25.01.2023  |  Supply chain

Pantsystemet er blevet økonomisk cirkulært: ”Nu er det gratis at pante!”

For at pantsystemet kan løbe rundt, har drikkevareproducenter betalt for, at de flasker og dåser, de sender på markedet, bliver indsamlet og genanvendt af Dansk Retursystem. Selv om det kun har været få øre pr. styk, er det nu lykkedes i stedet at gøre pantsystemet helt cirkulært økonomisk.

Mens mange ting i øjeblikket bliver dyrere, er der gode nyheder til sodavandsdrikkere – ellers faktisk bare alle dem, som køber drikkevarer med pant. I år er det nemlig lykkes Dansk Retursystem at gøre det gratis at håndtere tomme flasker og dåser.

Selvom forbrugerne ikke selv har mærket afgiften har Dansk Retursystem nemlig krævet en række ører fra drikkevareproducenter, hver gang de har sendt et produkt på markedet, på grund af de omkostninger der ligger i genanvendelsen af fødevareemballagerne.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Den gode nyhed kan Dansk Retursystem så annoncere, fordi udgifterne til indsamling og håndtering går op med de indtægter, Dansk Retursystem har fra for eksempel salg af de genanvendelige materialer.

”Plast, aluminium og glas fra flasker og dåser med pant er i en så høj kvalitet, at vi får en god pris for materialerne, når vi sælger dem til genanvendelse. Samtidig har vi effektiviseret pantsystemet, så det nu går i nul. På den måde viser vi, at cirkulær økonomi både er rentabelt og til gavn for klima og miljø”, fortæller Lars Krejberg Petersen, der er adm. direktør i Dansk Retursystem.

Læs også: Green Building Council Denmark lancerer ny planetær-certificering

Tidligere lå prisen i gennemsnit på 17 øre per flaske eller dåse og sidste år 3 ører, som i det små har øget produktionsomkostningerne. I år er den altså faldet til 0. Og når omkostningerne for producenterne falder, bør det alt andet lige også komme forbrugerne til gode.

Sidste år pantede danskerne 1,9 milliarder. flasker og dåser, og samlet set sparer Dansk Retursystem, der drives non-profit, klimaet for 210.000 tons CO2 årligt.

”Selv om vi når målet om at sikre en god cirkulær forretning i år, har vi et langsigtet mål om at være et 100 procent cirkulært økonomisk pantsystem som er mindre afhængige af udsving i verdensmarkedspriser og i forhold til konjunkturer. Så vi fortsætter arbejdet med at effektivisere pantsystemet og optimere processerne for indsamling, optælling og sortering, ligesom vi stiler efter en CO2-neutral drift i 2023”, siger Lars Krejberg Petersen.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere