09.10.2017  |  Klima, miljø og energi

RGS Nordic og DK Beton indgår bæredygtigt betonsamarbejde

RGS Nordic og DK Beton har fået tildelt knap 5 mio. kroner fra Miljøstyrelsens Udviklings- og Demonstrationsprogram til at udvikle certificeret genbrugsbeton i storskala produktion.

Når en betonbygning rives ned, bliver betonen knust og nyttiggjort som fyld i veje. Men det er en alt for dårlig udnyttelse af ressourcerne, der i stedet kan genanvendes i ny beton til glæde for miljøet, mener Ebbe Naamansen, der er bæredygtighedschef i RGS Nordic, som er specialister i behandling af forurenet jord, industrispildevand og genanvendelse af bygge- og anlægsaffald.

Læs også: Byggeriet skal med i den grønne omstilling

”Hver år bliver to millioner beton knust og anvendt som fyld under vejene. Det er beton, som aldrig kommer i ressourcekredsløbet igen. Det er en meget kortsigtet udnyttelse af vores ressourcer,” siger han.

Derfor vil man hos RGS Nordic udnytte betonen bedre gennem et nyt produkt, der er udviklet i samarbejde med DK Beton. Her skal beton fra nedrivninger fungere som sekundær ressource i den nye beton, hvilket skal sikre en langtidsholdbar udnyttelse af råstofferne.

Således vil de to firmaer udvikle certificeret genbrugsbeton i en storskala produktion, der inden for de næste ti år skal erstatte 1 million tons jomfruelige råstoffer med genbrugsbeton.

Grøn beton tilgængelig for hele branchen
Det ambitiøse udviklingsprojekt kræver blandt andet investeringer i nye anlæg og udvikling af nye processer. Med på sidelinjen er derfor Teknologisk Institut og det hollandske firma Theo Pouw, der har erfaring med udviklingen af genbrugsbeton.

”Hidtil har projekter med genbrugsbeton været udført på dispensation og i en lille skala. Med dette udviklingsprojekt går vi efter at genanvende betonen i en industriel skala, så den grønne beton bliver tilgængelig for hele branchen”, siger Ebbe Naamansen og fortsætter:

”På den måde skaber vi et reelt bæredygtigt alternativ til standardbeton blandet af jomfruelige materialer. Det kræver både investering i maskiner og udvikling af nye processer til at kvalitetssikre og fremstille beton”.

Et fremtidigt marked for bæredygtigt beton
Hver år producerer RGS Nordic 400.000 tons nedknust ren beton, som firmaet modtager på en række anlæg rundt om i landet. Ambitionen er at udnytte 75 procent af denne mængde som tilslag til ny beton.

Hvis det lykkes at indfri ambitionerne, vil DK Beton på landsplan kunne reducere mængden af jomfruelige materialer til beton i passiv og moderat miljøklasse betydeligt. Dertil kommer de CO2-besparelser, der følger i kølvandet på mindre transport af råstoffer:

Læs også: Genbrugsbeton på vej mod storskala produktion

”Vi er virkelig glade for, at vi har fået støtten fra Miljøstyrelsens Udviklings- og Demonstrationsprogram. Det giver os rygstødet til at gå videre med projektet. Vi er sikre på, at der er et marked for vores beton. Forhåbentlig varer det ikke mange år, før vi ser genbrugsbeton i alle typer af projekter fra små rækkehuse til store domiciler”, siger Ebbe Naamansen.

- EL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere