Shell forpligter sig til nuludledning i 2050
Shell tager et skridt i den grønne retning og hæver samtidig klimaambitionerne for resten af olie- og gassektoren, når de satser på nuludledning senest i 2050.
Oliegiganten Shell har nu vedtaget et mål om nuludledning ved fremstillingen af alle sine produkter i år 2050 – og det er realistisk, at målet kan opnås før.
Læs også: IEA: Coronafald i oliebehov og CO2 er en tragedie, ikke en gave
Det skriver Sustainable Brands.
Planerne vil dække både scope et, to og tre.
”Samfundets forventninger har hastigt ændret sig, når det kommer til klimadebatten. Shell bliver nu nødt til at sætte vores ambitionsniveau endnu højere, hvilket er årsagen til, at vi sigter mod at blive en nuludledningsvirksomhed senest i 2050. Samfundet og vores kunder forventer intet mindre”, siger Shells administrerende direktør Ben van Beurden.
Derudover har Shell udmeldt, at de vil begynde et ryk over mod at servicering af sektorer og virksomheder, der også satser på nuludledning i 2050.
Virksomheden har allerede forpligtet sig til at bruge 10 millioner euro (74,6 mio. kr.) på at udligne emissionerne fra deres kunders brændstofforbrug på mere end 1.000 tankstationer i Storbritannien. Og tilbage i december bekræftede Shell, at de havde fået en løbende kreditmulighed på omkring 50 milliarder kroner, hvor renter og gebyrer var knyttet til deres fremskridt i forhold til CO2-målsætninger. Det var de det første store olieselskab, der gjorde, og det kom oven i at Shell efter pres fra investorer begyndte at linke deres øverste 150 lederes aflønning til virksomhedens CO2-mål.
Flere organisationer og virksomheder har dog givet udtryk for en usikkerhed omkring, hvorvidt en del af brændstofindustrien kan være en del af en nuludledningsøkonomi, og opfordret kunst- og kulturinstitutioner til at bryde samarbejdet med virksomheder, der handler med fossilt brændstof. Det har for eksempel fået The National Theatre i London til at afsluttet sin tidligere aftale med Shell om selskabsmedlemskab.
Hæver barren og viser vejen
Men nu har Shell altså hævet ambitionerne - bl.a. efter yderligere dialog med investorer.
”Disse nye ambitioner bygger på den fælles erklæring fra 2018 mellem Shell og Climate Action 100+. Det beviser, at et stærkt engagement fra institutionelle investorer sammen med Shell kan hjælpe med at fremskynde den proces, det er at kunne leve op til målene i Paris-aftalen. Det hæver barren og viser vejen for resten af olie- og gassektoren”, siger Peter Ferket, Chief Investment Officer hos Roberco, der sammen med Shell er co-lead på en del af Climate Action 100+, til Sustainable Brands.
Adam Matthews, der er bestyrelsesformand for etik og engagement i Church of England Pensions Board og bestyrelsesmedlem hos Institutional Investors Group on Climate Change, mener, at Shells udmelding om nuludledning signifikant øger Shells ambitioner og forpligtelser.
Læs også: MP Pension ekskluderer verdens ti største olieselskaber
”Det er tegn på, at Shell ikke kun har tillid til at navigere i den nuværende situation, men også til at sætte fokus på udviklingen af muligheder for nuludvikling i sektorer, der former energiefterspørgslen. I sidste ende vil det være fokusset og støtten til dette, der vil resultere i at vi når målene i Paris-aftalen”.
- SMF