27.11.2018  |  Klima, miljø og energi

Spidsen af Ørestad bliver det første boligbyggeri baseret på FN’s verdensmål

En enig dommerkomité har netop udpeget en vinder af projektkonkurrencen om at bygge på den yderste spids af Ørestad. Vinderen UN17 Village har fokus på at skabe en bæredygtige by, der tager udgangspunkt i FN's verdensmål.

I dag ligger spidsen af Ørestad stort set ubebygget hen, men inden længe vil et nyt, bæredygtigt boligområde baseret på FN’s verdensmål tage form netop her.

Det er konklusionen, efter at en enig dommerkomite har udpeget NREP med rådgiverne Lendager Group og Årstiderne Arkitekter og deres projekt UN17 Village til at skabe det bedste projekt i området.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Mindre larm og mere lys i den bæredygtige by

”Det bliver et bæredygtigt boligbyggeri, der med afsæt i en omsætning af FNs 17 verdensmål vil sætte nye standarder for byggeri i urban kontekst. Byggeriet vil have udadvendte, offentlige funktioner, der skaber rum for nærvær, gode naboskaber og fællesskab. Der kommer både et spisehus, lobby, fælleshus, delecentral og badehus og på den måde bliver det er projekt, der kommer hele kvarteret til glæde”, siger adm. direktør i By & Havn Anne Skovbro om vinderprojektet og tilføjer:

”Projektet er unikt i den forstand, at det er omkranset af Naturpark Amager på flere sider. Der er derfor en nærhed til naturen, selvom det ligger i Hovedstaden. Det er en af de bedste placeringer i Ørestad”, siger hun.

Der deltog i alt fire teams i konkurrencen, som er blevet vurderet på publikumsorienterede funktioner, åbenhed i bebyggelsen og bæredygtighed. By & Havn har desuden stillet krav om, at byggeriet skal bæredygtighedscertificeres til minimum guld efter standarden DGNB.

Omsætter verdensmål til konkret handling
Navnet på vinderprojektet UN17 Village refererer til FN’s 17 verdensmål og skal afspejle vinderteamets bæredygtige ambitioner for projektet.

Området bliver opdelt i fem karreer – hver med en fællesfunktion i stueetagen – og på tagfladerne etableres et stort væksthus, som både bliver et fælleshus og et mødested. De fem karreer får hvert sit udtryk og bygges i høj grad af genanvendte materialer og komponenter.

”Det er ikke alene den enestående beliggenhed, der gør projektet unikt. UN17 Village er det første byggeprojekt i verden, der omsætter FNs 17 nye verdensmål til konkret handling. Lendager Group er i kraft af sit fokus på bæredygtighed og en ny måde at skabe løsninger på globalt ledende med hensyn til at implementere bæredygtige løsninger hurtigere, mere altomfavnende og billigere, end vi tidligere har oplevet i byggebranchen. UN17 Village hæver baren for bæredygtighed – globalt”, siger Anders Lendager, adm. direktør og grundlægger af Lendager Group.

Projektet kommer til at bestå af boliger til omtrent 830 nye ørestadboere og en række offentlige fællesfunktioner. Efter planen bliver der også mulighed for at indrette sig i forskellige typer af boliger i UN17 Village. Både de mere traditionelle familieboliger og egentlige bofællesskaber.

“Ikke alene bliver projektet et fyrtårn inden for bæredygtigt boligbyggeri, det udfordrer og møder også behovet for nye boligformer I hovedstaden. En stor del af boligerne organiseres omkring fælleskaber, der giver en ekstra dimension i dagligdagen. Her kan beboere og besøgende mødes, eksempelvis omkring dyrkning af nyttehaverne, fællesmiddage i spisehuset og rekreation i spaen", siger kreativ direktør og partner i Årstiderne Arkitekter, Mikkel Westfall, og fortsætter:

"Arkitekturen i UN17 Village er ambitiøs og varieret til glæde for de kommende beboere, men vil også som en levende og tilgængelig bydel invitere resten af Ørestad indenfor”.

Læs også: Den bæredygtige by skal først og fremmest være god at bo i

De tre andre projekter i konkurrence kom fra Falk-Rønne Kirkegaard i samarbejde med Bjarke Ingels Group, Balder Danmark A/S i damarbejde med Henning Larsen Architects og SLA og NCC Danmark A/S i samarbejde med Zeso Arkitekter. I dokumentet herunder kan du læse dommerkomiteens betækninger i forbindelse med udvælgelsen.

- JMA

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere