Spidsen af Ørestad bliver det første boligbyggeri baseret på FN’s verdensmål

En enig dommerkomité har netop udpeget en vinder af projektkonkurrencen om at bygge på den yderste spids af Ørestad. Vinderen UN17 Village har fokus på at skabe en bæredygtige by, der tager udgangspunkt i FN's verdensmål.

NREP skal sammen med rådgiverne Lendager Group og Årstiderne Arkitekter skabe den nye bæredygtige UN17 Village på spidsen af Ørestaden. Illustration: By & Havn.

27.11.2018

CSR.dk

I dag ligger spidsen af Ørestad stort set ubebygget hen, men inden længe vil et nyt, bæredygtigt boligområde baseret på FN’s verdensmål tage form netop her.

Det er konklusionen, efter at en enig dommerkomite har udpeget NREP med rådgiverne Lendager Group og Årstiderne Arkitekter og deres projekt UN17 Village til at skabe det bedste projekt i området.

Læs også: Mindre larm og mere lys i den bæredygtige by

”Det bliver et bæredygtigt boligbyggeri, der med afsæt i en omsætning af FNs 17 verdensmål vil sætte nye standarder for byggeri i urban kontekst. Byggeriet vil have udadvendte, offentlige funktioner, der skaber rum for nærvær, gode naboskaber og fællesskab. Der kommer både et spisehus, lobby, fælleshus, delecentral og badehus og på den måde bliver det er projekt, der kommer hele kvarteret til glæde”, siger adm. direktør i By & Havn Anne Skovbro om vinderprojektet og tilføjer:

Noget af det, som skal være med til at gøre projektet unikt, er, at det er omkranset af Naturpark Amager på flere sider. Illustration: By & Havn..

”Projektet er unikt i den forstand, at det er omkranset af Naturpark Amager på flere sider. Der er derfor en nærhed til naturen, selvom det ligger i Hovedstaden. Det er en af de bedste placeringer i Ørestad”, siger hun.

Der deltog i alt fire teams i konkurrencen, som er blevet vurderet på publikumsorienterede funktioner, åbenhed i bebyggelsen og bæredygtighed. By & Havn har desuden stillet krav om, at byggeriet skal bæredygtighedscertificeres til minimum guld efter standarden DGNB.

Omsætter verdensmål til konkret handling
Navnet på vinderprojektet UN17 Village refererer til FN’s 17 verdensmål og skal afspejle vinderteamets bæredygtige ambitioner for projektet.

Området bliver opdelt i fem karreer – hver med en fællesfunktion i stueetagen – og på tagfladerne etableres et stort væksthus, som både bliver et fælleshus og et mødested. De fem karreer får hvert sit udtryk og bygges i høj grad af genanvendte materialer og komponenter.

Der skal være stor fokus på fællesskab i UN17 Village, hvor beboerne kan mødes om dyrkning af nyttehaverne, fællesmiddage i spisehuset og rekreation i spaen. Illustration: By & Havn..

”Det er ikke alene den enestående beliggenhed, der gør projektet unikt. UN17 Village er det første byggeprojekt i verden, der omsætter FNs 17 nye verdensmål til konkret handling. Lendager Group er i kraft af sit fokus på bæredygtighed og en ny måde at skabe løsninger på globalt ledende med hensyn til at implementere bæredygtige løsninger hurtigere, mere altomfavnende og billigere, end vi tidligere har oplevet i byggebranchen. UN17 Village hæver baren for bæredygtighed – globalt”, siger Anders Lendager, adm. direktør og grundlægger af Lendager Group.

Projektet kommer til at bestå af boliger til omtrent 830 nye ørestadboere og en række offentlige fællesfunktioner. Efter planen bliver der også mulighed for at indrette sig i forskellige typer af boliger i UN17 Village. Både de mere traditionelle familieboliger og egentlige bofællesskaber.

“Ikke alene bliver projektet et fyrtårn inden for bæredygtigt boligbyggeri, det udfordrer og møder også behovet for nye boligformer I hovedstaden. En stor del af boligerne organiseres omkring fælleskaber, der giver en ekstra dimension i dagligdagen. Her kan beboere og besøgende mødes, eksempelvis omkring dyrkning af nyttehaverne, fællesmiddage i spisehuset og rekreation i spaen", siger kreativ direktør og partner i Årstiderne Arkitekter, Mikkel Westfall, og fortsætter:

Området bliver opdelt i fem karreer, der får hvert sit udtryk og bygges i høj grad af genanvendte materialer og komponenter. Illustration: By & Havn. .

"Arkitekturen i UN17 Village er ambitiøs og varieret til glæde for de kommende beboere, men vil også som en levende og tilgængelig bydel invitere resten af Ørestad indenfor”.

Læs også: Den bæredygtige by skal først og fremmest være god at bo i

De tre andre projekter i konkurrence kom fra Falk-Rønne Kirkegaard i samarbejde med Bjarke Ingels Group, Balder Danmark A/S i damarbejde med Henning Larsen Architects og SLA og NCC Danmark A/S i samarbejde med Zeso Arkitekter. I dokumentet herunder kan du læse dommerkomiteens betækninger i forbindelse med udvælgelsen.

- JMA

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø