27.04.2021  |  Klima, miljø og energi

Smv'erne vægter grøn omstilling højt, men er ofte presset på tid og ressourcer

Undersøgelse viser at 71 procent af smv'erne mener, at arbejdet med bæredygtighed fremmer konkurrenceevnen. Alligevel er omstillingen ofte en udfordring.

I en ny undersøgelse blandt 1400 smv-ledere, lavet af rådgivningsfirmaet Zero Carbon og bestyrelsesnetværket Asnet i januar til marts 2021, mener 71 procent, at arbejdet med bæredygtighed fremmer konkurrenceevnen.

Det skriver Børsen.

Flere smv-ledere og eksperter udtrykker dog bekymring for, hvordan smv’erne skal kunne gennemføre en grøn omstilling, da både tid og ressourcer ofte ikke til stede i de små virksomheder.

I en rundspørge, som Børsen Pro Selvstændig har foretaget i sit panel af smv-ledere, er mangel på viden og mangel på tid de største barrierer for grøn omstilling i smv’erne.

Det kunne f.eks. være arbejdet med at udregne virksomhedens CO2-udledninger, hvilket er en kompleks opgave for de fleste virksomheder.

“Jeg har jo ikke en afdeling, der lige er allokeret til det, og så peger pilen på mig,” siger Lone Porsgaard, administrerende direktør i Dansk Varebilindretning, der har seks ansatte i sit firma.

Hun er bekymret for, at de små virksomheder i fremtiden vil blive valgt fra, hvis de ikke er i stand til at dokumentere deres klimaindsats.

Læs også: Nyt projekt skal hjælpe SMV’er med at blive klimaklar

Jakob Riis , der er formand for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, er enig. Han understreger dog, at den grønne omstilling ikke er til at komme udenom.

“Jeg har meget sympati for, at man har travlt, og jeg er også meget med på, at vi skal prøve at gøre det så nemt som overhovedet muligt. Men jeg må også sige, at jeg ikke kan fjerne det faktum, at der vil være noget arbejde forbundet med at tage sin virksomhed over i en grønnere og mere bæredygtig position i markedet,” siger han.

Han råder virksomhederne til at analysere sig frem til hvor potentialet er størst og så starte der.

Smv’er kan hente hjælp her:

  • Klimaklar smv: Rådgivning om bæredygtighed og vidensdeling til smv’er.
  • Klimakompasset: Redskab til at udregne dit CO2-aftryk.
  • Erhvervstilskud til energieffektiviseringer: Kan søges af private produktions-, handels- og servicevirksomheder.
  • SDG Accelerator: Hjælper smv’er til arbejdet med FN's verdensmål.
  • Erhvervshusene: Gratis vejledning om bl.a. grøn omstilling.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere