Resen Friskole vinder klimakonkurrence
Det blev 4. klasse fra Resen Friskole i Struer, som vandt klimakonkurrencen Årets Panthelte. Klassen har arbejdet med miljø og genanvendelse i uge 44 og samlet tomme flasker og dåser.
Præmien på 2000 kroner til klassekassen blev overrakt torsdag af naturformidler og tv-vært Sebastian Klein. Det er Dansk Retursystem, som står bag konkurrencen. De oplever, at børn ønsker at gøre en konkret forskel for miljø og klima.
Hele skolen var mødt op i festsalen, da 4. klasse fra Resen Friskole torsdag blev kåret som vindere af klimakonkurrencen Årets Panthelte af naturformidler og tv-vært Sebastian Klein. Sammen med 0.-4.-klasser fordelt over hele landet har klassen haft klima og genanvendelse på skoleskemaet i uge 44. Og så har de samlet svimlende 38.242 tomme flasker og dåser sammen – og det var nok til at sikre dem titlen som Årets Panthelte.
”Vi havde prøvet at nedtone børnenes mulighed for at vinde, for det er jo en lille skole og et lille samfund, men lige pludselig gik det hurtigt. Hele lokalsamfundet bakkede op om at få samlet flasker og dåser sammen til klassen,” siger klasselærer Bodil Kanstrup, som fortæller, at klassen har arbejdet med emnet siden efterårsferien med udgangspunkt i Dansk Retursystems skolemateriale, bl.a. bogen ”Tom Dåse og hans genan-venner”.
Bliver kimet ned af børn
Det er Dansk Retursystem, som står bag konkurrencen. Det gør de både for at fortælle om baggrunden for det danske pantsystem, men også for at imødekomme en stigende interesse for klimaforandringer blandt børn og unge.
”Vi ser en stigning i antallet af henvendelser fra børn og unge. De efterspørger viden om klima og genanvendelse, og de vil gerne gøre en forskel. Med Årets Panthelte ønsker vi at fortælle dem, at de kan gøre en forskel, og at de faktisk gør en forskel, når de for eksempel afleverer deres tomme flasker og dåser i flaskeautomaten og derved sikrer, at de bliver genanvendt,” fortæller Anne-Mette Bundgaard, kommunikation- og marketingschef i Dansk Retursystem.
”Vi oplever, at den viden gør en forskel for børnene. Derfor håber vi også, at konkurrencen kan give dem ny viden og samtidig lære dem gode miljøvaner, så det at genanvende bliver en naturlig del af deres hverdag,” afslutter Anne-Mette Bundgaard.
Skoleklasser landet over samlede i alt 142.646 tomme flasker og dåser sammen i uge 44. Det sparede klimaet for en CO2-udledning på knap 15 tons. Til sammenligning udleder hver dansker hvert år 17 tons CO2.