24.04.2019 | Medarbejder
Social kapital styrker danske mejerier
De sociale ressourcer, der er i samarbejdsrelationen mellem ledelse og medarbejdere, kan godt betale sig. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, hvor seks mejerier har sat fokus på social kapital.
Investeringer i social kapital kan godt betale sig, viser ny undersøgelse med seks danske mejerier fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Arkivfoto.
Mere engagement og arbejdsglæde, højere selvvurderet produktivitet, bedre psykisk velbefindende og lavere sygefravær blandt medarbejderne. Alt dette har seks danske mejerier oplevet ved at sætte fokus på social kapital, ifølge ny forskning. Det skriver Arbejdsmiljø i Danmark.
Læs også: En skitse af fremtidens fødevarebranche
Bag undersøgelsen står Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Undersøgelsen afdækkede generelle metoder, som alle arbejdspladser kan bruge, lyder det fra cand.scient.pol. og seniorforsker på NFA, Thomas Clausen, der er en af forskerne bag undersøgelsen.
”Det kan måske lyde lidt svært at arbejde med social kapital, men grundlæggende handler det om at involvere medarbejderne og bruge deres viden og idéer til at finde de flaskehalse, som forhindrer dem i at udføre deres arbejde bedst muligt. På den måde kan man arbejde systematisk med ledelse og samarbejde på arbejdspladsen”, siger Thomas Clausen til Arbejdsmiljø i Danmark.
Social kapital handler om ledelse og samarbejde. Det er værdien af de ressourcer, der er i samarbejdsrelationerne i de enkelte teams, mellem teams, mellem ledelse og medarbejdere og på arbejdspladsen som helhed, herunder hvordan man samarbejder, kommunikerer om opgaveløsningen og hjælper hinanden.
Uudnyttede potentiale i samarbejde på tværs af teams
Undersøgelsen af mejerierne viser, at der især er et uforløst potentiale i at dyrke samarbejdet mellem de forskellige afdelinger:
”Mange arbejdspladser har tilsyneladende mere fokus på de enkelte teams og det, der foregår indenfor teamet, end på samarbejdet mellem teams. Der finder vi lidt en gråzone, som har betydning både for produktionen og arbejdsglæden”, siger Thomas Clausen til Arbejdsmiljø i Danmark.
Og det er blevet vigtigere at arbejde med social kapital i takt med, at selvledelse bliver mere og mere udbredt, hvor afdelinger og teams arbejder sammen uden, at arbejdet bliver koordineret og styret af ledelsen, viser en rapport fra NFA om social kapital, som psykolog og seniorforsker på NFA, Vilhelm Borg, står bag.
Læs også: ’Man bliver nødt til at blande sig’
”Det er meget vigtigt at have fokus på samarbejdet mellem de forskellige teams og afdelinger, som ellers kan arbejde forbi hinanden uden gensidig tillid, for lidt kommunikation og med forskellige opfattelser af opgaven. Så risikerer man, at kvaliteten i arbejdet bliver dårligere”, siger han til Arbejdsmiljø i Danmark.
- SDN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Råd: Alle virksomheder bør lave klimaregnskaber
Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål har netop offentliggjort syv råd, der blandt andet opfordrer alle virksomheder til at opgøre og rapportere klimaaftryk. Kravet vil alligevel komme fra andre aktører, mener formand for FSR.
Samfund

Flere C25-selskaberne fortæller mere om skat
PwC’s analyse af C25-selskabernes rapportering om skat viser en stigning i selskabernes transparens på skatteområdet. Der er dog stadig et stykke vej til at alle er med.
Strategi & ledelse

Ledere er afgørende for den grønne omstilling
Danmark kommer ikke i mål med grøn omstilling uden ledere, lyder det fra eksperter, ledere og politikere, der har bidraget til publikationen ”Klima kræver ledelse”, som organisationen "Lederne" sendte ud i verden i denne uge.
Supply chain

Hvad kaffegrums dog kan bruges til!
Har du set mine veganske sneakers af kaffegrums? Det spørgsmål kan man faktisk stille nu pga. to dele innovation og en del gode alliancer.
Medarbejder

Nyt partnerskab skal gøre det sundere at gå på arbejde
Tolv organisationer har skrevet under på en forpligtende aftale, der skal fremme medarbejdernes sundhed gennem arbejdet og arbejdsopgaverne.
Menneskerettigheder

Bedre praksis ved minedrift eller langsommere grøn omstilling
Den grønne omstilling kan blive sat ned i tempo, hvis ikke virksomheder inden for minedrift ændrer praksis på miljø- og menneskerettigheder.