18.10.2013  |  Kommunikation

Skærpede love og regler giver virksomheder sommerfugle i maven

Lovpligtig rapportering og bedre muligheder for at klage over virksomheders adfærd vil fremover påvirke danske virksomheders forhold til CSR, mener arrangørerne af en konference om de lovmæssige CSR-faktorer på Aarhus Universitet midt i november.

"Kombinationen af de øgede krav til rapportering og oprettelsen af 'Mæglings- og Klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd'  (...) giver de CSR-ansvarlige lidt sommerfugle i maven".

Professor Karsten Engsig Sørensen, medarrangør af konferencen i Aarhus 12.-13. november.

Lovpligtig CSR-rapportering og den nye mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd vil fremover have stor indvirkning på danske virksomheder. Aarhus Universitet holder konference 12.-13. november, hvor disse faktorer bliver diskuteret, så erhvervslivet kan blive bedre rustet til de nye udfordringer inden for CSR.

"Vi har ikke nogen politik om miljøhensyn. Vi har ikke nogen politik for menneskerettigheder". Sådan vil der komme til at stå i visse danske virksomheders CSR-rapportering for 2013, når de 1.100 største danske virksomheder for første gang i år skal rapportere om klima og menneskerettigheder.

Klima og menneskerettigheder blev sidste år vedtaget som punkter, der skal indgå i virksomhedernes årsrapport for 2013 – også selv om man ikke gør nogen indsats på de to områder.

Læs også: Øvlisen: Mæglingsinstitution skal ikke være gabestok

Fra frivillighed til lov
Med de nye regler er der sket et skifte fra frivillig CSR-rapporteringen til præcise love og regler. Det vil ifølge juraprofessor Birgitte Egelund Olsen fra Aarhus Universitet presse de danske virksomheder til at gøre en endnu større indsats inden for klima og menneskerettigheder.

”Man har en forestilling om, at virksomheder vil få en konkurrencefordel, når udenlandske virksomheder, kunder og leverandører stoler på, at vi eksempelvis ikke bruger børnearbejde”, forklarer Birgitte Egelund Olsen.

Aarhus Universitet lægger i november lokaler til en CSR-konference, hvor emnet behandles forud for, at virksomhederne i år skal rapportere efter de nye regler.

Virksomhederne er spændte på ny klageinstitution
Kombinationen af de øgede krav til rapportering og oprettelsen af 'Mæglings- og Klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd' – som kan udtrykke kritik offentligt, hvis danske virksomheder ikke opfører sig samfundsansvarligt, og som alle kan klage til – giver de CSR-ansvarlige lidt sommerfugle i maven, forklarer professor Karsten Engsig Sørensen, som er medarrangør af konferencen.

”Alle og enhver kan klage til 'Mæglings- og Klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd', hvis de oplever, at virksomheder ikke opfører sig ordentligt globalt set. Dermed risikerer virksomhederne offentlig kritik, der kommer fra en kvalificeret institution med pondus, ressourcer og ikke mindst loven bag sig”, siger Karsten Engsig Sørensen.

Derfor vil den planlagte CSR-konference have som formål at klarlægge de skærpede regler for rapportering samt rollen for Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd. Konferencen er arrangeret i samarbejde med den nye Mæglings- og klageinstitution, og en af foredragsholderne er institutionens formand Mads Øvlisen.

Læs mere om CSR-konferencen på Aarhus Universitet her.

-MH

Mere fra Mathilde

Mathilde Henriksen

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere