27.04.2021 | Klima, miljø og energi
Smv'erne vægter grøn omstilling højt, men er ofte presset på tid og ressourcer
Undersøgelse viser at 71 procent af smv'erne mener, at arbejdet med bæredygtighed fremmer konkurrenceevnen. Alligevel er omstillingen ofte en udfordring.
I en ny undersøgelse blandt 1400 smv-ledere, lavet af rådgivningsfirmaet Zero Carbon og bestyrelsesnetværket Asnet i januar til marts 2021, mener 71 procent, at arbejdet med bæredygtighed fremmer konkurrenceevnen.
Det skriver Børsen.
Flere smv-ledere og eksperter udtrykker dog bekymring for, hvordan smv’erne skal kunne gennemføre en grøn omstilling, da både tid og ressourcer ofte ikke til stede i de små virksomheder.
I en rundspørge, som Børsen Pro Selvstændig har foretaget i sit panel af smv-ledere, er mangel på viden og mangel på tid de største barrierer for grøn omstilling i smv’erne.
Det kunne f.eks. være arbejdet med at udregne virksomhedens CO2-udledninger, hvilket er en kompleks opgave for de fleste virksomheder.
“Jeg har jo ikke en afdeling, der lige er allokeret til det, og så peger pilen på mig,” siger Lone Porsgaard, administrerende direktør i Dansk Varebilindretning, der har seks ansatte i sit firma.
Hun er bekymret for, at de små virksomheder i fremtiden vil blive valgt fra, hvis de ikke er i stand til at dokumentere deres klimaindsats.
Læs også: Nyt projekt skal hjælpe SMV’er med at blive klimaklar
Jakob Riis , der er formand for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, er enig. Han understreger dog, at den grønne omstilling ikke er til at komme udenom.
“Jeg har meget sympati for, at man har travlt, og jeg er også meget med på, at vi skal prøve at gøre det så nemt som overhovedet muligt. Men jeg må også sige, at jeg ikke kan fjerne det faktum, at der vil være noget arbejde forbundet med at tage sin virksomhed over i en grønnere og mere bæredygtig position i markedet,” siger han.
Han råder virksomhederne til at analysere sig frem til hvor potentialet er størst og så starte der.
Smv’er kan hente hjælp her:
- Klimaklar smv: Rådgivning om bæredygtighed og vidensdeling til smv’er.
- Klimakompasset: Redskab til at udregne dit CO2-aftryk.
- Erhvervstilskud til energieffektiviseringer: Kan søges af private produktions-, handels- og servicevirksomheder.
- SDG Accelerator: Hjælper smv’er til arbejdet med FN's verdensmål.
- Erhvervshusene: Gratis vejledning om bl.a. grøn omstilling.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Samfund

Nyt finansieringsprogram skal genopbygge Ukraine grønt
Massive ødelæggelser i Ukraine skaber behov for genopbygning. Nordisk finansieringsinstitution vil hjælpe med at gøre den grøn.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Samfund

Folkemødets vigtigste nyhed eller overdreven teknologitro?
Med fire innovationsmissioner og en stor pose penge er Innovationsfonden i gang med at få alle parter til at trække i samme udviklingsretning inden for grøn omstilling. Men det hele må ikke handle om teknologi.
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Medarbejder

Danmark har fået sine første markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed
26 nyuddannede markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed er som de første af sin slags klar til at løfte opgaver indenfor bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.