Green Power Denmark: Lad teknologier bygge bro mellem grøn energi og naturhensyn
Der er brug for vedvarende energi, og nye undersøgelser viser en stigende opbakning blandt danskerne. Alligevel spænder lokal- og naturhensyn ben for mange grønne energiprojekter. Derfor er det vigtigt, Dannmark tager ny teknologi i brug, der kan rette op på modsætningsforholdet mellem de to, lyder det fra Green Power Denmark.
Foreningen af ”det dobbelte spor” - klima- på den ene side og naturhensyn på den anden - ved brug af moderne teknologi. Det er omdrejningspunktet for den konference som Green Power Denmark afholder torsdag den 19. januar i Københavns Zoo.
For udvidelsen af vedvarende energiproduktion i Danmark går alt for langsom, argumenterer interesseorganisationen, der peger på, at naturhensyn desværre er blevet en større klods om benet end nødvendigt.
”Det er afgørende for den grønne omstilling, at naturhensyn, biodiversitet og udbygning med vedvarende energi går hånd i hånd. Rundt om i landet har vores medlemmer dog mange vedvarende energi-projekter i støbeskeen, der stoppes på grund af særlige hensyn til naturen omkring solceller og vindmøller,” skriver Kamilla Thingvad, der er direktør for energiproduktion hos Green Power Denmark, i et debatindlæg i Altinget, og fortsætter:
”Hvis dokumentationen for, at naturen er truet, var uomtvistelig, ville det ikke være et problem. Men det sker ofte på en baggrund, hvor den tilgængelige viden er forældet og ikke passer til en dansk kontekst”.
I stedet bruger myndighederne forældet forskning, målemetoder og teknologier fra for eksemepl Tyskland og Sverige som udgangspunkt for deres vurderinger. Det betyder, at danske tilstande og moderne teknologi bliver overset – til stor skade for udbygningen af vedvarende energi og vores egen forsyningssikkerhed, argumenterer Kamilla Thingvad.
Læs også: Industriens centrale aktører: Danske genbrugstal skal frem i lyset
”Folkestemningen, der i årevis har ført til vindmøllestop i flere af landets kommuner, ændrede sig som ved et trylleslag efter Ruslands invasion af Ukraine. Og i de senere år er flere nye teknologier kommet til, der kan afværge nogle af den grønne omstillings negative konsekvenser på det omkringliggende natur- og dyreliv,” uddyber hun.
Et eksempel er fugles kollision med vindmøller, hvor teknologier med kunstig intelligens i dag kan genkende truede fugleracer inden de nærmer sig vindmøllerne og nå at stoppe vingerne, så kollisioner afværges.
Hos Green Power Denmark er man overbevist om, at vidensdeling tværs af fagfelter og kompetencer kan afdække endnu flere eksempler, hvor vedvarende energiprojekter er blevet unødigt stoppet – og hvor moderne teknologi kan forene natur- og klimahensyn.
”Vi skal være mere ambitiøse i den type af forskning, der kan inkorporeres i myndighedernes vurderingsgrundlag. Ad den vej kan vi øge sameksistensen mellem biodiversitet og vedvarende energi-anlæg,” afslutter Kamilla Thingvad.
- KCP