13.01.2023  |  Klima, miljø og energi

Industriens centrale aktører: Danske genbrugstal skal frem i lyset

Der er tal for, hvor meget affald danskerne producerer, men ikke hvor gode vi er til at genbruge det. Skal Danmark udvikle en succesfuld cirkulær økonomi, kræver det, at alle tal lægges frem, lyder det fra en række centrale aktører i den danske industri, som nu sætter Danmarks første ”Circularity Gap Report” i værk.

Når der ingen baseline er, kan man ikke sætte nye mål og ambitioner. Det gælder generelt, og i særdeleshed også når det kommer til bæredygtighed og cirkulær økonomi.

Det er budskabet fra syv industri- og erhvervsorganisationer heriblandt Industriens Fond, Dansk Industri og Ingeniørforeningen IDA i et fælles debatindlæg i Altinget.

De ønsker at se Danmark være i spids ikke kun i produktion af affald, som er tilfældet i dag, men også være de bedste til at genbruge produkter, genanvende materialer og til at udvikle nye forretningsmodeller, der bruger ressourcerne smartere.

”Men uden tilstrækkelig viden om Danmarks affalds- og ressourceforbrug og uden tydelige politiske ambitioner på området, bliver det svært at skabe grundlaget for, at danske virksomheder kan blive førende inden for cirkulær økonomi,” skriver de i debatindlægget.

Læs også: Hos Danfoss skal cirkulær økonomi være det nye sort

Derfor sætter de nu sammen et nyt skib i søen, der skal være et markant skridt mod dansk åbenhed og realistiske målsætninger. Med hjælp fra Circle Economy, får de udarbejdet den første danske ”Circularity Gap Report”, som sætter tal på dansk genbrug.

Den hollandske analysevirksomhed står allerede bag flere Circularity Gap Reports for forskellige lande – herunder Norge, Sverige, Polen og Holland - som Danmark, med rapporten i baglommen, vil kunne benchmarke sin status overfor. Samtidig vil rapporten fra Circle Economy byde på en køreplan for både politikere og virksomhedsledere, der viser vejen til cirkularitet.

”Vi får bud på i hvilke sektorer, vi først skal sætte ind, hvad der er brug for af politiske beslutninger, hvordan virksomheder og myndigheder konkret kan arbejde med et smartere ressourceforbrug,” skriver blandt andet Karin Klitgaard, der er underdirektør i Dansk Industri, i det fælles indlæg.

Syv organisationer og institutioner bag Circularity Gap Report Denmark:

Industriens Fond, Dansk Industri, DTU Sustain, Teknologisk Institut, Dansk Design Center, Lifestyle & Design Cluster og IDA 

Læs også: Danmark er ikke længere et foregangsland for energieffektivitet

I sidste ende er det dog ikke nok, at de enkelte politiske beslutningstagere og virksomheder har en rettesnor for cirkulær økonomi. Formålet med ”Circularity Gap Report” er, at Danmark kan udvikle en national strategi for den cirkulære økonomi og genanvendelse med mål og tiltag.

”Sammen tager vi første skridt i det arbejde, så vi alle sammen på tværs af sektorer, kan sikre, at Danmark forbliver det grønne foregangsland, som vi alle ønsker,” afslutter de syv aktører i Altinget.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere