23.01.2023 | Klima, miljø og energi
Green Building Council Denmark lancerer ny planetær-certificering
DGNB-certificeringen er blevet den dominerende certificeringsordning i byggebranchen. Men der skal være mere at sigte efter, mener Green Building Council Denmark, som lancerer DGNB Planet – et klimastempel for dem, som går ekstra langt for at beskytte planeten i deres forretningsmodel.
Selvom flere og flere i byggeriet arbejder med klimamål og opnår det danske DGNB-stempel, betyder det ikke, at ambitionerne skal stoppe der.
Derfor har Green Building Council Denmark lanceret en ny klimacertificering kaldet DGNB Planet:
”Med DGNB har vi, sammen med vores medlemmer, fået skabt et fælles sprog og ramme for at bygge mere bæredygtigt. Med DGNB Planet vil vi videre indenfor klima- og miljømål for byggeriet – og de planetære grænser bør være vores vigtigste målsætning,” udtaler Mette Qvist, som er direktør i Green Building Council Denmark ifølge Wood Supply.
Målsætning for DGNB Planet har været at stille krav, der rykker byggebranchen så tæt på de planetære grænser som muligt på nuværende tidspunkt. Kravene vil blive strammet og udvidet løbende.
Det er indtil videre fire af de ni planetære grænser, som er inkluderet i DGNB Planet, men når det bliver muligt, vil der blive stillet krav til de sidste fem områder, skriver Green Building Council Denmark.
Læs også: Frankrig tager stort opgør med engangsemballage
Kravene inkluderer eksempelvis maksimal CO2-udledning på 6,55 kilo CO2 per kvadratmeter fra 2023, stramme krav til brug af kemi. Desuden skal byggeriet opføres på arealer, der tidligere har været benyttet til bebyggelse. Også bygningsdriften skal certificeres, og hvis ikke bygningen lever op til kravene på sigt, vil den miste sin DGNB Planet udmærkelse.
Selvom kravene er sat højt, er man hos Green Building Council Denmark ikke bange for, at det skræmmer byggebranchen, som også har deltaget i udviklingen af den nye certificering. I alt har 41 personer, heriblandt også forskere, fra 26 virksomheder og organisationer fra hele byggeriets værdikæde bidraget.
”Jeg oplever, at selvom vi har sat barren virkelig højt, så skræmmer det ikke byggebranchen. Mange har i forvejen store klimaambitioner, og med DGNB Planet får de et konkret mål at sigte efter”, fortæller Trine Bentzen, som er projektleder på DGNB Planet og ekspert i planetære grænser hos Green Building Council Denmark
- KCP
Samfund

Nyt Diversitetsbarometer viser betydelige udfordringer med ligestillingen
Tænketanken EQUALIS udgiver i dag sit første Diversitetsbarometer. Det leverer et samlet overblik over ligestillingsudfordringerne på det danske arbejdsmarked - og en bredside mod selvfortællingen om ligestilling i Danmark.
Strategi & ledelse

Samlet byggebranche sætter grønnere retning for branchen med 12 anbefalinger
Hvis det skal lykkes at skabe et bæredygtigt byggeri, er det afgørende, at bygherrer, ingeniører, arkitekter, entreprenører, materialeleverandører og driftsherrer finder ud af at samarbejde på tværs. Det skal 12 anbefalinger fra hele bygge- og anlægsbranchen sikre.
Klima, miljø og energi

Massivt solcelleanlæg skal monteres på taget af Bella Center
Et solcelleanlæg på størrelse med to fodboldbaner på Bella Centers tag skal fremover dække en tredjedel af Bella Centers strømforbrug.
Klima, miljø og energi

Danmark skal lede forvandlingen af EU’s fødevaresystem
Københavns Universitet skal stå i spidsen for et nyt EU-projekt, som på tværs af europæiske lande skal mobilisere og motivere borgere til at ændre det globale fødevaresystem.
Klima, miljø og energi

Dansk friluftskæde kaster sig ud i genbrug og reparation af tøj
Med inspiration fra udlandet har Spejder Sport igangsat et tiltag, der skal gøre forretningen i stand til at gensælge og reparere friluftstøj.
Samfund

Ny undersøgelse: Danskerne ser skeptisk på genanvendt elektronik
Danskerne endnu ikke har taget genanvendt elektronik til sig, selvom der er store gevinster at hente i forhold til både klima, pengepung og tilgængelighed. Det viser en ny undersøgelse fra tech-virksomheden Refurbed.