Skifergas giver ingen klimagevinst i følge Concito

Den grønne tænketank Concito offentliggør ny rapport om skifergas og konkluderer, at udnyttelsen af danske klimagas-ressourcer risikerer at øge verdens samlede forbrug af fossile gasser.

05.02.2013

CSR.dk

Udvinding af skifergas i Europa kan skade klimaet, siger den grønne tænketanks direktør Thomas Færgeman..

De nuværende høje gaspriser og lave priser på kul og CO2-kvoter betyder, at det er usandsynligt, at udvinding af skifergas i Danmark og Europa vil fortrænge brugen af kul. Dermed risikerer udnyttelse af danske skifergasressourcer blot at øge verdens samlede forbrug af fossile brændsler, konkluderer Danmarks grønne tænketank Concito i ny rapport.

Rapporten er skrevet med udgangspunkt i behovet for en hurtig, omkostningseffektiv reduktion af drivhusgasudledninger i Danmark og Europa i de kommende år. Det faktum, at USA uden bindende føderale eller internationale forpligtelser har reduceret sin CO2-udledning med næsten otte procent over de seneste kun fem år, har også sat gang i debatten herhjemme.

Substitution af kul og skifergas
En medvirkende forklaring på den amerikanske udvikling er substitution af kul med skifergas, og det har derfor været nærliggende for Concito at overveje, om en lignende udvikling kunne tænkes i Europa. I Danmark skifergas særlig interessant, fordi vi har relativt store skifergasressourcer.

Concito udelukker ikke, at skifergas i en dansk sammenhæng kan udvindes på en måde, så undgår forurening af grundvandet og store metanudslip, men tænketanken advarer imod udvindingen. Concitos direktør Thomas Færgeman siger i en pressemeddelelse:

Ondt værre for klimaet
”Skifergas kan have et klimamæssigt potentiale, men kun under særlige markedsmæssige forudsætninger, som sikrer, at det fortrænger brugen af kul. Så længe ingen af disse forudsætninger er opfyldt, risikerer udvinding af skifergas i Europa blot at øge den samlede mængde af fossile brændsler på verdensmarkedet og dermed gøre ondt værre for klimaet”.

Hvis udnyttelse af skifergas i en europæisk sammenhæng skal medføre klimagevinster vil det ifølge Concito kræve en markant stigning i prisen på CO2-kvoter og kul eller et markant fald i prisen på gas. Som situationen er nu vil skifergas mest sandsynligt fortrænge importeret naturgas, mens kullet fortsat vil være hovedenergikilden i Europa.

Læs rapporten: "Skifergas - en gevinst for klimaet?" her

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Vi kan løfte mere natur sammen, end vi tror

05.11.2024Plastic Change

Sponseret

Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald

04.11.2024CSR.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

04.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

04.11.2024Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: TekTalk med live demo af nyt Spacelogic KNX hybridmodul

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia