Sådan får du et bæredygtigt webdesign
Internettet står for en voksende andel af globale drivhusgasemissioner. I dette perspektiv er dit eget webdesign ikke helt ligegyldigt: For internettet kan også gennemgå en grøn omstilling.
I 2019 stod internettet alene for 3,7 procent af den samlede CO2-udledning globalt, og i 2040 regner man med, at det tal er oppe på 14 procent. Derfor er det heller ikke helt ligegyldigt, hvordan man designer sin hjemmeside – for det kan få betydning for internettets samlede emissioner og bidrage til et mindre ressourceforbrugende internet.
Ifølge Marie Dysgaard Christensen, der er senior lektor i multimediedesign på KEA, er der et par konkrete skridt, man kan tage i udviklingen og vedligeholdelsen af sit site for bevæge sig i en grønnere retning.
”Først og fremmest kommer man længst med bæredygtigt webdesign, hvis man medtænker det tidligt i processen,” skriver hun i en guide på K-Forum.
Det indebærer, at man arbejder efter agil og lean-principper, hvor man hurtigt lancerer få features og får bruger-feedback med i processen, så man tidligt kan rette ind for at nå sine kunder med det ønskede budskab.
Læs også: Musikbranchen vil tackle diskrimination med nyt kodeks
Derudover giver det mulighed for at bruge mindre ressourcekrævende tekniske løsninger fra hjemmesidens fødsel, hvis bæredygtighed indarbejdes fra start. Her gælder det om at have øje for elementers energiforbrug og komprimere sin website:
”Der udledes CO2, når en bruger henter data ned fra en server. Jo mere brugeren skal hente, jo mere CO2 udledes der. Ofte kan vi komprimere formater og skære elementer væk, uden at det går udover den oplevelse brugeren får. Det kan endda give en bedre oplevelse. Less is more sustainable,” uddyber Marie Dysgaard Christensen.
Der er for eksempel en tendens til at bruge video i en nærmest ren dekorativ sammenhæng, og her er det godt at kigge på, om det element kan erstattes af et medie, der fylder mindre, såsom animeret grafik, der fylder markant mindre.
Og skal hjemmesiden gøres endnu lettere, kan man overveje at erstatte billeder med vektorgrafik, som fylder væsentligt mindre end billeder.
Back to basics
Er man klar til at tage de helt store skridt i bæredygtighedens navn, er håndkodede websites måske noget for dig, påpeger Marie Dysgaard Christensen:
Læs også: Pantsystemet er blevet økonomisk cirkulært: ”Nu er det gratis at pante!”
”Håndkodede sites, hvor man selv bygger sin kode fra bunden, er i teorien et hit inden for bæredygtigt webdesign, fordi vi på den måde undgår, at brugerne skal hente frameworks og kodebiblioteker, som fylder ekstra,” skriver hun i K-Forum og fortsætter:
”Det er dog i dag i mange brancher ekstremt at håndkode sit site selv, og der er både fordele og ulemper, som er svære at gennemskue. Så hvis du ikke har lyst til at gå den vej, er mit bedste råd, at du allierer dig med gode udviklere, så I sammen kan designe et site, der er, som I vil have det, hvor I komprimerer koden smart”.
Sidst men ikke mindst kan man tage det simple, men måske oversete, skridt at slette ubesøgte hjemmesider.
”Servere skal køre og holde sig kølige. Jo flere data der er gemt på en server, jo mere energi kræves der for at holde serveren kørende. Derfor er det bæredygtigt at overveje, om dataene er nødvendige at gemme eller ej, og hvis ikke, så slet dem for at spare på energiforbruget,” afslutter Marie Dysgaard Christensen.
- KCP