04.05.2020 | Klima, miljø og energi
Regeringen vil renovere grønt for 30 milliarder
Frem mod 2026 vil regeringen afsætte 30 milliarder kroner til klimavenlige renoveringer af almene boliger i Danmark. ”En unik mulighed for at kombinere genopretningen af Danmark med vores grønne ambitioner”, siger klimaminister Dan Jørgensen om udspillet, der får ros fra flere sider.
To tredjedel af de projekter, regeringen vil sætte i gang med det samme med det nye udspil, vedrører den såkaldte klimaskærm (facader, tage og vinduer) og vil dermed reducere varmeforbruget.
Omkring 1 mio. danskere bor i en almen bolig og de mange lejere kan nu se frem til, at der bliver sat gang i tiltrængte renoveringer, som vel at mærke skal udføres med klimaet for øje. Det vil regeringen sikre ved at afsætte 30 milliarder kroner til grønne renovering i perioden 2020-2026.
Heraf skal 18,4 mia. kr., som lejerne har sparet op i Landsbyggefonden, gå til en ekstraordinær fremrykning af renoveringsindsatsen, så ventelisten kan blive afviklet hurtigt.
Læs også: Grøn renovering kræver handling fra materialeproducenter
Udspillet handler, udover at forbedre mange tusinder boliger, både om at ”holde hånden under beskæftigelsen i den svære situation, dansk økonomi står i som følge af coronakrisen”, som boligminister Kaare Dybvad Bek (S) siger, og at få gang i den grønne omstilling, der er nødvendig, hvis Danmark skal indfri regeringens CO2-reduktionsmålsætning på 70 procent i 2030.
”Vi står med en unik mulighed for at kombinere genopretningen af Danmark med vores grønne ambitioner. Med dette forslag tager vi første skridt i den retning. Vi åbner for investeringer for 30 mia. kr. Rundt om i hele landet bliver der nu mulighed for at udskifte vinduer, isolere bedre eller udskifte oliefyret”, forklarer klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).
”Det vil gavne både lejere, beskæftigelsen og ikke mindst klimaet. Renoveringerne giver nemlig både bedre indeklima, lavere varmeregninger til lejerne, flere ordrer i ordrebøgerne hos virksomhederne og mindre CO2”, understreger han.
Første skridt mod #GrønGenstart. Regeringen vil med 30 mia. kr. til renovering af #almeneboliger sætte skub i økonomien, sikre flere grønne investeringer og bedre lejeboliger. —> https://t.co/yNKXDW3RzM @DanJoergensen @KaareDybvad #dkpol #dkgreen pic.twitter.com/uScQrJ7fER
— Regeringen (@regeringDK) May 2, 2020
Planen, som regeringen nu skal til at forhandle med Folketingets øvrige partier om, blev præsenteret af statsminister Mette Frederiksen (S), da hun holdt sin 1. maj-tale i et coronatomt Arbejdermuseum i København.
Her gik de grønne overvejelser igen flere gange undervejs i talen, hvor hun forklarede at tankerne er et af de centrale ”pejlemærker” for regeringen, når det gælder genåbningen af Danmark og genstarten af dansk økonomi.
”I stedet for bare at gøre, som vi plejer. Så har vi muligheden for et grønt sporskifte. Vi skal ikke bare kickstarte økonomien. Vi skal også kickstarte klimakampen. Vi skal finde nye måder at arbejde på. Nye måder at organisere os på. Og vi skal først og fremmest gøre det bæredygtigt. Af hensyn til klimaet,” sagde hun ifølge DR.
Hårdt tiltrængte midler med vigtigt grønt fokus
De grønne renoveringsambitioner får rosende ord med på vejen fra flere af branchens aktører. I Dansk Byggeri peger man på, at pengene ’falder på et tørt sted’ i forhold til at få løftet de mange boliger rundt om i landet, som er ’blevet forsømt de seneste år’.
”Investeringer på 30 milliarder i renovering af de almene boliger, som statsminister Mette Frederiksen lagde op til, vil skabe arbejdspladser i en presset bygge- og anlægsbranche samtidig med, at beboerne i almene boliger over hele landet vil få moderniseret deres boliger og opnå et bedre indeklima. At regeringen lægger op til at sætte ind med en ekstraordinær indsats allerede i år er også meget positivt”, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen.
Hos arbejdsgiverorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne er man ligeledes positivt indstillet over regeringens ambitioner, som man mener der er ’hårdt brug for’, ikke mindst med det vigtige grønne fokus. Og det skal bredes så meget ud som muligt, lyder det.
”Det er rigtig fint, at vi starter med den almene sektor, men det er vigtigt, at regeringen og folketinget ikke lader sig begrænse og kigger bredt ud i samfundet. Den grønne omstilling skal ske i alle dele af Danmark og i alle sektorer,” siger, adm. direktør Troels Blicher Danielsen.
Videre roser han ambitionen om at udfase stort set alle oliefyr – ”nogle af de helt store klimasyndere”, som han siger – i almene bygninger, hvilket man vil afsætte 50 mio. kr. til.
”Der er rigtig mange arbejdspladser i den grønne omstilling. Derfor er vi glade for, at regeringen nu vil aktivere de midler, der er i Landsbyggefonden til renovering af boliger og udskiftning af oliefyr til glæde for både beboere og klima,” siger Troels Blicher Danielsen, og tilføjer at man fra TEKNIQs side ”glæder os til at se de udspil, som kommer de kommende måneder og håber, at de også får en grøn kulør.”
Også Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, hilser regeringens initiativ velkomment. FRI, der er brancheforening for rådgiver- og ingeniørvirksomheder, har selv identificeret et efterslæb på mindst 30 milliarder kroner i den almene sektor, og ser derfor investeringen som ’helt nødvendig’, med det grønne aspekt som et vigtigt parameter.
”Der er et efterslæb i den almene sektor som skal indhentes, og med de nye investeringer vil vi ikke kun skabe bedre boliger, og fastholde arbejdspladser i tiden under og efter coronakrisen, vi vil også kunne sikre, at de almene boliger indgår strategisk i den grønne omstilling af Danmark, når det sikres, at renoveringerne er med til at reducere klimaaftrykket fra den almene boligmasse, gennem materialevalg, design og energirenovering”, siger adm. direktør, Henrik Garver.
Læs også: Regeringen klar med grøn finanslov
Hvis regeringen får forhandlet aftalen på plads, som den er sat op nu, forventer man, at kunne spare 50.000 tons CO2 og sænke energiforbruget med ca. 500 gigawatt/timer, hvilket svarer til varmeforbruget for 40.000 lejligheder.
-AK
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.