Salling Group og Danish Crown sætter ambitiøse mål for bæredygtig soja

I 2020 vil al den soja, der anvendes i Salling Groups egne produkter, være bæredygtig. Hos Danish Crown vil man have soja tredjepartcertificeret. Og så skal der findes alternativer til soja i foder - helst noget som kan dyrkes lokalt.

Disse sojamarker var engang regnskov. Skovrydning er et af de største problemer ved den store brug af soja som foder. .

01.05.2020

CSR.dk

Soja er en vigtig proteinkilde, som anvendes i mange produkter og som en solid og sund foderkilde til produktionsdyr. Men produktionen af soja kan imidlertid være forbundet med store omkostninger for både klima, miljø, dyreliv, menneskerettigheder og lokalsamfund. Som en nyligt udgivet rapport fra Fødevareministeret viser, så aftager Danmark masser af soja, som er forbundet med store omkostninger for miljø, mennesker og dyreliv.

Produktionen af soja medfører nemlig ofte, at store regnskovsområder i Sydamerika, hvor sojaen typisk dyrkes, bliver fældet og ryddet for at skaffe ordentlig plads til sojaplantagerne. Det går ud over dyreliv og lokalsamfund, der må flytte – og ikke mindst de store skovområders biodiversitet. 

Salling Group har derfor – og som en del af sin deltagelse i Dansk Alliance for Ansvarlig Soja og i fuld overensstemmelse med European Feed Manufacturers’ Federations retningslinjer – sat sig som mål, at den soja, dagligvarekoncern køber både direkte eller indirekte, skal være bæredygtigt produceret. Det sker allerede i indeværende år, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Også fra 2020 vil Salling Group indsamle soja-specifikke produktdata fra leverandører med henblik på at forbedre beregningen af Salling Groups samlede soja-aftryk og løbende vurdere samt revurdere politikken på årsbasis.

"For os handler det om at gøre en reel forskel, og den produktion, soja er forbundet med, er en udfordring, vi skal løse. Derfor ønsker vi kun soja, der er ansvarligt og bæredygtigt produceret, og vi har ikke i sinde at sidde på hænderne. Derfor vil i fællesskab med vores leverandører arbejde for at støtte en bæredygtig produktion hurtigst muligt og være i mål med det i år," siger Jo Ottow Svendsen, der er CSR-direktør i Salling Group. 

Salling Group tæller bl.a. kæderne føtex, Netto og Bilka, og ambitionen gælder på tværs af alle dagligvarekoncerns egne varemærker i samtlige kæder.

Kommer til at støvsuge certifikatmarkedet
Målsætningen og udmeldingen sker samtidig at Alliancens øvrige medlemmer som planlagt lægger deres planer frem. 

Danish Crowns vil f.eks. sikre, at den fysiske soja-leverance som medgår til virksomhedens produktion, er tredjeparts certificeret eller verificeret ansvarlig og afskovningsfri fra 1. oktober 2020, og at Danish Crown lever op til sin forpligtelse i Dansk Alliance for Ansvarlig Soja. 

"I Danish Crown vil vi sende et klart signal til producentlande og til vores globale kunder og forbrugere: Vi vil have 100% ansvarlig bæredygtig soja og transparens i hele værdikæden. Vi tager vores ansvar dybt alvorligt," skriver chef for public affairs, Frederik Vilhelm Greibe på LinkedIn. 

De skriver derfor i målsætningen, at "køb vil derfor ske baseret på tilgængelighed og inden for en samlet ramme bestemt af den nuværende markedspris for RTRS-kreditter for at tillade en jævn udvidelse af markedet for kreditter."

Danish Crown's behov for certificeret soja har et omfang, så de kommer at stå for en meget væsentlig del af det globale marked for RTRS-soja. Af samme grund indgår det også i kødproducentens plan, at afhængigheden af kreditter skal afskaffes med at "... al den soja, der medgår i dansk griseproduktion, er sporbart og dokumenteret fri for afskovning legalt eller illegalt – senest i 2025". 

Hellere hestebønner
Samtidig vil både Salling Group og Danish Crown bakke op om udviklingen af alternative proteinkilder til at supplere eller erstatte soja. 

Målet for Danish Crown er, at op mod en tredjedel af behovet for proteinfoder kan dækkes af nyudviklede danske proteinkilder i løbet af 3-5 år.

Og ny forskning fra Københavns Universitet viser, at det måske ikke er så langt ude et mål endda. De har nemlig fundet en metode, der gør, at lokalt dyrkede hestebønner kan blive en god erstatning for den udskældte sojabønne.

-ehs

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V