13.01.2023 | Klima, miljø og energi
Industriens centrale aktører: Danske genbrugstal skal frem i lyset
Der er tal for, hvor meget affald danskerne producerer, men ikke hvor gode vi er til at genbruge det. Skal Danmark udvikle en succesfuld cirkulær økonomi, kræver det, at alle tal lægges frem, lyder det fra en række centrale aktører i den danske industri, som nu sætter Danmarks første ”Circularity Gap Report” i værk.
Når der ingen baseline er, kan man ikke sætte nye mål og ambitioner. Det gælder generelt, og i særdeleshed også når det kommer til bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Det er budskabet fra syv industri- og erhvervsorganisationer heriblandt Industriens Fond, Dansk Industri og Ingeniørforeningen IDA i et fælles debatindlæg i Altinget.
De ønsker at se Danmark være i spids ikke kun i produktion af affald, som er tilfældet i dag, men også være de bedste til at genbruge produkter, genanvende materialer og til at udvikle nye forretningsmodeller, der bruger ressourcerne smartere.
”Men uden tilstrækkelig viden om Danmarks affalds- og ressourceforbrug og uden tydelige politiske ambitioner på området, bliver det svært at skabe grundlaget for, at danske virksomheder kan blive førende inden for cirkulær økonomi,” skriver de i debatindlægget.
Læs også: Hos Danfoss skal cirkulær økonomi være det nye sort
Derfor sætter de nu sammen et nyt skib i søen, der skal være et markant skridt mod dansk åbenhed og realistiske målsætninger. Med hjælp fra Circle Economy, får de udarbejdet den første danske ”Circularity Gap Report”, som sætter tal på dansk genbrug.
Den hollandske analysevirksomhed står allerede bag flere Circularity Gap Reports for forskellige lande – herunder Norge, Sverige, Polen og Holland - som Danmark, med rapporten i baglommen, vil kunne benchmarke sin status overfor. Samtidig vil rapporten fra Circle Economy byde på en køreplan for både politikere og virksomhedsledere, der viser vejen til cirkularitet.
”Vi får bud på i hvilke sektorer, vi først skal sætte ind, hvad der er brug for af politiske beslutninger, hvordan virksomheder og myndigheder konkret kan arbejde med et smartere ressourceforbrug,” skriver blandt andet Karin Klitgaard, der er underdirektør i Dansk Industri, i det fælles indlæg.
Syv organisationer og institutioner bag Circularity Gap Report Denmark:
Industriens Fond, Dansk Industri, DTU Sustain, Teknologisk Institut, Dansk Design Center, Lifestyle & Design Cluster og IDA
Læs også: Danmark er ikke længere et foregangsland for energieffektivitet
I sidste ende er det dog ikke nok, at de enkelte politiske beslutningstagere og virksomheder har en rettesnor for cirkulær økonomi. Formålet med ”Circularity Gap Report” er, at Danmark kan udvikle en national strategi for den cirkulære økonomi og genanvendelse med mål og tiltag.
”Sammen tager vi første skridt i det arbejde, så vi alle sammen på tværs af sektorer, kan sikre, at Danmark forbliver det grønne foregangsland, som vi alle ønsker,” afslutter de syv aktører i Altinget.
- KCP
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.