Samarbejde bekæmper korruption i skibsfartsbranchen

Et samarbejde mellem rederier er, siden dets oprettelse, med til at bekæmpe den internationale korruption, der ellers er tæt på at være en integreret del af skibsfartens daglige drift.

Samarbejdet sikrer, at flere kaptajner undgår bestikkelse og ulovlige betalinger når de sejler internationalt..

16.12.2019

CSR.dk

Skibsfartsbranchen er, i større eller mindre grad, efterhånden forbundet til alle industrier på internationalt plan. Det giver rederier større mulighed for at have indvirkning på internationale udfordringer, men også sårbarhed når det kommer til f.eks. korruption.

FN estimerer, at der bliver bestukket for én bio. dollars og stjålet for omkring 2,5 bio. dollars gennem korruption hvert år i skibsfarten. En sum, der svarer til mere end 5 procent af det globale BNP.

Problematikken ligger i en mangel på gennemsigtighed i de systemer, som skibsfartsbranchen er underlagt. I årtier har korruption været indgroet i systemet og er derved blevet en integreret del af den daglige drift for kaptajner i flere internationale havne.

Læs også: Mærsk vil teste batterisystem på containerskib

Sådan et system kan ikke bekæmpes alene, hvorfor Høgh Autoliners, Mærsk Line og flere rederier i 2012 gik sammen i et samarbejde ved navn Maritime Anti-Corruption Network (MACN).

”MACN netværket var designet omkring idéen med styrke i flertallet. Når medlemmer opbygger stærke relationer med hinanden, føler de sig i stand til at bemyndige mod korruption og råbe højt, da de har støtte fra andre i netværket. Gennem samlet aktion arbejder MACN’s medlemmer sammen med lokale myndigheder om at skabe løsninger, der både er gavnlige og realistiske at implementere”, siger Maria Hempel, Chief Compliance Officer i MACN.

Suez-kanalen er blandt andet kendt for at være notorisk korruptionsramt, hvor kaptajner og mandskab regelmæssigt er nødsaget til at betale et såkaldt ’faciliteringsgebyr’ for passage gennem kanalen og rutine serviceydelser.

For at modkæmpe dette problem, lancerede MACN i 2015 en ”Say No ”-kampagne til de kaptajner, der sejler gennem Suez-kanalen.

Læs også: Danske Rederier: Husk skibfartens klimagevinst i infrastrukturplan

”For at gøre vores kaptajner i stand til at sige nej til disse faciliteringsgebyrer, skal de føle sig støttet af stærke virksomhedspolitikker og værdier. Med implementeringen af kampagnen kan vi se, at de skibe, der har sejlet gennem Suez-kanalen, har oplevet en lettere gennemrejse. Med assistance fra vores agenter og støtte fra de respektive rederier, finder kaptajnerne det nemmere at nægte betaling af ulovlige gebyrer og undgå situationer med tvang og trusler ombord”, forklarer Maria Hempel.

Selvom MACN ser forbedringer flere steder i verden, skal der en løbende indsats til for at opnå en skibsfartsbranche uden korruption.

”Målet er af stoppe kravene om faciliteringsgebyrer. At arbejde med MACN skaber et trygt forum. Medlemmerne kan dele metoder, oplyse om udfordringer i branchen og sammen udvikle løsninger der skal bekæmpe bestikkelse, faciliteringsgebyrer og andre former for korruption”, siger Maria Hempel.

- HL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

25.03.2025CSR.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online