Green Power Denmark: Lad teknologier bygge bro mellem grøn energi og naturhensyn

Der er brug for vedvarende energi, og nye undersøgelser viser en stigende opbakning blandt danskerne. Alligevel spænder lokal- og naturhensyn ben for mange grønne energiprojekter. Derfor er det vigtigt, Dannmark tager ny teknologi i brug, der kan rette op på modsætningsforholdet mellem de to, lyder det fra Green Power Denmark.

Danskernes vilje til at få opført eksempelvis vindmøller "i baghaven" voksede markant efter Ruslands invasion af Ukraine. Foto: 123RF.

16.01.2023

CSR.dk

Foreningen af ”det dobbelte spor” - klima- på den ene side og naturhensyn på den anden - ved brug af moderne teknologi. Det er omdrejningspunktet for den konference som Green Power Denmark afholder torsdag den 19. januar i Københavns Zoo.

For udvidelsen af vedvarende energiproduktion i Danmark går alt for langsom, argumenterer interesseorganisationen, der peger på, at naturhensyn desværre er blevet en større klods om benet end nødvendigt.

”Det er afgørende for den grønne omstilling, at naturhensyn, biodiversitet og udbygning med vedvarende energi går hånd i hånd. Rundt om i landet har vores medlemmer dog mange vedvarende energi-projekter i støbeskeen, der stoppes på grund af særlige hensyn til naturen omkring solceller og vindmøller,” skriver Kamilla Thingvad, der er direktør for energiproduktion hos Green Power Denmark, i et debatindlæg i Altinget, og fortsætter:

”Hvis dokumentationen for, at naturen er truet, var uomtvistelig, ville det ikke være et problem. Men det sker ofte på en baggrund, hvor den tilgængelige viden er forældet og ikke passer til en dansk kontekst”.

I stedet bruger myndighederne forældet forskning, målemetoder og teknologier fra for eksemepl Tyskland og Sverige som udgangspunkt for deres vurderinger. Det betyder, at danske tilstande og moderne teknologi bliver overset – til stor skade for udbygningen af vedvarende energi og vores egen forsyningssikkerhed, argumenterer Kamilla Thingvad.

Læs også: Industriens centrale aktører: Danske genbrugstal skal frem i lyset

”Folkestemningen, der i årevis har ført til vindmøllestop i flere af landets kommuner, ændrede sig som ved et trylleslag efter Ruslands invasion af Ukraine. Og i de senere år er flere nye teknologier kommet til, der kan afværge nogle af den grønne omstillings negative konsekvenser på det omkringliggende natur- og dyreliv,” uddyber hun.

Et eksempel er fugles kollision med vindmøller, hvor teknologier med kunstig intelligens i dag kan genkende truede fugleracer inden de nærmer sig vindmøllerne og nå at stoppe vingerne, så kollisioner afværges.

Hos Green Power Denmark er man overbevist om, at vidensdeling tværs af fagfelter og kompetencer kan afdække endnu flere eksempler, hvor vedvarende energiprojekter er blevet unødigt stoppet – og hvor moderne teknologi kan forene natur- og klimahensyn.

”Vi skal være mere ambitiøse i den type af forskning, der kan inkorporeres i myndighedernes vurderingsgrundlag. Ad den vej kan vi øge sameksistensen mellem biodiversitet og vedvarende energi-anlæg,” afslutter Kamilla Thingvad.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus