Sohn vil sikre ansvarlig vækst

Regeringen ønsker som et led i sin ”handlingsplan for virksomheders samfundsansvar” at oprette en mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd. En udvidelse af rapporteringskravet, som fremover også skal omfatte menneskerettigheder og klimapåvirkning, er også i støbeskeen. Erhvervsmagasinet CSR har bedt Erhvervs- og Vækstminister Ole Sohn om at uddybe dele af handlingsplanen og forholde sig til den kritik, som forslagene har medført.

”Der skal være størst mulig offentlighed omkring de virksomheder, der svigter deres samfundsansvar, siger erhvervs- og vækstminister Ole Sohn. Foto: Helle Moos..

01.06.2012

Ulla Bechsgaard og Lasse Andersen , CSR.dk

I slutningen af marts kom S-R-SF-regeringens bud på, hvordan danske virksomheders arbejde med samfundsansvar skal udvikle sig frem til 2015. En 16 sider lang handlingsplan med titlen ”Ansvarlig vækst” blev offentliggjort. Den indeholder en lang række forslag, som skal sikre at Danmark er med i det internationale førerfelt på CSR-området. I spidsen for handlingsplanen står Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn, som selv fremhæver oprettelsen af en ny mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd, som et af de væsentligste elementer i handlingsplanen.

Læs også: Sohn vil hjælpe SMV'er med csr

Klage-institutionen bliver et ikke-retsligt organ, som kan rejse sager mod virksomheder, der eksempelvis krænker menneskerettighederne og efterfølgende offentliggøre sine afgørelser. Dermed kommer overtrædelser af ansvarlig virksomheds adfærd frem i lyset, men klageinstitutionen har ingen juridisk magt til at tvinge ændringer igennem.

Ifølge Ole Sohn er oprettelsen af mæglings- og klageinstitutionen en meget væsentlig brik i regeringens arbejde for at sikre ansvarlig vækst fremover.

Hjælp og løftet pegefinger
”Med mæglings- og klageinstitutionen siger regeringen til de danske virksomheder: Tag samfundsansvaret på jer, udnyt potentialet og skab den ansvarlige vækst. Handel på de globale markeder rejser en række udfordringer i forhold til arbejdstagerforhold, miljø og korruption. Derfor vil vi hjælpe de virksomheder, der tager samfundsansvar ved at oprette en mekanisme, der under ordnede forhold kan behandle mistanker om brud på menneskerettighederne,” siger Ole Sohn til Erhvervsmagasinet CSR.

Samtidig er oprettelsen af mæglings- og klageinstitutionen en løftet pegefinger til de virksomheder, der ikke holder den ansvarlige sti ren. 

”Til de danske virksomheder, der ikke tager ansvaret på sig, siger regeringen: Nu kommer der en mæglings- og klageinstitution, så brud på ansvarlig virksomhedsadfærd kan rejses, dokumenteres og offentliggøres. Et sted, hvor den der føler sig krænket, kan gå til,” understreger Ole Sohn.

"Det er jo vigtigt at have en fornuftig balance mellem på den ene side behov for offentlighed i sagerne og på den anden side virksomhedens krav om fair behandling,” siger Ole Sohn

Frygt for gabestok  
Planerne om etableringen af klage- og mæglingsinstitutionen har medført massiv kritik fra borgerlige partier og tænketanke. Hovedanken har været, at den ikke-retslige klageinstitution risikerer at blive en gabestok, hvor virksomheder kan hænges offentligt ud uden reelt at have begået lovbrud.

Kritikken bider dog ikke på Ole Sohn, som påpeger, at klageinstitutionen bliver et sted, hvor anklager om brud på ansvarlig virksomhedsadfærd bliver behandlet efter internationale retningslinjer.

Med den nye institution får vi et organ, der skaber nogle klare rammer for behandlingen af klager over virksomheders adfærd. Det er jo vigtigt at have en fornuftig balance mellem på den ene side behov for offentlighed i sagerne og på den anden side virksomhedens krav om fair behandling,” siger Ole Sohn og fortsætter:

”Derudover skal det ikke kunne betale sig at hoppe over, hvor gærdet er lavest. Der skal med andre ord være størst mulig offentlighed omkring de virksomheder, der svigter deres samfundsansvar. Det er kun rimeligt, at der kommer åbenhed om deres adfærd,” pointerer Ole Sohn.

Aktindsigt i afviste sager
Flere erhvervsorganisationer har også kigget på klageinstitutionen med kritiske briller, og påpeget det problematiske i, at offentligheden kan få aktindsigt i alle afsluttede sager, som klageinstitutionen har behandlet – også de afviste. Ifølge DI er det kritisabelt, at virksomhederne på den måde kan blive hængt ud, til trods for at anklagerne er afvist som grundløse.

Ifølge Ole Sohn står offentlighedsloven dog i vejen for, at afviste sager i virksomhedernes interesse kan holdes bag lukkede døre.

”Erhvervsorganisationernes har ønsket, at aktindsigt undtages i de sager, der afvises, fordi de eksempelvis ikke er relevante i forhold til OECD’s retningslinjer. Det har ikke været muligt at imødekomme. Det har nemlig ikke været muligt at undtage for aktindsigt inden for rammerne af offentlighedsloven,” siger Ole Sohn.

Menneskerettigheder i årsrapporten
Et andet væsentligt element i regeringens handlingsplan for samfundsansvar er et forslag om, at virksomhederne i årsrapporten skal redegøre for deres arbejde med at respektere menneskerettigheder og deres bestræbelser på at reducere klimapåvirkningen.

Dermed lægger regeringen op til en udvidelse af den eksisterende § 99 a i årsregnskabsloven, som stiller krav om, at virksomhederne redegør for deres CSR-politik. Ifølge Ole Sohn vil regeringen med forslaget sende et klart signal om, at menneskerettigheder og klima er to områder under CSR-paraplyen, som har en central status. Baggrunden for forslaget er også, at regeringen i stigende grad ønsker at følge internationale retningslinjer på CSR-området. 

”I FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv, fremgår det, at staterne skal tilskynde virksomhederne til og, hvor det er passende, kræve, at de oplyser, hvordan de forholder sig til deres aktiviteters indvirkninger på menneskerettighederne. Regeringen mener, at årsregnskabslovens § 99 a er et passende sted at kræve det,” siger Ole Sohn.

Læs også: Ny handlingsplan for virksomheders samfundsansvar 

Rapporteringen bliver bedre
Ministeren mener ikke, at tilføjelserne til rapporteringskravet vil gå ud over konsistensen i virksomhedernes CSR-rapportering. Evalueringerne af de to første år med § 99 a-kravet viser ellers, at 15 procent af de rapporterende virksomheder misforstår lovens tre dimensioner. De er ikke i stand til at skabe konsistens i deres beskrivelse af virksomhedens politik, handlinger og resultater på CSR-området. Det vil sige, at de fejlagtigt rapporterer om eksempelvis deres politik på menneskerettighedsområdet, deres handlinger på miljøområdet og deres resultater med inklusion af udsatte grupper.  Men det bekymrer ikke Sohn forud for udvidelsen af kravet.

”Virksomhederne er allerede i gang med at tilføje flere og flere rapporteringsemner helt af sig selv. Klima er allerede et populært emne, som virksomhederne fokuserer på, og menneskerettigheder bliver også inkluderet i rapporteringen af flere virksomheder. Der er ikke noget, der tyder på, at denne udvikling går ud over kvaliteten eller konsistensen i virksomhedernes rapportering. Faktisk er der tegn på, at kvaliteten og systematikken bliver bedre og bedre,” hævder Ole Sohn.

Regeringens handlingsplan ”Ansvarlig vækst – Handlingsplan for virksomheders samfundsansvar 2012-2015” kan læses på Erhvervs- og Vækstministeriets hjemmeside. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

27.06.2024CSR.dk

Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

21.06.2024VIA University College

Sponseret

Indre bæredygtighed: Den skjulte men afgørende faktor for ydre bæredygtig forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)