Sådan får du et bæredygtigt webdesign

Internettet står for en voksende andel af globale drivhusgasemissioner. I dette perspektiv er dit eget webdesign ikke helt ligegyldigt: For internettet kan også gennemgå en grøn omstilling.

Der er en række strategiske såvel som tekniske skridt, man kan tage for inkludere bæredygtighed i sit webdesign, skriver Marie Dysgaard Christensen. Foto: 123RF.

27.01.2023

CSR.dk

I 2019 stod internettet alene for 3,7 procent af den samlede CO2-udledning globalt, og i 2040 regner man med, at det tal er oppe på 14 procent. Derfor er det heller ikke helt ligegyldigt, hvordan man designer sin hjemmeside – for det kan få betydning for internettets samlede emissioner og bidrage til et mindre ressourceforbrugende internet.

Ifølge Marie Dysgaard Christensen, der er senior lektor i multimediedesign på KEA, er der et par konkrete skridt, man kan tage i udviklingen og vedligeholdelsen af sit site for bevæge sig i en grønnere retning.

”Først og fremmest kommer man længst med bæredygtigt webdesign, hvis man medtænker det tidligt i processen,” skriver hun i en guide på K-Forum.

Det indebærer, at man arbejder efter agil og lean-principper, hvor man hurtigt lancerer få features og får bruger-feedback med i processen, så man tidligt kan rette ind for at nå sine kunder med det ønskede budskab.

Læs også: Musikbranchen vil tackle diskrimination med nyt kodeks

Derudover giver det mulighed for at bruge mindre ressourcekrævende tekniske løsninger fra hjemmesidens fødsel, hvis bæredygtighed indarbejdes fra start. Her gælder det om at have øje for elementers energiforbrug og komprimere sin website:

”Der udledes CO2, når en bruger henter data ned fra en server. Jo mere brugeren skal hente, jo mere CO2 udledes der. Ofte kan vi komprimere formater og skære elementer væk, uden at det går udover den oplevelse brugeren får. Det kan endda give en bedre oplevelse. Less is more sustainable,” uddyber Marie Dysgaard Christensen.

Der er for eksempel en tendens til at bruge video i en nærmest ren dekorativ sammenhæng, og her er det godt at kigge på, om det element kan erstattes af et medie, der fylder mindre, såsom animeret grafik, der fylder markant mindre.

Og skal hjemmesiden gøres endnu lettere, kan man overveje at erstatte billeder med vektorgrafik, som fylder væsentligt mindre end billeder.

Back to basics

Er man klar til at tage de helt store skridt i bæredygtighedens navn, er håndkodede websites måske noget for dig, påpeger Marie Dysgaard Christensen:

Læs også: Pantsystemet er blevet økonomisk cirkulært: ”Nu er det gratis at pante!”

”Håndkodede sites, hvor man selv bygger sin kode fra bunden, er i teorien et hit inden for bæredygtigt webdesign, fordi vi på den måde undgår, at brugerne skal hente frameworks og kodebiblioteker, som fylder ekstra,” skriver hun i K-Forum og fortsætter:

”Det er dog i dag i mange brancher ekstremt at håndkode sit site selv, og der er både fordele og ulemper, som er svære at gennemskue. Så hvis du ikke har lyst til at gå den vej, er mit bedste råd, at du allierer dig med gode udviklere, så I sammen kan designe et site, der er, som I vil have det, hvor I komprimerer koden smart”.

Sidst men ikke mindst kan man tage det simple, men måske oversete, skridt at slette ubesøgte hjemmesider.

”Servere skal køre og holde sig kølige. Jo flere data der er gemt på en server, jo mere energi kræves der for at holde serveren kørende. Derfor er det bæredygtigt at overveje, om dataene er nødvendige at gemme eller ej, og hvis ikke, så slet dem for at spare på energiforbruget,” afslutter Marie Dysgaard Christensen.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

22.01.2025CSR.dk

Forbrugerombudsmanden politianmelder flyselskabet KLM for vildledende udsagn om bæredygtighed

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online