-2026.

Heraf skal 18,4 mia. kr., som lejerne har sparet op i Landsbyggefonden, gå til en ekstraordinær fremrykning af renoveringsindsatsen, så ventelisten kan blive afviklet hurtigt.

Læs også: Grøn renovering kræver handling fra materialeproducenter

Udspillet handler, udover at forbedre mange tusinder boliger, både om at ”holde hånden under beskæftigelsen i den svære situation, dansk økonomi står i som følge af coronakrisen”, som boligminister Kaare Dybvad Bek (S) siger, og at få gang i den grønne omstilling, der er nødvendig, hvis Danmark skal indfri regeringens CO2-reduktionsmålsætning på 70 procent i 2030.

”Vi står med en unik mulighed for at kombinere genopretningen af Danmark med vores grønne ambitioner. Med dette forslag tager vi første skridt i den retning. Vi åbner for investeringer for 30 mia. kr. Rundt om i hele landet bliver der nu mulighed for at udskifte vinduer, isolere bedre eller udskifte oliefyret”, forklarer klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

”Det vil gavne både lejere, beskæftigelsen og ikke mindst klimaet. Renoveringerne giver nemlig både bedre indeklima, lavere varmeregninger til lejerne, flere ordrer i ordrebøgerne hos virksomhederne og mindre CO2”, understreger han.

Planen, som regeringen nu skal til at forhandle med Folketingets øvrige partier om, blev præsenteret af statsminister Mette Frederiksen (S), da hun holdt sin 1. maj-tale i et coronatomt Arbejdermuseum i København.

Her gik de grønne overvejelser igen flere gange undervejs i talen, hvor hun forklarede at tankerne er et af de centrale ”pejlemærker” for regeringen, når det gælder genåbningen af Danmark og genstarten af dansk økonomi.

”I stedet for bare at gøre, som vi plejer. Så har vi muligheden for et grønt sporskifte. Vi skal ikke bare kickstarte økonomien. Vi skal også kickstarte klimakampen. Vi skal finde nye måder at arbejde på. Nye måder at organisere os på. Og vi skal først og fremmest gøre det bæredygtigt. Af hensyn til klimaet,” sagde hun ifølge DR.

Hårdt tiltrængte midler med vigtigt grønt fokus
De grønne renoveringsambitioner får rosende ord med på vejen fra flere af branchens aktører. I Dansk Byggeri peger man på, at pengene ’falder på et tørt sted’ i forhold til at få løftet de mange boliger rundt om i landet, som er ’blevet forsømt de seneste år’.

”Investeringer på 30 milliarder i renovering af de almene boliger, som statsminister Mette Frederiksen lagde op til, vil skabe arbejdspladser i en presset bygge- og anlægsbranche samtidig med, at beboerne i almene boliger over hele landet vil få moderniseret deres boliger og opnå et bedre indeklima. At regeringen lægger op til at sætte ind med en ekstraordinær indsats allerede i år er også meget positivt”, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen.

Hos arbejdsgiverorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne er man ligeledes positivt indstillet over regeringens ambitioner, som man mener der er ’hårdt brug for’, ikke mindst med det vigtige grønne fokus. Og det skal bredes så meget ud som muligt, lyder det.

”Det er rigtig fint, at vi starter med den almene sektor, men det er vigtigt, at regeringen og folketinget ikke lader sig begrænse og kigger bredt ud i samfundet. Den grønne omstilling skal ske i alle dele af Danmark og i alle sektorer,” siger, adm. direktør Troels Blicher Danielsen.

Videre roser han ambitionen om at udfase stort set alle oliefyr – ”nogle af de helt store klimasyndere”, som han siger – i almene bygninger, hvilket man vil afsætte 50 mio. kr. til.

”Der er rigtig mange arbejdspladser i den grønne omstilling. Derfor er vi glade for, at regeringen nu vil aktivere de midler, der er i Landsbyggefonden til renovering af boliger og udskiftning af oliefyr til glæde for både beboere og klima,” siger Troels Blicher Danielsen, og tilføjer at man fra TEKNIQs side ”glæder os til at se de udspil, som kommer de kommende måneder og håber, at de også får en grøn kulør.”

Også Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, hilser regeringens initiativ velkomment. FRI, der er brancheforening for rådgiver- og ingeniørvirksomheder, har selv identificeret et efterslæb på mindst 30 milliarder kroner i den almene sektor, og ser derfor investeringen som ’helt nødvendig’, med det grønne aspekt som et vigtigt parameter.

”Der er et efterslæb i den almene sektor som skal indhentes, og med de nye investeringer vil vi ikke kun skabe bedre boliger, og fastholde arbejdspladser i tiden under og efter coronakrisen, vi vil også kunne sikre, at de almene boliger indgår strategisk i den grønne omstilling af Danmark, når det sikres, at renoveringerne er med til at reducere klimaaftrykket fra den almene boligmasse, gennem materialevalg, design og energirenovering”, siger adm. direktør, Henrik Garver.

Læs også: Regeringen klar med grøn finanslov

Hvis regeringen får forhandlet aftalen på plads, som den er sat op nu, forventer man, at kunne spare 50.000 tons CO2 og sænke energiforbruget med ca. 500 gigawatt/timer, hvilket svarer til varmeforbruget for 40.000 lejligheder.

-AK

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Vi kan løfte mere natur sammen, end vi tror

05.11.2024Plastic Change

Sponseret

Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald

04.11.2024CSR.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

04.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

04.11.2024Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: TekTalk med live demo af nyt Spacelogic KNX hybridmodul

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia