Frankrig tager stort opgør med engangsemballage

Miljørigtighed handler ikke kun om genbrug og sortering, men også om at nedbringe mængderne af affald. Det har nu fået Frankrig til at forbyde engangsemballage på spisesteder. Det kan vi lære af i Danmark, mener ekspert.

McDonald's klassiske burgeræsker af pap nu fortid i Frankrig, når man sætter sig ind på restauranten for at spise. Foto: Alena Shapran/123RF.

17.01.2023

CSR.dk

Forestil dig du sætter dig ind på en McDonalds restaurant. Du bestiller din burger og pommes fritter og får det hele serveret i papæsker.

I Frankrig skal det nu være fortid, så længe du spiser på restauranten, på grund af et nyt statsligt forbud mod engangsemballage på spisesteder. I stedet skal papir og genanvendeligt plastik overtage på for eksempel fastfoodrestauranter.

”Forbuddet hjælper med at reducere den enorme affaldsproduktion i fastfoodsektoren – omkring 180.000 tons emballageaffald om året. Selvom engangsplastik allerede var blevet forbudt, var det blevet erstattet af store mængder engangsprodukter som pap, træ, bambus, som vi betragter som et uacceptabelt ressourcespild,” siger Alice Elfassi, der er juridisk ansvarlig hos NGO’en Zero Waste France, til Verdens Bedste Nyheder.

Læs også: Green Power Denmark: Lad teknologier bygge bro mellem grøn energi og naturhensyn

Men selvom der i den grad arbejdes for en cirkulær økonomi i Danmark, har Frankrig alligevel fat i den lange ende i dette tilfælde, vurderer Nana Winkler, som er specialkonsulent hos Dansk Affaldsforening.

”I Danmark har vi langt mere fokus på at sortere til genanvendelse end på at nedbringe affaldsmængderne, selvom der er et politisk ønske for det. Seneste affaldsstatistik med tal for 2020 viser for eksempel fortsat stigende affaldsmængder, og vi kan altså ikke sortere os til mindre affald. Selve affaldsproduktionen må nedbringes,” fortæller hun.

Europæisk storproducent af affald

I EU har Frankrig inspireret til flere tiltag blandt andet i Kommissionens udkast til en emballageforordning, hvor det netop forbydes at anvende engangsservice i indendørs serveringssteder.

Da Danmark er et af de EU-lande, som producerer mest affald pr. indbygger, håber Louise Lerche-Gredal, som er adm. direktør i NGO’en Plastic Change, at den seneste franske emballagelov også inspirerer danske politikere:

”Vi har også foreslået det til politikere herhjemme i Danmark: At vi enten indfører et decideret forbud mod engangsemballage på restauranter eller som minimum stiller krav om, at der findes et alternativ til engangsmaterialer. Vi kan kun håbe, at den franske lov inspirerer”.

I Frankrig opfordrer Alice Elfassi fra Zero Waste France til, at den franske regering sikrer, at der løbende bliver tjekket op på, hvor godt det nye forbud mod engangsemballage overholdes og laves miljømæssigt regnskab, hvilket Louise Lerche-Gredal er enig i, er nødvendigt.

”Det er klart, at når vi laver genbrugssystemer, hvor f.eks. bestik og tallerkener vaskes igen, så skal vi være sikre på, at de er bedre i forhold til transport og vandforbrug end et engangsmateriale. Der findes dog rigtig mange undersøgelser der viser, at gode genbrugssystemer, hvor vi vasker og bruger igen og igen er langt bedre for miljøet end engangsbrug,” afslutter hun.

- KCP

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

06.06.2025Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Brødrene Dahl sætter CO2-tal på 70.000 varer

05.06.2025CSR.dk

Regningen stiger: Klimaskader har allerede kostet samfundet milliarder

04.06.2025CSR.dk

Klimarådet i nyt notat om klimafremskrivningen: Regeringen skal følge implementeringen tæt

03.06.2025CSR.dk

Nyt partnerskab vil bygge grønne mikronet og øge elektrificeringen

03.06.2025NRGreen ApS

Sponseret

NRGreen bygger 11 MW solcellepark med 5 MW batteri i Sorø

02.06.2025CSR.dk

Frode Laursen skruer op for den grønne omstillingsfart

01.06.2025Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

30.05.2025CSR.dk

Ny prognose: 80 procent chance for varmerekord inden 2029

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - Aarhus

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Dagrofa aps
Kursus
Deltag i kulinarisk masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Den 3. og 10. juni inviterer Dagrofa Foodservice til inspirerende kulinariske masterclasses i henholdsvis Odense og Ishøj.

Dato

03.06.2025

Tid

13:00

Sted

Odense og Ishøj

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Alt du skal vide om ISO 27001

Lær om krav og fordele ved en ISO 27001 certificering. Er der krav til, at din virksomhed skal have en ISO 27001 certificering, eller er du blot nysgerrig på at vide mere om standarden? Deltag i vores webinar den 4. juni og få indsigt i, hvordan certificeringen kan hjælpe din virksomhed med informationssikkerhed og compliance. Falk Lange, som er Head of Information Security Management System hos TDC Erhverv, er med på webinaret og vil fortælle om deres erfaringer med ISO 27001 og NIS2.

Dato

04.06.2025

Tid

13:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Risikobaseret intern audit af ledelsessystemer

ISO ledelsessystemstandarderne stiller krav om, at virksomhedens ledelsessystem tager udgangspunkt i risici og muligheder.

Dato

11.06.2025

Sted

Odense

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia