Højtflyvende CSR som både passion og konkurrencefordel

TP Aerospace opererer i en branche, hvor CSR ikke for alvor har fået fodfæste endnu, og derfor giver virksomhedens arbejde på området dem en ”edge” i forhold til konkurrenterne. Samtidig er det noget man brænder for og håber vil inspirere andre.

CEO for TP Aerospace, Peter Lyager, har som leder en personlig passion for CSR og ser store muligheder i sin virksomheds strategi på området. Foto: TP Aerospace.

22.09.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Markedet for hjul og bremser til kommercielle fly er globalt og ligesom resten af luftfartsindustrien er det en sektor i vækst. En af de virksomheder, som med størst succes har formået at skabe sig en plads på feltet i løbet af de seneste år, er danske TP Aerospace.

Læs også: CSR i SMV’er skal ikke bare ses som en moralsk forpligtelse

Siden grundlæggelsen i 2009 er selskabet vokset til omkring 200 medarbejdere og kontorer adskillige steder rundt omkring i verden. Det er en vækst man forventer vil fortsætte i de kommende år, og i den forbindelse har man gjort sig nogle tanker om, hvordan man vokser, som bl.a. går på at kunne bevise sit ansvar som virksomhed, fx når det kommer til det miljømæssige og sociale aftryk.

For at understrege sit engagement på området, har TP Aerospace for nylig tilsluttet sig UN Global Compact, og generelt er arbejdet med ansvarlighed noget, der fylder meget i virksomheden, fortæller den ene af stifterne.

”CSR er en personlig passion for mig som leder, så det har altid ligget i kortene, at det skal være noget, vi vil arbejde med, og med vores engagement i Global Compact viser vi, at det her er noget, vi tager seriøst, og som skal være en integreret del af forretningen”, siger CEO Peter Lyager, der sammen med medgrundlægger Thomas Ibsø sidder i virksomhedens executive board, og selv skrev brevet til UNGC.

TP producerer ikke nyt udstyr, men sætter i stedet gamle komponenter, her bremser, i stand og sælger dem videre. Foto: TP Aerospace.

CSR skal vokse med virksomheden
TP Aerospace blev i foråret solgt til en kapitalfond for en anslået pris på mindst 500 mio. kr., og over den kommende tid er planen, at organisationen skal vokse 20-30 procent om året, samtidig med at CSR-indsatsen skal vokse i takt med selskabet. Det er ikke alene en strategi, som man arbejder med af hensyn til det omkringliggende samfund, men også en tilgang, man ser en klar konkurrencefordel i.

”Når vi, som en del af vores vækststrategi, i stigende grad vil satse på nogle af de større aktører på markedet, så vil vores CSR-arbejde også være en fordel. Potentielle storkunder som Lufthansa og Air France har selv omfattende CSR-strategier, og dem kan vi kæde vores indsats sammen med, og dermed give os en edge. Så på den måde er jeg ikke i tvivl om, at vores arbejde på det her område vil give resultat på bundlinjen.”

Læs også: ”Hvad man går glip af? Tocifret vækst for eksempel”

Det skyldes i høj grad, at man fra hovedkvarteret i Hvidovre ikke oplever, at CSR og især den strategiske tilgang til at arbejde med ansvarlig virksomhedsadfærd, har fået sit fodfæste blandt andre virksomheder i tilsvarende størrelse i branchen. Derfor kan TP’s arbejde give dem ”noget omtale, som andre ikke får”, som Peter Lyager siger.

Jeg er ikke i tvivl om, at vores arbejde på det her område vil give resultat på bundlinjen

Peter Lyager

Selve processen med at strukturere CSR-arbejdet har taget sit udgangspunkt i TP Aerospaces forretningsmodel, som i sig selv er et naturligt fundament. Virksomheden har således ikke nogen produktion selv, derimod er forretningen baseret på køb og istandsættelse af brugt materiel og dermed en forlængelse af disse produkters levetid, hvilket sparer store mængder ressourcer.

Formalisere processer
På den baggrund er de indledende manøvrer da også baseret på virksomhedens aktuelle drift og de initiativer, der allerede er i gang, forklarer Corporate Responsibility Manager Julie Løkkegaard.

”Her i starten har arbejdet handlet om at få formaliseret nogle processer og sætte ord på de ting, vi gør i forhold til at drive en ansvarlig forretning. Det omfatter bl.a. at få lavet en gapanalyse ved at kigge ned i alle afkroge af vores forretning og sammenligne disse med de globale minimumsstandarder, der er for ansvarlig virksomhedsadfærd”, siger hun, og peger på medlemskabet af Global Compact og FN’s retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv som ”et bagtæppe for alt hvad vi gør”.

Den konkurrencefordel, Peter Lyager er inde på, og som han bemærker også er vigtig i forhold til at fastholde og motivere medarbejdere, ser Julie Løkkegaard ligeledes et stort potentiale i. TP Aerospace deltager således ofte i fagmesser, brancheevents og lignende rundt omkring i verden, og her er ansvarlighedsindsatsen noget, der kan bruges direkte i salgsarbejdet.

”Vi ser dette som en del af vores brand, så det er helt sikkert noget vi vil kommunikere, når vi er ude og tale med potentielle kunder. Dem, der handler med os, skal vide, at de får en ekstra service gennem vores CSR-arbejde; eksempelvis kan de finde tryghed i at der bliver gjort en stor indsats for at de ikke bliver overrasket af en dårlig sag om f.eks. en miljøskadelig proces eller mangel på ansvar for et givent område,” siger hun.

Brugte dæk i forskellige størrelser venter på nye ejere. Foto: TP Aerospace.

Vil gerne inspirere andre
Specifikke CSR-krav fra kunderne er ikke noget, TP oplever særlig meget af endnu, men det er noget man regner med vil ændre sig, ikke mindst efterhånden som nærmer sig større klienter som dem, Peter Lyager nævner.

Derfor er virksomheden også spændte på, hvordan strategien vil blive modtaget, og om man kan skabe noget opmærksomhed omkring tankegangen. For som Julie Løkkegaard siger:

Læs også: Opskriften på bæredygtighed i SMV’er: start småt, synligt og konkret

”Branchen er meget reguleret når det kommer til kvalitet, compliance og miljømæssige forhold, men vi ser gerne at man ser på ansvarlighed på andre parametre. Vi vil gerne være med til at drive en forandring og skabe mere bevidsthed på området”.

TP Aerospace har benyttet CSR.dk-partneren CSR-rådgivning.dk i udviklingen af deres arbejde med CSR.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: CSR i SMV'er

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

27.06.2024CSR.dk

Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

21.06.2024VIA University College

Sponseret

Indre bæredygtighed: Den skjulte men afgørende faktor for ydre bæredygtig forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online